nemzetisport.hu 2015.07.04 19:33 Frissítve: 2015.07.04 20:34

Úszó ob: Jakabos – 6 egyéni arany; Kapás – 8 bajnoki cím

Hat egyéni aranyéremmel igencsak emlékezetessé tette az első ízben Győrben rendezett országos bajnokságot a hazai vízben versenyző Jakabos Zsuzsanna. Igaz, a bajnoki címek tekintetében a váltókkal is igencsak eredményes Kapás Boglárka volt a női mezőny legjobbja nyolc elsőséggel. A férfiaknál a „sokadvirágzását” mutató Cseh László kilenc éremmel zárt, amiből hetet egyéni számokban szerzett. A BVSC végzett az éremtábla élén, a versenyzők hagyományteremtő jelleggel be is hajították a vízbe vezetőedzőjüket, Nagy Pétert.

 

Bernek Péternek sok lett a jóból: a maga által is csupán „szórakoztatónak” nevezett szombati program keretében húsz percen belül kellett lehoznia a 400 vegyest és az 1500 gyorsot (a napvégi vegyes váltó volt a bónusz) – előbbit megnyerte, utóbbira viszont nem maradt elég benzin a tankban így, a nyolcadik nap végére, és végül a 6. helyen zárt. (Egyébként vegyesen nem indul a vb-n, míg 1500-on igen.)

„Ki akartam próbálni, mit tudok négyszáz vegyesen, ezerötszázat pedig elég sokat úsztam eddig, az előfutamban 15:38-at jöttem, azaz annyira nem vagyok rossz állapotban” – összegzett a BVSC klasszisa.

A 30 körös viadalt magyar részről a nyílt vízi úszók között is egyre jobb eredményekkel előrukkoló Rasovszky Kristóf nyerte, bár a falat az olasz résztvevők legnevesebbike, a korábban Eb-ezüstérmes Samuel Pizzetti érintette meg elsőként (15:24.45). Igaz, ideje csaknem 12 másodperccel volt gyengébb, mint egy napja Gyurta Gergelyé, aki a reggeli úszógyorsaságát tesztelte az előfutamban (15:12.55), de visszalépett a finálétól. A 400 vegyes krónikájához tartozik, hogy a Bernek Pétert végig szorongató nancsingi ifjúsági olimpiai bajnok Grátz Benjáminnak szintén sikerült teljesítenie az olimpiai A-szintet. (Mivel Bernek feltehetően Rióban sem indul ezen a távon, Grátz ötkarikás esélyei jelentősen nőttek.)

A hölgyeknél Sebestyén Dalma 50 mellen aratott sikerével indult a nap, amely aztán Jakabos Zsuzsanna újabb aranyainak jegyében telt: a győriek szépséges kiválósága előbb magyar bajnok lett 50 gyorson, majd 400 vegyesen is diadalmaskodott. Jakabosnak ez volt a hatodik egyéni bajnoki címe, ebben a tekintetben ő lett az ob legeredményesebbje.

„A négyszáz vegyesre már rettenetesen elfáradtam, azt hittem, sohasem lesz vége – mondta a viadal után Jakabos. – Ma igazából az ötven gyorsra figyeltem, mert azt egyszerűen imádom, utána már mindenem fájt, de végül is valahogy csak sikerült elsőként beérnem.”

A férfiak 50 méteres hátúszó számát az elmúlt években kegyetlen időszakokat megélő Bohus Richárd nyerte. A 2012-es debreceni Eb-n emlékezetes módon, hármas holtversenyben bronzérmes békéscsabai úszó tavaly borzalmas vállsérülést szenvedett, miközben az arizonai egyetemi csapat tagjaként tréningezett.

