Úszás: keddtől junior-vb Budapesten, magyar esélyesekkel

Vágólapra másolva!
2019.08.17. 08:58
Legjobbjaink kiöregedtek a juniorok közül, mégis akad olyan magyar úszó, aki felléphet a dobogóra a budapesti korosztályos vb-n.
Berecz Blanka ifjúsági olimpiai és Európa-bajnokként állhat rajtkőre a Duna Arénában a korosztályos világbajnokságon – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Koncz György)
Berecz Blanka ifjúsági olimpiai és Európa-bajnokként állhat rajtkőre a Duna Arénában a korosztályos világbajnokságon – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Koncz György)

Változik a világ, másként: múlnak az évek – a kedden Budapesten kezdődő junior-világbajnokság sajtónyilvános edzésére (dísz)vendégként érkezett Milák Kristóf és Késely Ajna, hiszen a már a felnőttek között is sikeres két úszó kiöregedett a fiatalok közül. Persze Milák 19, Késely 17 évesen még korántsem számít idősnek, csak a juniorok között nem indulhatnak már, de támogatásukról biztosították a magyar juniorokat. Az egyáltalán nem volt meglepő, hogy a Duna Arénában pénteken jelen lévő újságírók inkább a két „öreget” faggatták. Részint a kvangdzsui világbajnokság kapcsán, részint mert Milák és Késely a junior-világversenyeken halomra gyűjtötte az aranyérmeket az elmúlt időszakban.

„Nem mondom, hogy nem versenyeznék szívesen újra itthon, hiszen hazai környezetben vízbe ugrani mindig nagyon jó” – mosolygott Milák Kristóf.

„Ugyan már, Kristóf, ne legyünk telhetetlenek! Elég, ha csak annyit mondok: 2017” – intette le válogatott társát Késely Ajna. Valóban: mind a ketten rajthoz állhattak két évvel ezelőtt a budapesti vizes (felnőtt-)világbajnokságon, az akkor 15 éves Késely két számban is döntőbe jutott, míg a 17 esztendős Milák akkor robbant be a legjobbak közé azzal, hogy 100 pillangón ezüstérmet szerzett a Duna Arénában.

A junior-világbajnokságok történetében nem Milák az egyetlen úszó, aki a fiatalok és a felnőttek között párhuzamosan szerzett érmeket, hat évvel ezelőtt a junior-világbajnokságra már olimpiai bajnokként érkezett a litvánok klasszisa, Ruta Meilutyte, majd két évvel ezelőtt immár riói aranyérmesként állt fel a rajtkőre a kanadai Penny Oleksiak.

És van példa ellenkező fejlődésre is: az ausztrál Mack Horton és honfitársa, Kyle Chalmers előbb a fiatalok között lett világbajnok, majd mind a ketten a dobogó felső fokára állhattak a riói nyári játékokon.

A magyar úszósportban a juniorok között zajló őrségváltás miatt Milák- és Késely-szintű eredményekre nem feltétlenül számíthatunk a keddtől vasárnapig tartó korosztályos vb-n, ám a dobogóra odaérhet a Kőbánya SC kiválósága, az ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok Berecz Blanka, aki a mostanság még inkább magyarnak számító távon, 200 pillangón tartozik az esélyesek közé.

A junior-vb egyébként egyre inkább felnő „felnőtt” társa mellé: egyfelől 130 ország több mint 1000 versenyzője indul, ami részvételi csúcs, másfelől ugyanolyan show veszi körül, mint a nagyobb világversenyeket, ezt már a pénteki sajtónyilvános edzés is bizonyította. Az esemény „kabalafigurája”, az élő Rubik-kocka adta az ötletet: a vízben a Berecz Blanka, Mihályvári-Farkas Viktória, Zombori Gábor és Kós Hubert alkotta a 4x50 méteres vegyes váltó úszott, míg a parton négy ügyes kezű fiú és lány pörgette a kockát. Időre. S bár sokáig az úszók álltak nyerésre, végül a „kockázók” nyertek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik