HIRDETÉS
MTI 2015.09.22 09:43 Frissítve: 2015.09.22 11:14

Úszás: Kovács Ágnes az Arizona Egyetem halhatatlanjai között

Kovács Ágnes újabb amerikai elismerésben részesült: beválasztották az Arizona State University halhatatlanjai közé. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő 2001 és 2005 között volt az egyetemi úszócsapat tagja. 

Kovács Ágnes, akit tavaly a vizes sportokat tömörítő Nemzetközi Hírességek Csarnokába iktattak be, 2005-ben amerikai diplomát szerzett marketing és kommunikáció szakon, valamint végzős hallgatóként az egyetem legmagasabb kitüntetésében részesült négyéves kimagasló tanulmányi és sporteredményei elismeréséül. Az úszócsapat tagjaként több egyetemi és NCAA-rekordot úszott, valamint amerikai bajnoki címet is szerzett, 200 yardos mellúszásban pedig jelenleg is ő tartja az egyetemi csúcsot.

Kovács Ágnes az Egyesült Államokból való hazatérése után második diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg közgazdász-szociológus szakon, jelenleg pedig a Testnevelési Egyetemen doktori tanulmányait végzi, ahol óraadó is egyben.

„Nagyon örültem a hírnek, hogy idén én is bekerülök az Arizona Állami Egyetem halhatatlanjai közé – mondta az MTI-nek Kovács Ágnes. – Négy évet éltem Amerikában, egyetemre jártam, és közben tagja voltam az intézmény úszócsapatának. Számomra az élsport mellett mindig is kiemelten fontos volt a tanulás, ezért mindkét területen igyekeztem helytállni. Ez a kitüntetés egy nagyon jóleső és megtisztelő visszajelzése annak, hogy az az út, amelyet már kislánykoromban célul tűztem ki magam elé, és amelyen végig is mentem, mások számára elismerésre méltó."

A beiktatási ünnepségre október 9-én kerül sor Phoenix városában. A frissen beválasztott Hall of Fame-tagok nyilvános köszöntése másnap este, az ASU–Colorado amerikaifutball-mérkőzés félidejében lesz, az Arizona Állami Egyetem 64 ezer férőhelyes stadionjában.

Idén szeptembertől minden idők legeredményesebb úszója, az amerikai Michael Phelps is az Arizona State University együttesével, Bob Bowman edző irányítása alatt készül a riói olimpiára. A csapat tagja a világbajnoki ezüstérmes hosszútávúszó, Olasz Anna is.

2019.02.19 08:00:00

Úszás KOVÁCS ERIKA

A kétszeres világbajnok imádja az úszást, és úgy érzi, még mindig képes fejlődni.

2019.02.06 23:21:06

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akkor tizenkilenc éves fiamnak elmondtam a titkot, július 7-én este, a balatonakali állomás melletti sörözőben, a tó átúszása után – csak ő indult – Azt, hogy az úszó Risztov Éva 10 kilométeres nyílt vízi győzelmére gondolok, de úgy emlékszem, meg is bántam, hátha »locsogásom« dönti romba a reményt

2019.02.06 23:17:30

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Hiteles az új szerepkörében.

2019.02.06 22:02:49

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az olimpiai arany gyerekkori álma volt, és miután megvalósult, társaiért és a sportágért is tenni akar.

2019.01.27 11:01:04

Úszás JOCHA KÁROLY

A sportember 1954-ben Európa-bajnok volt, két évvel később olimpiai bronzérmes lett.