HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2015.05.18 14:05 Frissítve: 2015.05.18 14:23

Vizes-vb: 31 milliárdos beruházás - magyarok építik az uszodát

2017 márciusára állnia kell a Dagály uszodának, a vizes-vébére készülő létesítmény 12-13 ezer nézőt fogad be, de utána 5 ezresre bontják vissza – a minta a londoni olimpiai uszoda. A beruházás 31 milliárd körüli végösszegű, ebből 25 maga az uszoda, de épül 1 kilométernyi gát is. Fürjes Balázs kormánybiztos a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában éppen az árvizet nevezte a világcsúcstempójú építkezésre legveszélyesebb rizikófaktornak. Elmondta, a legolcsóbb ajánlatot tevő, az új Üllői úti stadiont felhúzó magyar Market Zrt. építi a vébéuszodát, amelynek két 50 méteres medencéje lesz, az egyik mozgatható falakkal készül.

„Felelős döntés volt ez a vállalás, februárban kellett gyorsan átgondolni, hogy van-e esély két év alatt megépíteni egy olyan létesítményt, amelyet mások 4-5 év alatt szoktak. Arra jutottunk, hogy összefogással igen, meg kemény munkával. Szerintem ez nem elsősorban pénz kérdése. A parlament teljes összefogással meghozta már a gyors haladást lehetővé tevő törvényt, és kitűnő az együttműködésünk Angyalföld baloldali polgármesterével is. Egy biztos, ha elkészül az uszoda, világcsúcs lesz az építkezés gyorsasága. Óriási a bizalom az országgal szemben, hiszen többen jelentkeztek beugróként a 2017-es vébé-rendezésre, de közülük egyedül nekünk nincs még uszodánk hozzá” – mondta a műsorban Fürjes Balázs.

A kormánybiztos hozzátette: „Nem csupán uszodát építünk, az egész területet rendezzük, gáttal, parkolókkal, utakkal, sétányokkal. Maga az uszodakomplexum magába foglal két 50 méteres medencét, az egyik verseny-, a másik gyakorlómedence. Lesz egy tanmedence és műugrómedence is. Ez az uszoda a vébé után a nagyközönségé lesz. Az egyik nagy medence padlózata emelhető lesz, oldalfala mozgatható, így tanórákon több csoportot tud fogadni egyszerre.”

„Több nemzetközi példát is tanulmányoztunk, leginkább a londoni olimpiára készült uszodához hasonlít majd a mi megoldásunk. A két hosszanti oldalt megnyitva azokhoz ideiglenes lelátókat illesztünk mi is, így 12-13 ezer lesz a nézőszám a vébén, hosszabb távon pedig ötezres lelátói maradnak, mondjuk a vízilabda BL végső tornájának rendezésekor. A beruházás teljes összege 31 milliárd forint körüli lesz, ebből maga az uszoda 25 milliárd körüli. Az építőt közbeszerzésen választottuk ki, s nemzetközi riválisok előtt a legalacsonyabb összeget ajánló cég, a Fradi-stadiont is felépítő Market Zrt. nyert. Magyarok tervezik, magyarok építik tehát, 2017 márciusára állnia kell az uszodának, próbaüzemre készen” – jelezte Fürjes.

„Nem hibázhatunk, ebben az építkezésben nincs ugyanis időtartalék. Az időjárás mint bizonytalansági tényező? Abban bízom, hogy a kemény idő beköszöntéig a földben végzendő munkákat már befejezzük. A teleket megoldjuk, az igazán izgalmas rizikó az árvíz, ennek a beruházásnak a keretében 1 kilométer hosszú gátat is építünk – addig, amíg nincsen kész, aggódhatunk, de a Dagály-törvény szerint a főváros megvédené a területet abban az időszakban. Az alapkőletétel után most nekiesünk az építkezésnek, itt persze vannak további természetes rizikófaktorok, de talán nagyképűség nélkül bízhatunk az eddigi fővárosi építkezési tapasztalatainkban, a betartott határidőkben” – vélekedett a beruházás kormánybiztosa.

2019.02.20 23:48:38

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Hanem hogy hovatovább eljutunk a legősibb határvonal átlépéséig a sportban, azaz ne legyenek többé férfi- és női versenyszámok…

2019.02.19 08:00:00

Úszás KOVÁCS ERIKA

A kétszeres világbajnok imádja az úszást, és úgy érzi, még mindig képes fejlődni.

2019.02.06 23:21:06

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akkor tizenkilenc éves fiamnak elmondtam a titkot, július 7-én este, a balatonakali állomás melletti sörözőben, a tó átúszása után – csak ő indult – Azt, hogy az úszó Risztov Éva 10 kilométeres nyílt vízi győzelmére gondolok, de úgy emlékszem, meg is bántam, hátha »locsogásom« dönti romba a reményt

2019.02.06 23:17:30

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Hiteles az új szerepkörében.

2019.02.06 22:02:49

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az olimpiai arany gyerekkori álma volt, és miután megvalósult, társaiért és a sportágért is tenni akar.