Vizes-vb 2021: műugrás a Lánchídról, a háttérben a Parlament?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.23. 14:02
Egynapos villámlátogatáson járt Budapesten Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója, aki Gyárfás Tamás FINA-alelnök társaságában találkozott Vígh Lászlóval, a Nemzeti Sportközpontokat vezető kormánybiztossal, elsősorban a 2021-es világbajnokságra épülő új uszoda terveit egyeztetendő.

Cornel Marculescu rendkívüli elismeréssel szólt a tervekről, mint mondta, lenyűgöző uszodával gazdagodik Budapest és így a világ úszósportja is. Vígh László elmondta, rendkívül szoros határidőkkel dolgoznak, így a közeljövőben a FINA létesítmény-szakértőivel is áttekintik a terveket, hogy aztán novemberig elkészítsék a végleges dokumentációt – az építkezés így akár jövő márciusban elkezdődhet. Gyárfás Tamás, úgy is mint a vb szervező bizottságának elnöke jelezte: örömteli, hogy az úszópalotát már 2016 végén átadhatják, így elegendő idő lesz a beüzemelésre a 2017-es junior-világbajnokság előtt.

A találkozón szóba került a FINA új, hatalmas népszerűségnek örvendő szakágának, az óriás-toronyugrásnak a leendő helyszíne is. Vígh László felvetette, egy speciális, a Duna vizébe telepítendő medencével megoldható lenne, hogy a Lánchídról ugorjanak az ugrók, így a versenyekről lenyűgözően szép képeket lehetne sugározni a világnak, a budai várral, illetve a Parlament épületével a háttérben. Cornel Marculescu elmondta, hasonló módon alakítják ki az idén először kiírt világkupa helyszínét az oroszországi Kazanyban, azaz a FINA nyitott erre a megoldásra, és arra is, hogy Magyarország hamarosan bekapcsolódjék a versenysorozatba. Gyárfás Tamás ugyanakkor jelezte, a szakág itthoni megteremtéséhez szintén ideális helyszín lehet az eredeti tervekben szereplő Balatonfüred is, amelynek polgármestere, Bóka István kész egy állandó torony megépítésére, amely állandó lehetőséget biztosítana a gyakorláshoz – ráadásul, akárcsak a 2013-as barcelonai vb-n, szintén „párban” rendeznék meg a nyílt vízi úszás viadalaival.

Természetesen a végső döntés meghozatalára valamennyi szempontot – így a szükséges engedélyeztetési folyamatot is – figyelembe véve hozza majd meg a szervező-bizottság a FINA egyetértésével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik