Úszás: igenek, de nemek is – ez történt a közgyűlésen

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.05.21. 19:47
null
Elvileg határozatképes volt a közgyűlés (Fotók: Szabó Miklós)
Ahogyan az várható volt, személyeskedésektől sem volt mentes a Magyar Úszószövetség évi rendes közgyűlése vasárnap: a küldöttek elfogadták az előző évi beszámolót, valamint az idei költségvetést, és két új tagot választottak az elnökségbe.

Szépen kezdődött minden, vagyis inkább normális keretek között...

FÉREGNYÚLVÁNY

Tóth Ákos, a Semmelweis Egyetem docense, a magyar úszósport meghatározó alakja, korábbi szövetségi kapitány, 1991 óta a MÚSZ elnökségi tagja, de tisztéről február közepén lemondott, igen komoly, összeszedett és elgondolkoztató beszéddel jelentkezett a közgyűlés elején.

„Itt tartom a kezemben azt a szobrot, amelyet a magyar Hírességek csarnokába történő beiktatásomkor kaptam, számomra ez a magyar úszósportot jelenti, és nem engedem ki a kezemből – mondta Tóth Ákos. – Manapság egy féregnyúlvány van az úszósport testén. Miért, milyen alapon? Ha én egy banktól hitelt veszek fel, ahhoz kezes kell. A hitelességhez pedig eredmények kellenek. Mivel rendelkeznek azok, akik mindent és mindenkit támadnak? Miért nem Turi, Plagányi, Nagy, Virth, Kovácshegyi, Széles és a nagy edzők ütnek meg ilyen hangot? Valószínűleg azért, mert mással vannak elfoglalva... Ez olyan, mintha egy maratoni futás rajtja után már száz méterrel elgáncsolnánk a futót. Van arról elképzelésetek, mit okoznak, ha ahogy szeretnétek, lemondana az elnök, az elnökség és mindenki más? Fel tudjátok fogni, mi történne egy szőnyegbombázás után? Mondassátok le az edzőket, a gépmestert és mindenki mást is, akkor még víz sem lesz az uszodákban..."

Bienerth Gusztáv elnök a Magyar Úszószövetség vasárnapi, évi rendes közgyűlésén köszöntötte az egybegyűlteket, majd bejelentette, hogy 134 szavazásra jogosult van jelen, így a közgyűlés határozatképes, és azt is, hogy az alapszabály értelmében ő vezeti az ülést.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság nemrég megválasztott elnöke is megtisztelte a jelenlévőket: beszédében a magyar úszósport sikereit méltatta, és kiemelte Gyurta Dániel sportdiplomáciai sikerét (az olimpiai bajnok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának lett a tagja Rióban) – és innentől kezdve indult a „buli"...

Persze, várható volt, hiszen az internetes fórumokon, a Facebookon jó ideje hallatják a hangjukat néhányan, különösen ketten: Hornyák Viktor és Tóth István. Ezúttal is ők kezdték a műsort, mert miközben Tóth felállt, és kérdezni akart (az elnök türelmet kért tőle), Hornyák laptoppal a kezében lépett a pulpituson ülőkhöz és úgy magyarázott.

Csak az két órát vett igénybe, míg a közgyűlés döntött a napirendi pontok közé felvenni kívánt javaslatokról (mindet elutasították), aztán jó ideig ment a huzavona azon, vajon az elnök lehet-e levezető elnök, és hogy határozatképes-e a közgyűlés.

Felszólalások, újabb jelentkezők, a mikrofon elrántása a másik kezéből (igen, ilyen is történt...) után, Hornyák Viktor kiállt a szószék mögé, és a közgyűlésen jelenlévő korábbi elnökre, Gyárfás Tamásra mutatott: „Azt mondtuk korábban, hogy Gyárfás a diktátor, de nem ő az. A diktátor ő."


LESZAVAZVA

Írásbeli javaslat érkezett arra vonatkozóan, hogy a közgyűlés vegye fel a napirendi pontok közé azt, hogy Gyárfás Tamást válasszák meg örökös tiszteletbeli elnöknek. Akadtak, akik e tárgyban titkos szavazást kértek, erre nemmel felelt a tagság, majd akárcsak január 8-án, ezúttal is nemmel szavazott arra is, hogy a választás legyen-e napirendi pont.

Nem ekkor, hanem valamivel később kapott szót a korábbi elnök, Gyárfás Tamás, aki egyetértett Bienerth Gusztávval abban, hogy ami előttünk áll (nevesül a vizes világbajnokság), az valóban maga a csoda, amelynek – úgy tűnik – nem tudunk eléggé örülni. „Helye van persze a kritikának, de ne gyilkoljuk egymást! – szólt Gyárfás Tamás. – Egységben kellene dolgoznunk. Érvelni lehet, de a személyeskedésnek nincs helye. Idejön a világ kicsivel több, mint ötven nap múlva, és ökölvívók hada várja az embereket..."

Bienerth Gusztáv nem reagált erre a megjegyzésre, csak rögzítette, hogy a közgyűlés elfogadta a napirendet, így megkezdődhet azok tárgyalása.

A közgyűlés jóváhagyta a 2016. évi szakmai és pénzügyi beszámolót, illetve az Ellenőrző Testület jelentését, aztán a küldöttek megszavazták a 2017-es szakmai tervet, valamint az idei évre vonatkozó, 51 milliós nyereséget előirányzó, 1.7 milliárdos nagyságrendű költségvetést.

És jött az új elnökségi tagok megválasztása: mindössze ketten jutottak el odáig, hogy egyáltalán a megválasztásukról szavazzanak (elhullott ezen a rostán Darnyi Tamás olimpiai bajnok, valamint Zubor Attila és Batházi István korábbi úszó is). A grémium tagja lett Danks Emese és Rákosfalvy Zoltán – az öt helyett így mindössze kettőre sikerült új embert választani.

Az elnökség által jóváhagyott alapszabály-módosításból pedig nem lett semmi, mert arról a küldöttek titkosan kívántak szavazni, annak pedig az lett az eredménye, hogy nagy többséggel nemet mondtak a változtatásra. És ezzel tulajdonképpen az is egyértelművé vált, hogy továbbra sem lesz nyugalom a sportágban, hiszen továbbra sincs főtitkár (pedig az alapszabály szerint kell), a MÚSZ igazgatóinak kinevezése vitatott (az alapszabály szerint csak a közgyűlés hívhatja vissza és nevezheti ki őket), de ettől azért még működőképes a szövetség – a vizes világbajnokság remélt sikerei pedig talán a kívánt egységet is meghozzák.

Minden téren.

Kulcsár Krisztián (balra), a MOB elnöke is eljött a közgyűlésre
Kulcsár Krisztián (balra), a MOB elnöke is eljött a közgyűlésre

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik