Úszás: Hosszú visszautasítja a doppingvádat - jogászok előtt az ügy

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2015.05.26. 11:46
null
Hosszú Katinka sajtótájékoztatón utasította vissza a doppingvádakat (Fotó: Szabó Miklós)
Világ- és Európa-bajnok úszónk, Hosszú Katinka ma sajtótájékoztatón reagált az amerikai sajtóban múlt héten ellene felhozott doppingvádra. Hosszú egy közleményt olvasott fel, melyben visszautasította a vádakat, és elmondta, az ügyet a továbbiakban jogászok tanulmányozzák, ő az úszásra szeretne koncentrálni.

„Sohasem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná, megérte eladni a lelkemet” – jelentette ki Hosszú Katinka.

A háromszoros világbajnok a Swimming World Magazine internetes oldalán múlt szerdán megjelent doppingvádakra reagálva egy ügyvédei által jóváhagyott nyilatkozatot olvasott fel keddi sajtótájékoztatóján.

Hosszú Katinka vágatlan sajtótájékoztatója

„Azt mindenesetre itt és most kijelentem, hogy a megfelelő időben és helyen személyesem fogom megmondani Mr. Barrettnek: súlyosan tévedett, durván megsértett – és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik” – mondta a 26 éves sportoló jelezve, mostantól kezdve egy jogászokból álló csapat viszi tovább az ügyet, amely egy korábbi úszó, a kanadai Casey Barrett által publikált írással indult el.

„A sárgairigység-faktor az, ami ilyenkor dolgozik – fűzte a történtekhez a sajtótájékoztatón szintén jelenlévő Kiss László szövetségi kapitány. – Barrettről a sportágon belül annyit tudok, hogy az atlantai olimpián kétszáz pillangón a B-döntőben harmadik lett. Megfigyelhető, hogy mindig azok a legirigyebbek, akiknek van eredményük, de nem férnek a legjobbak közelébe. Nem tudnak, nem akarnak másra gondolni, csak arra, hogy biztosan a doppingolás jelenti a különbséget. Ahogy Katka regenerálódik, úgy Barrett egyre jobban degenerálódik. Katikának azt ajánlom, ne figyeljen oda, mert amikor az oroszlánok beszélnek, nem hallják meg azt, amit a majmok mondanak. Csak csinálja tovább ezt a munkát, és biztosan meglesz az eredménye. Meg kell nézni egy edzésüket, ott hogyan dolgoznak ők ketten együtt. Hihetetlenül sokat fejlődött a világ szakmai szempontból, teljesen más felkészülés van, mint régebben. Shane Tusup iszonyatosan nagyot alkotott a módszerben, hogy az év megannyi viadalát csak eszköznek tekinti, mert a fő cél változatlanul az év legnagyobb versenye. Viszont meg kell nézni, hogy mit dolgoznak a versenyek előtt és után. Teljesen új szakmai úton járnak, büszkék lehetünk, hogy ilyen intenzitással egy magyar úszó lépett rá elsőként. Katka és Shane úttörőként jár ebben az élen, tökéletes partnerre leltek egymásban ehhez a fajta munkához, élethez, hiszen civilként is egy pár alkotnak, ami azért ritkaság ezen a szinten. Katka becsületesen készül, abszolút ideális tanítvány, míg az edzője egyben a férje, aki így a nap huszonnégy órájában tudja ellenőrizni, hogy mit hogyan csinál.”

A napokban FINA-vezetőkkel találkozó Gyárfás Tamás, a honi szövetség pénteken ismét megválasztott első embere elmondta, az elnökválasztás körülményei, a Hosszút érő vádaskodás éppen úgy érdekelte – utóbbi felháborította – a sportág meghatározó szereplőit, mint a magyarországi vb-rendezés előkészületei. A szövetség elnöke a sajtótájékoztatón a Hosszú-ügyhöz annyit tett hozzá, klasszisunk többet jár kötelező doppingkontrollokon a mosdóba versenyeken, amelyeken sikereket ér el, világcsúcsot úszik, dobogós helyen végez, mint egy prosztatagondokkal küzdő koros férfiember. Gyárfás hangsúlyozta, mi feltétel nélkül tiszteletben tartunk minden amerikai kiválóságot, és elvárjuk tőlük ugyanezt a tiszteletet a magyar klasszissal szemben is.

HOSSZÚ KATINKA NYILATKOZATA
Üdvözlök mindenkit! Azért kértem ennek a sajtótájékoztatónak az összehívását, hogy válaszoljak a Swimming Worldben megjelentekre, amelyek azt próbálják sugalmazni, hogy illegális módszerek segítenek az eredményeim elérésében, ezek állnak a sikereim mögött.
Úgy döntöttem, nyilvánosság elé állok, hogy visszautasítsam ezeket a teljesen alaptalan vádakat, így a szurkolóim és az egész úszóközvélemény egyértelműen meggyőződhet arról, hogy mindaz, ami a szörnyű gyanúsítgatásokban szerepel, teljesen idegen a személyiségemtől, az értékrendemtől, a versenyszellemtől.
Hatéves koromtól úszom versenyszerűen – az, hogy nagyszerű sikereket értem el imádott sportágamban, egyszerre köszönhető a kemény munkának, a kiváló edzésmódszereknek, valamint a családom, a barátaim és a szponzoraim támogatásának.
Nem tudok eléggé hálás lenni honfitársaim, szurkolóim és a Magyar Úszószövetség kiállásáért – és azt kérem, továbbra is legyenek mellettem, különösen most, hogy Casey Barrett azt írta, a teljesítményem egyedüli magyarázata a doppingolás lehet.
Azt mindenesetre itt és most kijelentem, hogy a megfelelő időben és helyen személyesem fogom megmondani Mr. Barrettnek: súlyosan tévedett, durván megsértett – és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik. És soha nem is fog, hiszen már maga a sztori alapfeltételezése sem helytálló. Sohasem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná megérte eladni a lelkemet.
Teljesen idegen tőlem a csalás. Viszont az is, hogy egy vállrándítással intézzem el, ha egy általam egyáltalán nem ismert illető megpróbálja tönkretenni a hitelességemet a saját önző érdekei miatt.
Hadd osszak meg önökkel egy igen fontos részletet: a cikk megjelentetésével kapcsolatba hozhatók közül soha senki semmilyen formában nem keresett meg sem engem, sem az edzőimet a publikálás előtt. Nem érdeklődtek az edzésmódszereimről, hogy hány órát töltök naponta a medencében, milyen az étrendem, milyen szigorú szabályrend szerint táplálkozom, kizárandó annak a lehetőségét, hogy bármilyen tiltott szer a szervezetembe kerüljön.
Csakhogy úgy fest, léteznek ma olyanok, akik számára a tények nem számítanak. Nekem viszont számítanak, és számítaniuk kell Önöknek, Nektek is.
Rendkívül nagyra értékelem a családom, a barátaim, a szponzoraim, versenyzőtársaim és szurkolóim kiállását – azt akarom, hogy mindenki tudja: semmi sem jelent nekem annyit, mint a ti fantasztikus támogatásotok.
Én magam továbbra is az úszásra koncentrálok – az ügyet pedig immár egy jogászokból álló csapat viszi tovább, ők beszélgetnek el a Swimming Worlddel és Mr. Barrett-tel a megfelelő időben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik