Vizes vb: de mi történt?! Ez várhat Kenderesi Tamásra?

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2019.07.28. 20:25
null
Információink szerint vagy írásbeli figyelmeztetés vagy pénzbüntetés lesz a döntés az ügyben (Fotó: Derencsényi István)
Szexuális zaklatás vádjával letartóztatta, de később el is engedte a dél-koreai rendőrség Kenderesi Tamást, az olimpiai bronzérmes magyar úszó egyelőre nem hagyhatja el Dél-Koreát.



A pjongcsangi olimpia előtt robbant a bomba: a dél-koreai rövid pályás gyorskorcsolyázó Sim Szuk Hi az edzőjét szexuális zaklatással vádolta, a trénert el is tiltották, aztán 2018 szeptemberében el is ítélték, mert az eljárás során bebizonyosodott, hogy 2011 és 2018 között további sportolókat bántalmazott. Az olimpiai bajnok short trackeshez további sportolók csatlakoztak, és egyöntetűen azt állították, hogy edzőik szexuálisan bántalmazták őket.

Mindezt csak azért elevenítettük fel, hogy teljesebb képet kapjunk – már amellett, hogy mindannyiunknak tisztában kell lenni azzal is, hogy arrafelé teljesen más a kultúra.
Minden téren.

Ezzel természetesen nem azt mondjuk, hogy nem történt semmi szombat éjszaka Kvangdzsuban, nem is mondhatjuk, hiszen egyelőre nem áll a rendelkezésünkre elegendő információ, ugyanakkor mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Kenderesi Tamást is.

Amit biztosan tudunk, az az, hogy Kenderesi Tamás egy nagyon szerencsétlen felkészülési időszak után, félig-meddig gyógyult-sérült térdszalaggal állt fel a rajtkőre Kvangdzsuban kétszáz pillangón, aztán a második kanyarban, a középdöntőben hajszálra egyforma időt úszott a bolgár Antani Ivanovval – nagyobb baj, hogy mindketten a nyolcadik időt érték el, így jött a ráadás, a szétúszás, amelyet ugyan Kenderesi megnyert, de egyértelműen fáradtabban indulhatott csatába a döntőben. A nyolcadik hely kétségkívül sokkal rosszabb annál, mint amit szeretett volna. Ő az ezüstért utazott Dél-Koreába, s ha megússza a márciusi országos bajnokságon teljesített idejét, ott állhatott volna a dobogó második fokán Milák Kristóf mellett.

Helyette jött az önmarcangolás, a hibák keresése – és a búfelejtés.

Szombaton például egy éjszakai lokálban, ahol fiatal dél-koreai lányok táncoltak, és az egyikhez „hozzáért” Kenderesi. Mondja ő. A leányzó egyenesen azt állítja, hogy a magyar srácot alig lehetett leszedni róla...

Hogy minden még rosszabb legyen, Kenderesinél nem volt semmilyen irat, sőt, még az akkreditációs kártyája sem, így aztán a kvangdzsui rendőrség őrizetbe vette – nem sokkal később egyébként kiengedték.

A Magyar Úszószövetség természetesen rögtön felvette a kapcsolatot a dél-koreai magyar nagykövetség munkatársaival, és velük együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi Tamás ellen felhozott vádak.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) egy magas rangú vezető tisztségviselője pedig a kvangdzsui polgármesterrel egyeztetett, és jelezte, szeretné, ha részlehajlás nélkül kivizsgálnák az ügyet, mert nem hiszik, hogy egy sportoló nyilvános helyen ilyenre vetemedne...

Természetesen azzal – most már – Kenderesi Tamás is tisztában van, hogy Dél-Koreában minden más, az európai felfogással merőben eltérő az ottani, ez persze nem mentség akkor, ha tényleg történt valami abban a kvangdzsui lokálban...

„Szombat éjszaka egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé hozzáértem egy ott dolgozó dél-koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig nyilatkozta Kenderesi Tamás. A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim. Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amelyek a helyi értékrend alapját képezik. A történteket sajnálom, a dél-koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom.”

A jogszabályok értelmében a helyi rendőrség már átadta az ügyet az ügyészségnek, ahol legfeljebb hat napon belül megszületik a határozat – valószínűnek tűnik, hogy kiemelt ügyként kezelik az esetet és ennél hamarabb lesz döntés, amely információink szerint vagy írásbeli figyelmeztetés vagy pénzbüntetés lesz, még akkor is, ha Dél-Koreában súlyosbító körülményként kezelik, ha az előállítottnál nincs semmiféle hivatalos irat.

Hétfőn Kenderesi Tamás a magyar csapattal Szöulba utazik, ám ott nem száll, nem szállhat fel a repülőgépre, hanem ügye kivizsgálásáig Dél-Koreában marad.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a konzuli szolgálat minden, a jogszabályok által biztosított és egyébként minden magyar állampolgárnak kijáró segítségét megad Kenderesi Tamásnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik