Úszás: négy új taggal bővült a magyar hírességek csarnoka

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.12.15. 21:58
Volt mit ünnepelni: a magyar úszósport színe-java megjelent a vasárnapi rendezvényen, amelyen még Darnyi Tamás is színpadra lépett.
Szabó József olimpiai bajnok ki mástól, mint Darnyi Tamástól vette át a Halhatatlanok közé beválasztottnak járó szobrocskát (Fotók: Tumbász Hédi) 
– GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Szabó József olimpiai bajnok ki mástól, mint Darnyi Tamástól vette át a Halhatatlanok közé beválasztottnak járó szobrocskát (Fotók: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Darnyi Tamás ritkán szólal meg nagy nyilvánosság előtt, ám vasárnap este, a Bálna Budapest rendezvényközpontban ez is megtörtént. A Magyar- és az Európai Úszószövetség közösen tartott gálavacsorát, amelyen elindult a visszaszámláló, hiszen 150 nap múlva kezdődik Budapesten az Európa-bajnokság. Díjazták az esztendő legjobbjait – például Milák Kristófot a 200 pillangón felállított világcsúcsáért –, és a Halhatatlanok közé is beiktattak négy kiválóságot, Temes Judit és Szabó József olimpiai bajnok, Vereczkei Zsolt paralimpiai bajnok úszót, továbbá Petrov Anatolij mesteredzőt.

És Szabó József méltatását ki más is ejthette volna meg, mint a pályatárs és jó barát, Darnyi Tamás?

„Talán két mondat is elég lenne ahhoz, hogy elmondjam Joe-ról a tökéletes laudációt – kezdte Darnyi. – Az egyik: ő olyan ember, akit mindenki szeret, akiről sohasem lehetett rosszat mondani, hallani. A másik: Széchy Tamás négy generáció tagjaiból faragott olimpiai bajnokokat, de az összes közül csak egy aranyérmet könnyezett meg, amikor Joe nyert Szöulban. Tamás bácsi egyébként már a kezdetektől Óriásbébinek hívta, mert Joe-nak nem csupán a lelke volt hatalmas, hanem a kiterjedése is, már elég fiatalon...”

A négyszeres olimpiai bajnok parádézott a színpadon, régi történeteket elevenített fel barátságukról, például hogy: „Két hétig szenvedtünk Söldenben, aztán a végén jöhetett a jutalom bevásárlótúra, és mire Joe kiért az áruházból, de legkésőbb akkor, amikor Pesten kiszállt a buszból, már ugyanannyi volt a súlya, mint az edzőtábor előtt.”

Mindenki kitett magáért, ráadásul a magyar úszósport történetének egyik legsikeresebb éve volt 2019. Mindkettő felejthetetlenné tette a közös ünneplést.

HALHATATLANOK CSARNOKA 2019
TEMES Judit (posztumusz), olimpiai bajnok úszó: A halhatatlanok között is teljessé válik a helsinki bajnokok névsora azzal, hogy a korszak egyik legnagyszerűbb sprintere, Temes Judit is a beiktatottak közé került. A 100 méter gyors favoritja volt Helsinkiben, de azt elidegeskedte, így bronzérmes lett, viszont a váltó második embereként részese volt a világrekorddal elnyert olimpiai bajnoki címnek. Két évvel később begyűjtött egy Európa-bajnoki aranyat is a váltóval, meg egy ezüstöt 100 gyorson. Sikeres orvosi pályafutása mellett előbb filozófia szakon szerzett diplomát, majd hetvenévesen jogi doktori címet is, míg élete alkonyán az egyiptológia mélységeiben merült el. Nyolcvankét évesen, 2013-ban hunyt el.
SZABÓ József, olimpiai bajnok úszó: Szabó József az a magyar úszó, aki a sportág történeté-ben elsőként lett világ, Európa- s végül olimpiai bajnok mellúszásban (200 m). Az uszodában csak Joe-ként ismert versenyző 1986-ban, mindössze 17 évesen képesztette el először a világot Madridban egy vb-arannyal, majd jött az Európa-bajnoki cím – minden azt ígérte, hogy az 1988-as olimpián felér a csúcsra. Bár egy térdműtét „indította” az olimpiai felkészülését, a Széchy Tamás, Szabó József duó zsenialitása mégiscsak azt eredményezte, hogy Szöulban megszületett a diadala 200 mellen – melyet újabb már nem követett, hiányzott a motivációja, így 23 évesen elköszönt az élsporttól. Viszont az uszodák világától nem, jelenleg Darnyi Tamás klubjában edzősködik.
PETROV Anatolij, edző: Bár a magyar úszósportban csak Tolja bácsiként ismert mestert olyan kiválóságok felfedezése és sikerei révén ismerjük igazán, mint az Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna, illetve a paralimpiai bajnok Pásztory Dóra és Sors Tamás, munkássága ennél sokkal több úszó és fiatal életére volt hatással. Pályafutásának első felét a Szovjetunióban töltötte, 1980-ban települt át Magyarországra. 1984 óta irányítja Pécsett az utánpótlás-nevelést, 22 éven át testnevelő tanárként dolgozott, és rendszeresen foglalkozott különféle mozgásfejlesztő programok alkotásával óvodásoknak és kisiskolásoknak. Paraúszásban edzőként az úttörők közé tartozott, és nyolcvan felé közeledve is fáradhatatlanul dolgozik az ANK Pécs vezetőedzőjeként.
VERECZKEI Zsolt, paralimpiai bajnok úszó: Nem három, nem négy, még csak nem is öt paralimpián képviselte színeinket: a 2016-os riói viadal volt a hetedik páratlan pályafutásában – és ami ennél is lenyűgözőbb, valamennyiről hozott érmet! Már tizenöt esztendősen paralimpiai bajnok volt 1992-ben Barcelonában 50 háton, és címét megvédte 1996-ban, majd 2000-ben, míg Athénban, Pekingben, Londonban és Rióban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Bárki elé állítható az akarat és a kitartás örök emberi példájaként. Minden adva van ahhoz, hogy sikeres legyen új küldetésében is, és minél több fogyatékkal élő fiatalt győzzön meg arról, igenis érdemes sportolnia, mert nem csupán a hit erősödhet, hanem a világ is kinyílhat az ember előtt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik