Úszás: „Megbűnhődtem azért, amiért elítéltek” – Kiss László az 1961-es nemi erőszakról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.05. 14:55
null
Kiss László beszélt az esetről (Fotó: Veres Viktor)
„Méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdenék. Ott az ítélet, senki nem adna hitelt a szavaimnak. Megbűnhődtem azért, amiért elítéltek, aztán kaptam az élettől egy új lehetőséget, és én éltem vele" – nyilatkozta a Népszabadságnak Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, akiről kedden írta meg a privatkopo.hu internetes portál, hogy 1961-ben két másik úszóval közösen megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.

A privatkopo.hu bűnügyi magazin kedd reggeli cikkében eredeti dokumentumok alapján azt írta, a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója, L. László, V. Lajos és az akkor 21 éves Kiss László két nappal azután, hogy a Nemzeti sportuszodában megismerkedtek későbbi áldozatukkal, egy Zsuzsanna nevű fiatal nővel, L. László lakásában közös erővel szexre kényszerítették. Mindhárman megerőszakolták, amiért a bíróság Kisst jogerősen három, L. Lászlót 3 év két hónap, V. Lajost 2 év börtönbüntetésre ítélte.

SZERDÁN FOGLALKOZIK A MÚSZ KISS LÁSZLÓ ÜGYÉVEL
Szerdán reggel ülésezik a Magyar Úszó Szövetség vezetősége, ezt követi az edzőbizottság találkozója. A két testület egyaránt foglalkozik a Kiss László 55 évvel ezelőtti bírósági ítéletéről megjelentekkel és ennek napjainkra érvényes következményeivel. A testületi állásfoglalásokat ezután hozza nyilvánosságra a MÚSZ.

„Beszélhetnénk persze arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem is fogok túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá. Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt és én éltem vele. Mindenki döntse el, hogy a magyar úszósport elmúlt évtizedekben elért eredményei alapján, hogy kellőképpen bizonyítottam-e vagy sem” – mondta Kiss László a Népszabadságnak.

A teljes cikket, amelyben az edző reagál arra is, vajon ki vagy kik és miért, miért pont most hozakodtak elő az 55 éve történtekkel, ide kattintva olvashatják el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik