Úszó ob: megdőlt a legrégebbi férfi országos csúcs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.31. 20:07
Szilágyi Csaba döbbenetesen nagyot javított az országos csúcson férfi 50 mellen az úszók debreceni országos bajnokságán. Eredménye 27.05 mp lett, ezzel Flaskay Mihály 2002-ben felállított 27.51-es rekordját adta át a múltnak. Ez volt a legrégebbi felnőtt országos csúcs a férfiaknál nagy medencében.

Szilágyi Csaba nagy rekordot döntött meg (Fotó: Tumbász Hédi)
Szilágyi Csaba nagy rekordot döntött meg (Fotó: Tumbász Hédi)
Szilágyi Csaba nagy rekordot döntött meg (Fotó: Tumbász Hédi)
Szilágyi Csaba nagy rekordot döntött meg (Fotó: Tumbász Hédi)
Szilágyi Csaba nagy rekordot döntött meg (Fotó: Tumbász Hédi)

 


Szilágyi Csaba szenzációs rekorddöntése után Cseh László 400 vegyesen, a 2008-as, pekingi nyári olimpián elért eredménye (4:06.16) a legrégebbi élő rekord 50-es pályán a férfiaknál. (A nőknél Kovács Ágnes 100 mellen, a 2000-es, sydneyi játékokon úszott 1:07.79-es csúcsa a legidősebb.)

Fontos tudni, hogy a zentai születésű Szilágyi szerb színekben szerepel a nemzetközi versenyeken, de magyar állampolgársága is van, így dönthetett magyar csúcsot szombaton – árulta el Csurka Gergely, a szövetség sajtósa.

A negyedik nap sztárja – Szilágyi mellett – Késely Ajna és Milák Kristóf volt. Előbbi megnyerte az 1500 méteres és a 200 méteres gyorsúszást, míg utóbbi 50 háton és 100 pillangón bizonyult a legjobbnak.

Kozma Dominik: – Mondtam mindenkinek, figyeljenek, mert a pisztolytáska itt van nálam, elő fogom venni a stukkert, és akkor annyi lesz mindenkinek. Hát most ez történt… Mondjuk az utolsó már vaktöltény volt, szerencsére, az már nem került a csőbe, mert az utolsó húsz méteren szerintem a vízből választottam le az oxigént, a fejemet ugyanis már nem tudtam kiemelni, annyira fájt az úszás. Hanem ez az 1:47 március végén, apám, azért ez nagyon ott van! Ebből csinálok 1:44-et az Eb-re, aztán megnézzük, ki tud a közelébe jönni. Intézzetek valami EU-állampolgárságot Dresselnek (hétszeres világbajnok amerikai úszó – a szerk.), mert őt is meg akarom verni Glasgow-ban.

Milák Kristóf: – Száz pillén ennél sokkal jobb időt szerettem volna, de a mai napon már a túlélés volt a tét. A kettő gyorsnak nem mertem úgy nekimenni, hogy ne fájjon túlzottan, ez látszott is – utána jött az ötven hát és a pille húsz percen belül, így jött ki ez az 51.5-ös idő. Nem rossz, de mondom, ebben több van egyértelműen.

Késely Ajna: – Ezerötön igazából csak a győzelem volt a fontos, az idő kevésbé – az ugyanis tudható volt, hogy a kétszáz gyors ezután eléggé csípni fog. Csípett is, igaz, az utolsó ötvenre fordulva eszembe jutott, hogy ez az egész bajnokság utolsó ötven métere, csak azért is kipréselem magamból a maximumot. Nagyon örülök, hogy ennyire jól sikerült ez a négy nap, különösen a nyolcszázon úszott időmnek (új korosztályos csúcs – a szerk.) örültem, meg annak, hogy négyszázon sikerült megvédenem a címemet. A négy vegyes lehetett volna jobb is, ott még van mit javítani.

Szilágyi Csaba: – Még délelőtt meg akartam dönteni az országos csúcsot, hogy aztán délután teher nélkül tudjak úszni és még tudjak javítani, de nagyon rosszul sikerült a délelőtt, úgyhogy még kicsit paráztam is, mi lesz a döntőben. Most nagyon boldog vagyok, hogy sikerült 27.0-s időt úsznom, azért ez már bekerül a történelemkönyvekbe. Ha csak feleannyi ideig lesz érvényben, mint Flaskay Mihály rekordja, akkor is mutatja, hogy elértem valamit.

Rasovszky Kristóf: – Az ezerötszáz napján azért éreztem az előző hétvégi tíz kilométert, és ez még otthagyta a nyomát a négyszázra is, ma viszont már újra frissnek éreztem magam. Azt tudtam, hogy előre kell mennem, hogy a táv második felén már ne tudjanak befogni – és ez végül is működött. Örülök az aranynak, de nemzetköziben csak a nyílt vízre koncentrálok.

Burián Kata: – Századokra voltam a legjobbamtól, ami jónak számít márciusban, pláne így a végén, amikor már fáradtabb vagyok. Jól ment az úszás végig, az idők azt mutatják, hogy jó úton járunk.

Sztankovics Anna: – Újfajta edzésmódszerrel készülünk január óta, azaz nem igazán tudtuk, mire számítsunk itt, hiszen nem volt mihez viszonyítani eddig. Szerintem teljesen megfelelőek az idők, sőt, én nem gondoltam azt, hogy ennyit tudok majd. Eddig sem voltam egy tavaszi menő, azaz nagyon bízom abban, hogy nyárra sikerül igazán jó formába lendülnöm.

Verrasztó Evelyn: – A kétszáz gyorsot picit sajnálom, a száz pillének viszont örülök, nem is tudom, mikor úsztam egy percen belül utoljára. Kivételesen még a fordulóra is nagyon figyeltem, normálisan össze is jött, a gyorssal ellentétben, szóval egész jól ment ez a nap.

ÚSZÁS, ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, DEBRECEN
Női 1500 gyors

1. Késely Ajna (Kőbánya SC) 16:33.97

Férfi 200 gyors

1. Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 1:47.16

Női 100 pillangó
1. Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 59.57

Férfi 50 mell
1. Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi SUVC) 27.05 – országos csúcs

Női 50 mell

1. Sztankovics Anna (Miskolci VSI) 31.65

Férfi 50 hát
1. Milák Kristóf (Érd) 25.23

Női 50 hát
1. Burián Katalin (Egri Úszó Klub) 29.05

Férfi 100 pillangó
1. Milák Kristóf (Érd) 51.50

Női 200 gyors
1. Késely Ajna (Kőbánya SC) 1:59.62

Férfi 800 gyors
1. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 7:56.85

Női 4x100 vegyes váltó
1. Győri Úszó Sportegyesület (Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Ollé Mónika, Márka Adrienn) 4:09.64

Férfi 4x100 vegyes váltó
1. Egri Úszó Klub (Grátz Benjámin, Takács Tamás, Cseh László, Németh Nándor) 3:39.18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik