ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu) 2019.07.22 07:29 Frissítve: 2019.07.22 08:50

Vizes vb: a szemünk láttára születik egy új csillag

Karácsonykor lesz 14 éves a Kvangdzsuban kétszeres felnőtt-világbajnoki negyedik Olekszij Szereda, aki az interjúzónában még félénk, a műugrótoronyban viszont már vagány.

 

Olekszij Szereda célja, hogy olimpiai bajnok legyen (Fotó: AFP)

 

„Szereda? Sztár az újságírók körében” – a vegyes zónában sürgölődő segítők egyike máris tudta, Olekszij Szeredát várjuk. Bár szokás szerint a kínai műugrók hódították meg Kvangdzsut – a 13-ból csupán egy arany nem lett az övék, mert abban nem is indultak… –, a szakmát és a nézőket a 14. születésnapját december 25-én ünneplő fiú varázsolta el.

A vb legfiatalabb indulóinak egyike a szintén nem rutinos róka, a 17 éves Oleh Szerbinnel negyedik lett a szinkrontoronyugrásban, majd a toronyugrás mamutmezőnyéből is magabiztosan került be a döntőbe. Azt nem mondhatjuk, hogy hajszál választotta el az éremtől a záró napon rendezett fináléban, ám az ötvenpontos hátrány ellenére elképesztő a teljesítménye. Az NBC Olympics újságírója elcsípte Szeredát, engedélyével az ő interjújából szemezgetünk. Az idei junior Európa-bajnokságon a korosztályában toronyugrásban aranyérmes Szereda nyolc éve ismerkedett meg a sportággal. A sok edzőtáborozás miatt szülővárosán kívül ma már sok időt tölt Kijevben is. A sportolás mellett az átlagos fiatalok életét éli, legalábbis abból a szempontból, hogy nem magántanuló, hanem hagyományos iskolába jár. Igaz, a sportolás és a tanulás mellett semmire sincs ideje.

„Úgy érkeztem a világbajnokságra, hogy szeretnék döntőbe jutni valamelyik számban” – mondta Szereda, aki korának megfelelően kissé félszegen, néhány szavas válaszokkal felelt. Az elkövetkező években szeretne néhány még nehezebb ugrást megtanulni, és az a célja, hogy olimpiai bajnok legyen.

A sportági legendának, a brit Tom Daleynek a 2008-as pekingi játékokon jött ki először a lépés, 14 évesen hetedik lett toronyugrásban, a nyolcadik szinkrontoronyban. Szereda ezúttal Daleyt is megelőzte – ki tudja, teljesítményével talán már jövőre, Tokióban a „történelembe ugrik”.

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

 

 

 

2019.08.16 23:18:41

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ha valakinek, Shane Tusupnak tudnia kell ezt.

2019.08.10 00:33:16

Úszás KOVÁCS ERIKA

A tréner már ki meri jelenteni, hogy a 200 pillangó aranyérméért utaznak Tokióba.

2019.08.02 22:01:18

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Majd egy döbbenetes mondatot ejt ki Milák Kristóf, a csapat hazai fogadásakor. »Nem nekem kell hajszolni az időt, az időnek kell hozzám jönnie«.

2019.07.31 08:58:42

Úszás SZABÓ GÁBOR

„Feltartott kezekkel szállt ki a kocsiból, s ekkor egy géppisztolysorozatot lőttek belé, aztán kifosztották.”

2019.07.30 23:13:11

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Hogy Kvangdzsuban négy magyar lett világbajnok, tényleg tökéletesen ellentmond a sportvilág nagybetűs törvényeinek.