K. E. 2020.09.16 17:37 Frissítve: 2020.09.16 19:57

Úszás: tovább forog a film – egy évet csúszik a „Katinka”

Az olimpia elhalasztása miatt egy évvel később láthatják a nézők az olimpiai bajnok Hosszú Katinka életéről szóló filmet.

„A célom ezzel a filmmel az, hogy inspiráljak másokat: továbbra sem hiszem, hogy különleges lennék” (Fotó: Török Attila)

 

Eredetileg ez év decemberében került volna a mozikba a Hosszú Katinka életéről szóló dokumentumfilm, ám mint oly sok minden mást, ezt a tervet is felülírta a koronavírus-járvány, így aztán tovább forog a film – mégpedig egy évvel tovább, hiszen az alkotók feltett szándéka, hogy a tokiói olimpia adja majd a „Katinka” című film utolsó képkockáit.

„Az ideális eset persze az lett volna, és így is terveztük, hogy szeptember közepén már azért hívjuk össze a sajtó képviselőit, hogy az elkészült filmről beszéljünk, meg arról, hogy Katinka újabb olimpiai aranyérmet szerzett – mondta el Pálinkás Norbert rendező a film előzetesének szerdai vetítésén. – Az élet átírta a forgatókönyvet, a játékokat elhalasztották, így csak jövőre mondhatjuk azt, hogy Katinka Tokióban ismét…”

A mondatot a rendező nem tudta befejezni, megtette helyette maga Hosszú Katinka: „…úszott.”

És úszik a filmben is Hosszú, meg egy csónakban szeli a „habokat” a Tiszán hőn szeretett nagyapjával, Bakos Lászlóval, azzal az emberrel, aki megtanította őt úszni, meg kalandozik a múltban – merthogy az átírt forgatókönyv értelmében már nemcsak a felkészülését láthatják majd az érdeklődők (ha minden jól megy, 2021 decemberében), hanem a múltjával is megismerkedhetnek.

„Nem mondom, hogy mindig, minden pillanatban élvezem a forgatást, még így, nyolc hónap után is szokatlan néha, hogy olyankor is az arcomba tolul a kamera, amikor nem számítok rá – mondta el a háromszoros olimpiai bajnok úszó. – A célom ezzel a filmmel az, hogy inspiráljak másokat: továbbra sem hiszem, hogy különleges, vagy éppen kivételes ember lennék, úgy vélem, azért értem el a céljaimat, mert kitartó voltam, és sohasem adtam fel semmit.”

Hivatalos film előzetes/ Official teaser film

2020.08.31 15:18:50

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

„Az uszodában állítólag nagyon szorgalmas Peti, de ezt a szorgalmat nem hozza haza.”

2020.08.25 17:45:45

Úszás SZEKRÉNYESSY ATTILA

Az első Balaton-átúszás és „A füredi Anna bálon...” c. nóta története.

2020.08.28 21:08:13

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Cseh Lászlónak a nemcsak legyőzhetetlen, de ’68–73 közt háton egyszerűen megközelíthetetlen Roland Matthest dobta ki „mélytudati mércéül” a sors! Bizony, a sors, a nagy rendező, ami – meglehet – mégiscsak ismétli önmagát néhanap.

2020.08.26 16:43:04

Úszás H. Á.

„Idősebb Cseh László sohasem engedte el a kezemet – tanított, óvott, szidott és dicsért. ”

2020.08.14 21:52:56

Úszás KOVÁCS ERIKA, FÖLDI IMRE

Ilyen a Magyar Úszószövetség olimpiai bajnok elnökének egy napja az állatorvosi rendelőben.