KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2020.02.28 23:24

Üvegcserepek – Kovács Erika jegyzete

 

„Törd szét!”

Tekintve, hogy a gazdától jött a parancs, ellenszegülés nem volt, a hű alattvaló kalapácsot ragadott, és széttörte az üvegcséket.

A gazda, bizonyos Szun Jang pedig mindezek után kedélyesen mosolyogva kisétált az ellenőrző helyiségből.

Mindez még 2018-ban történt, s bár az esetnek nem volt sok szemtanúja, mint általában véve a doppingellenőrzéseknek, ám utána olyan sokszor és olyan sokat beszéltek róla, hogy mégiscsak mindenki tudomást szerzett az esetről.

Erről legalább tudtunk.

 
ELMESZELTÉK A BOTRÁNYHŐST: SZUN JANGOT NYOLCÉVES ELTILTÁSSAL SÚJTOTTÁK

Egy korábbiról, egy 2014-esről például nem – illetve csak azok után, hogy a Kínai Úszószövetség – már a három hónapos eltiltás után – nyilvánosságra hozta, hogy Szun Jang elmulasztott egy doppingellenőrzést.

„Törd szét!”

A fiolák széttöréséről tudott a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is, ám mert az eset során eljárási hibákat is talált, nem tiltotta el a sportolót, s engedte indulni a júliusi kvangdzsui világbajnokságon, ahol aztán többen nyíltan is megtalálták Szun Jangot: többen csalónak nevezték, mások nem álltak mellé a dobogón, olyan is akadt, aki az eredményhirdetés során a pódiumon ereszkedett térdre.

Az ő imái most találtak meghallgatásra – sok-sok más klassziséival egyetemben.

„Ha egyszer elmulasztod az ellenőrzést, hibázol. Ha kétszer – bolond vagy. Úgy vélem, a tilalom volt a helyes döntés. Nemigen látom át, hogy ha valaki eltöri a mintát tartalmazó üvegcséket, az hogy nem bűnös” – Adam Peaty, a britek olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója is megnyilvánult azok után, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken kimondta: Szun Jang bűnös, és mert nem ez az első doppingvétsége, nyolc évre eltiltja a versenyzéstől.

„Törd szét!” – a CAS döntésével végre szétrepedt az a buborék is, amely évek óta körülvette a kínai versenyzőt.

Azt a sportolót, aki mindig is különcként közlekedett az uszodában, aki nemigen szólt senkihez sem a versenyek alatt, de hozzá sem szóltak – nem is akartak, de nagyon nem is tehették volna meg, hiszen sokszor egyszerre hárman öltöztették, és külön ember volt mellette pusztán azért, hogy az akkreditációját vigye.

Szun Jang nemcsak élvezte, hogy mindent megtehet, hanem el is hitte, hogy mindent megtehet.

Szerencsére nem.

A kalapács lesújtott, és nem csak a fiolákat törte össze…

2020.08.01 19:24:20

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Csakhogy Tusup itt van. És attól, hogy ő továbbra sem nagyon tud mit kezdeni magával és a helyzetével, nekünk mégis kellene kezdeni vele valamit. A kollégáknak, az ellenfeleknek, akár ellenségeknek, a magyar úszásnak és sportnak.

2020.07.31 22:05:43

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szeretem, ha a „jobb” győz, ha a verseny nem úgy kezdődik, hogy a másik tudását el kell rontanom, ha nem bírói ítéleten múlik (múlhat) a dolog, ha az eredmény elfogult hevülések nélkül is könnyebben kalkulálható.

2020.07.23 08:21:05

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Széttépett volna az ideg, hiszen tűzön-vízen átmentem, hogy elérjem a céljaimat…”

2020.07.18 23:10:59

Úszás KOVÁCS ERIKA

Telegdy Ádám: A pályafutásomon sokat dobott az, hogy együtt vagyunk.