„Amerikában szeretnek izmot pakolni az emberre, engem is súlyzóztattak ezerrel, de a vállam nem bírta, leszakadt a porc. Ez azonban csak utólag derült ki, mert még úszás közben sem vettem észre, csak amikor a négyszázadik méternél a vér elöntötte az izmot, majd szinte szét is vágta… Itthon műtött Pavlik Attila doktor úr, és ő azt mondta, jobb lenne, ha örökre elfelejteném az úszást… Én azonban egyáltalán nem akartam még befejezni. Egy teljes évet kihagytam, az alatt csak futottam, azaz a lábaim már most is nagyon bírják a terhelést, viszont a karjaimmal még akadnak gondok, mivel az idei szezonban a klasszikus alapozás kimaradt. Jelenleg a gyorsúszás jobban is megy, jobban is esik – háton még eléggé ropog a vállam –, százon csak nyolc századdal maradtam el a vb-szinttől. De őszintén szólva nem bánom, hogy nem megyek Kazanyba, mert alapozás nélkül azért nem lenne igazi a vb. Viszont nagyon várom az őszi folytatást, mert Bob Bowman, Michael Phelps mestere lett az új vezetőedzőnk, kíváncsi vagyok, milyen lesz vele a munka.”

Záróakkord gyanánt hagyomány szerint a vegyes váltók következtek – ezt a papírformát, és persze a klub tehetség-készletének kifogyhatatlanságát igazolva a férfiaknál a Kőbánya SC négyesfogata nyerte; a klub vezetőedzője, Turi György méltán vehette át a legeredményesebb utánpótlás-nevelőnek járó elismerést az esemény végén.

Harmadik helyre, nem kis mértékben Cseh László remek pillangózásának köszönhetően az egriek értek be, így a sokadvirágzását élő Cseh 9 éremmel (3 arany, 4 ezüst, 2 bronz) zárta a viadalt (ő lett a legjobb férfiversenyző, új mestere, Plagányi Zsolt pedig a legjobb férfiedző). Cseh egyébként egy év múlva ugyanitt igen jeles jubileumot is ülhet akár, hiszen saját bevallása szerint magyar bajnoki elsőségeinek száma immáron 96-nál jár.

Végül a hölgyek vegyes váltójában Kapás Boglárka egy újabb BVSC-váltót hozott be első helyre, így 8 arannyal (4 egyéni, 4 váltó) zárta az ob-t, nem véletlenül lett övé a legjobb női versenyző címe, és edzője, Nagy Péter is átvehette megérdemelt különdíját. A zuglóiaknak egyébként is nagyon ment, ők zártak az éremtáblázat élén 12 elsőséggel, amit azzal ünnepeltek meg, hogy a partra sereglett versenyzők a csapatfotó után megragadták Nagy Pétert, és némi közelharc árán sikerült behajítaniuk a vízbe.

AZ ÚSZÓ OB 8. NAPJÁNAK MAGYAR BAJNOKAI

Férfiak
1500 m gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚK) 15:40.19
50 m hát: Bohus Richárd (Békéscsaba) 25.75
400 m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 4:16.24
4x100 m vegyes: Kőbánya SC 3:42.28
(Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince)

Nők
50 m gyors: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 25.37
50 m mell: Sebestyén Dalma (Hullám-Fehérvár) 32.22
400 m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 4:42.23
4x100 m vegyes: BVSC-Zugló 4:17.03
(Böszörményi Bettina, Kardos Viktória, Fodor Flóra, Kapás Boglárka)

Különdíjasok

Legjobb férfi versenyző: Cseh László (Eger)
Legjobb női versenyző: Kapás Boglárka (BVSC)
Legjobb győri versenyző: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE)
Legjobb férfi versenyző edzője: Plagányi Zsolt (Eger)
Legjobb női versenyző edzője: Nagy Péter (BVSC)
Legeredményesebb utánpótlás-edző: Turi György (Kőbánya SC)

2019.12.11 23:59:36

Úszás KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk úgy érzi, képes lesz önmaga edzőjeként is megugrani a szintet Tokióban.

2019.12.08 21:28:23

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Feláll a rajtkőre, és nyer.

2019.12.04 13:22:27

Úszás KOVÁCS ERIKA

Kezdődik a rövid pályás Eb. Minden az olimpia körül forog az úszóinknál.

2019.12.01 21:56:48

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Hosszú Katinkának egyszerűbb, hiszen egyedül van (döntés), s nehezebb, mert egyedül van (felelősség).

2019.11.28 00:20:22

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Érezni lehetett, hogy valami megváltozott.