Úszás: Wladár szerint Tusup zavart kelthetne a hazai uszodákban

Vágólapra másolva!
2019.10.08. 10:34
null
Tusup váratlanul üdvözölte Wladárt a hétvégi világkupán (Fotó: Tumbász Hédi)
Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke elismeri Shane Tusup edzői alkotását, abba viszont soha nem fog belemenni, hogy az amerikai azokban a hazai uszodákban foglalkozzon a versenyzőivel, ahol magyar edzők magyar válogatott úszóknak tartanak edzéseket.

A szövetség első embere nem úgy tekint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka egykori edzőjére és férjére, mint egy nemkívánatos személyre, ennek ellenére hallani sem akar arról, hogy Tusup azoknak az uszodáknak az egyikében vesse meg a lábát, amelyekben a szövetség bérel pályákat.

„Egyelőre nem teljesen világos, hogy Tusup Magyarországon vagy olasz földön szándékozik újabb versenyzőket toborozni, mivel hogy négynél nem fog megállni, az a napnál is világosabb – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Wladár Sándor. – Ilaria Cusinato, akire a csapata épül, valószínűleg maradna a szülőföldjén Olaszországban, a magyar úszósport tehetségekben és leendő éremszerzőkben gazdag aranybányája viszont fölöttébb vonzó terep lehet a nyughatatlan amerikai számára. Mondhatni úgy is, hogy egy kifogyhatatlan vadászmező.”

„Nyilván azt is tudja, hogy nálunk az uszodai vízfelület biztosítása nem éppen olcsó mulatság, a pályadíj ugyanis egy órára 4-5000 forint, de mivel egy pálya többnyire nem elég, a hónap végén közel egymilliós számlát kell rendeznie a bérlőnek. Ha ebbe nem szállnak be a szülők, akkor Tusup valószínűleg jobban teszi, ha olasz földön egyezkedik, feltéve, hogy az alkuja üzleti alapon nyugszik. Ha viszont a magyar válogatott Szilágyi Liliána csatlakozásának köszönhetően, tehát a kiemelt edzői program támogatottjaként valóban hozzájut 800 ezer – 1 millió forinthoz, máris van fedezet a kiadások egy részére, de támogatók nélkül így is nehéz lesz valóra váltania a nagy terveit” – szögezte le Wladár.

Nem kizárt persze, hogy az üzleti világban járatos Tusup tőkét kovácsol új tanítványainak nevéből és eredményeiből, még inkább Hosszú Katinka örökbecsű márkaértékéből, viszont mindez együtt sem változtat azon, hogy a magyar sikerkovácsok semmiképpen sem dolgoznának egy fedél alatt vele.

„Furcsának tartottam, hogy az elmúlt hétvégén a Duna Arénában megrendezett világkupán Tusup egyszer csak előttem termett, kezet szorított velem, majd sok sikert kívánt nekem. Ezt eddig se velem, se a magyar edzőtársaival nem tette meg, ráadásul volt közöttük olyan, akit levegőnek nézett vagy éppen sértegetett. Azóta is azon töröm a fejemet, hogy miért éppen most igyekezett kedveskedni. Akkor és ott nem mondhattam el neki, hogy Virth Balázs, Kapás Bogi edzője, Selmeci Attila, a világcsúcstartó Milák Kristóf mestere, hasonlóképpen Magyarovits Zoltán, a fiatal Kós Hubert istápolója szerint sem lenne szerencsés Tusupot a magyar úszók és edzők közelébe engedni. Mert a múltbéli híre, a sokszor elfogadhatatlan viselkedése zavart kelthetne. Ehhez én annyit tennék hozzá, hogy tisztelet ide, nagyrabecsülés oda, jómagam legközelebb csak Tokióban, az olimpián találkoznék vele, hogy fogadhassam az úszóink és az edzőink nevében a gratulációit” – mondta befejezésül az úszószövetség elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik