Úszó Eb: Hosszú bemelegítésként is remek, akárcsak Bernek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.16. 13:35
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen és 200 méter háton is az első helyen jutott tovább a középdöntőbe a londoni úszó Európa-bajnokság első napján. Bernek Péter a második időt úszta 400 gyorson, Jakabos Zsuzsanna a negyediket 400 vegyesen, Cseh László az ötödiket 50 pillangón – összefoglaló.

FÉRFI 400 M GYORSFÉRFI 400 M GYORS

A nap első számában Bernek Péter 3:47.05 perccel magabiztosan jutott be a fináléba, csupán a szerb Velimir Sztjepanovics szélső pályán úszva előzte meg 33 századdal, miután lehajrázta a futam végén. Rasovszky Kristóf (3:54.28) és Kis Gergő (3:54.76) a mezőny hátsó felében zárt, előbbi a 32., utóbbi a 35. helyen végzett.

„Tegnap délelőtt volt először, hogy azt mondtam, elfogadható a mozgásom... – idézi a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldala Bernek nyilatkozatát. – Az utóbbi két hétben teljesen szét volt esve, mivel fájt a derekam. Kissé nehéz volt az új kanapé, amit két haverommal cipeltünk fel a lakásba... Az edzőm nem örült, viszont végre van egy tök jó kanapém. És a gyúrók végül rendbehozták a derekamat, így most már normális tempóban tudtam úszni, ez így rendben is volt délelőttre. Kicsit elfáradtam, de minden oké lesz a délutáni döntőre.”

FÉRFI 100 M HÁT

A torokfájással küzdő Balog Gábor a 9. idővel (54.86) jutott be a középdöntőbe, ahova a román Robert Glinta úszott tovább a legjobb idővel, 53.43-mal. A 200-ra készülő Földházi Dávid megjavította legjobb idejét a számban, és ugyanannyit úszott (55.37), mint az élete első nagy versenyén induló Telegdy Ádám, és mivel ez döntött az utolsó középdöntős helyről, egymással szemben jöhet a szétúszás... A ráadás során Földházi kezdett jobban, és Telegdy ugyan a végén erősített, de nem vol esélye utolérni hazai riválisát – előbbi jutott a középdöntőbe. Zámbó Balázs három tizedre maradt el a legjobbjától, 56.39-cel a 34. lett.

Hosszú Katinka kiváló úszásokkal kezdett Londonban (Fotó: AFP – archív)
Hosszú Katinka kiváló úszásokkal kezdett Londonban (Fotó: AFP – archív)

NŐI 400 M VEGYES

Magasak voltak az elvárások Hosszú Katinkával szemben, ám világbajnokunk még ezeket is felülmúlta: elképesztő szinten uralta az előfutamot, megjavította saját Európa-bajnoki rekordját négy századdal 4:30.97-re, és hat mp-nél is többet vert a második helyezett brit Aimee Willmottra. Jakabos Zsuzsanna is elégedett lehetett, 4:39.10-zel Hannah Miley mögött a 4. helyen jutott tovább.

Természetesen mindkét magyar döntős. „Nagyjából ezt az időt terveztem, jól esett az úszás, délután még jobbat szeretnék” – mondta Jakabos.

„Londonból rossz emlékeim vannak 2012-ből, ezeket törölnöm kellett most, egy ilyen úszás pedig hozzásegített ehhez” – mosolygott a délelőtti úszásai után Hosszú Katinka.

FÉRFI 100 M MELL

Financsek Gábor meglepetésre 1:01.51-gyel bejutott a középdöntőbe, miután a 15. időt úszta az előfutamban, a 26. Horváth Dávid (1:02.04) kiesett. Az első két helyen a brit Adam Peaty és Ross Murdoch jutott tovább.

„1:01.73 volt az ob-n, most 51 reggel, ez iszonyú jó. Jól éreztem magam a vízben, az utolsó tempó lehetett volna kicsit jobb, de nagyon örülök, hogy így sikerült” – értékelt Financsek.

„Mostanában nem megy, sehogyan sem – mondta Horváth. – Akarom, de nem. Tudom, mással is előfordult már ez. [Gyurta] Daninak is akadt egy rosszabb periódusa, viszont neki akkor már legalább volt egy olimpiai ezüstérme. Reggelhez képest nem is annyira rossz, de ennél sokkal előrébb kellene már tartanom.”

NŐI 200 M HÁT

Hosszú Katinka háton sem okozott csalódást, 2:08.44-gyel masírozott be a középdöntőbe, ismételten a legjobb idővel. A két fiatal magyar, Burián Kata és György Réka jól úszott és gyakorlatilag egymással versenyzett, előbbi végül 32 századdal jobb volt, ezzel 8. lett, így utóbbi a kilencedik helyével együtt is lemaradt a középdöntőről (egy országból csak két versenyző juthatott tovább).

„Első időt akart úszni 200 háton, hogy plusz három percem legyen pihenni, mert így a második előfutamba kerülök – ez Berlinben nem sikerült, most igen” – mondta Hosszú.

FÉRFI 50 M PILLANGÓ

Cseh László az utolsó futamban indult a selejtezőben, és ugyan elmondása szerint nem esett jól számára az úszás (23.89), megnyerte a futamot, összesítésben pedig az 5. helyen lépett tovább. Rajta kívül még Pulai Bence, Kenderesi Tamás és Telegdy Ádám indult el, sorrendben a 22., a 42. és a 62. helyen zártak.

FÉRFI 4X100 M GYORS

A Holoda Péter, Takács Krisztián, Bohus Richárd, Kozma Dominik összeállítású magyar gyorsváltó a második előfutamban indult, és a negyedik helyen végzett Belgium, Románia, valamint Görögország mögött 3:17.15-tel, ez összesítésben a 6. helyre volt jó, ezzel pedig a mieink bejutottak a délutáni fináléba.

A DÉLUTÁNI PROGRAM
18.45: ELŐDÖNTŐK, DÖNTŐK (tv: M4 Sport, Eurosport1)

férfi 400 gyors – döntő (Bernek Péter)
női 50 m pillangó – elődöntő)
férfi 100 m hát – elődöntő (Balog Gábor, Földházi Dávid)
női 400 m vegyes – döntő (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
férfi 100 m mell – elődöntő (Financsek Gábor)
női 200 m hát – elődöntő (Hosszú Katinka, Burián Katalin)
férfi 50 m pillangó – elődöntő (Cseh László)
4x100 m női gyorsváltó – döntő
4x100 m férfi gyorsváltó – döntő (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik