Úszó Eb: Rasovszky aranyérmes lett 25 kilométeren is!

KOVÁCS ERIKA (Glasgow, /NSO (Budapest)KOVÁCS ERIKA (Glasgow, /NSO (Budapest)
Vágólapra másolva!
2018.08.12. 14:59
null
Rasovszky Kristóf az 5 km után 25-ön is diadalmaskodott (Fotó: Kovács Anikó)
Elképesztő teljesítményt nyújtott Rasovszky Kristóf a glasgow-i Európa-bajnokságon: az öt és a tíz kilométeres verseny után a leghosszabb távon (25 km) is rajthoz állt, és aranyérmes lett!

Az 5 kilométeren aratott győzelme és a 10 kilométeren szerzett ezüstérme után Rasovszky Kristóf a leghosszabb távon, 25 kilométeren is vízbe szállt, azaz négy nap alatt összesen 40 kilométert (!) teljesített a kontinensviadalon, ami már önmagában embert próbáló feladat. Rasovszky öt kilométernél állt az élre először, majd végig az élmezőnyben haladt. 17.5 kilométernél ismét visszavette a vezetést, és innentől az utolsó fél kört leszámítva végig az élen tempózott.

A hajrában hárman küzdöttek az aranyéremért, a célegyenesben Rasovszky és Kirill Beljajev úszott fej fej mellett, de a 21 éves magyar versenyző előbb érintette meg a táblát, egy másodperces előnnyel lett Európa-bajnok orosz riválisa előtt. A bronzérmet az olasz Matteo Furlan gyűjtötte be.

Rasovszky Kristóf az első olyan férfiúszó, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon érmet szerzett (Fotó: Kovács Anikó)
Rasovszky Kristóf az első olyan férfiúszó, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon érmet szerzett (Fotó: Kovács Anikó)

Rasovszky Kristóf az első olyan férfiúszó, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon érmet szerzett. Ez világbajnokságon már sikerült Thomas Lurznak: a német 2013-ban Barcelonában 25 kilométeren nyert, 10 kilométeren a második, ötön a harmadik helyen végzett (és még a német csapat tagjaként is győzelmet ünnepelhetett bónuszként).

A szám másik magyar indulója, Székelyi Dániel a 14. helyen zárt, 5 perc 41 másodperces hátránnyal Rasovszky mögött.

A nőknél is két magyar versenyzőért szoríthattunk. Olasz Anna a középmezőnyben haladt, az utazótempóból 20 kilométernél váltott magasabb fokozatba, és végül nagy hajrával a hatodik helyen zárta a 25 kilométeres viadalt. Az aranyérmes az olasz Arianna Bridi lett.

A szám másik magyar indulója, Sömenek Onon Kata más taktikát választott: erősen kezdett, az első mérésnél (1.25 km) a harmadik helyen haladt. Öt kilométerrel később még mindig az élbolyban tempózott, második is volt, aztán fél távnál visszacsúszott a 13. pozícióba. Végül két helyet előrelépve a tizenegyedikként zárta a viadalt.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
FÉRFI 25 KM
1. RASOVSZKY KRISTÓF 4:57.53 óra
2. Kirill Beljajev (orosz) +1 másodperc hátrány
3. Matteo Furlan (olasz) +2 mp
...14. SZÉKELYI DÁNIEL +5.41 perc

NŐK
1. Arianna Bridi (olasz) 5:04.51 óra
2. Sharon van Rouwendaal (holland) +6.8 mp hátrány
3. Lara Grangeon (francia) +7.8 mp
...6. OLASZ ANNA +4:10 perc
...11. SÖMENEK ONON KATA +7:33 perc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik