Úszás: Hosszú Katinka klubot alapít, Rio után átigazol

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.07.26. 13:33
null
Hosszú Katinka nem tudja garantálni az aranyérmet (Fotók: Földi D. Attila)
Világbajnok úszónk, Hosszú Katinka kedden sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az olimpia után saját úszóklubot indít, és a riói olimpia után ő is átigazol a Vasastól.

 

Hosszú Katinka bevezetőjében röviden kitért a riói olimpiára. A kiválóság – aki öt egyéni és egy váltó számban áll rajthoz az olimpián – két nappal a riói utazás előtt elmondta: nem tudja garantálni az aranyérmeket, sőt, még az érmeket sem.

„Két dolgot ígérhetek biztosra. Az egyik, hogy mindent kiadok magamból annak érdekében, hogy Magyarországot a legmagasabb szinten képviseljem. A célba beérkezve az az érzés legyen bennem, hogy minden tőlem telhetőt megtettem annak érdekében, hogy a legjobbak legyünk. A másik pedig, hogy a riói teljesítményemmel is példaértéket képviseljek, inspiráljak, ezzel még magasabb szintre emeljük az úszósportunkat.”

Hozzátette, csak akkor lenne csalódott, ha „túlgörcsölné” a versenyt, és nem tudná kihozni magából, ami benne van. Most lesz az első alkalom, hogy az egész a családja a helyszínen szurkol neki, ezt említette meg egyetlen rizikófaktorként. Hosszú elmondta, jelenleg már pihenősebb a felkészülés, ez napi kettő, összesen négy-öt óra edzést jelent.

Hosszú az első versenynapon rögtön világbajnoki címvédőként 400 méter vegyesen áll rajthoz, majd szintén vb-győztesként, ráadásul világcsúcstartóként 200 méter vegyesen, valamint 100 és 200 méter háton, 200 méter pillangón, és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ugrik vízbe.

Hosszú elmondta, hogy a jövőben is úszóként képzeli el magát, a 2020-as olimpiáig mindenképpen, de néha eljátszik a gondolattal, hogy akár a 2024-es olimpián is rajhoz áll. Utóbbi rendezésének gondolatával Budapest is kacérkodik, az úszónő akkor már 35 éves lesz.

Rengetegen voltak kíváncsiak Hosszú bejelentésére
Rengetegen voltak kíváncsiak Hosszú bejelentésére

A sajtótájékoztatón Hosszú elmondta, szeptembertől saját úszóklubot alapít, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elhagyja a Vasast és a saját egyesületét erősíti majd. A klub célja, hogy pozitív hatással legyen az úszók teljesítményére és a civil életre is felkészítse a sportolókat. A bejelentést azért is mostanra időzítették, mert egyrészt a magyar szövetség ma jegyezte be a klubot, másrészt úszásban szeptemberben van lehetőség átigazolni, így az érdeklődőknek kellő ideje van meghozni a döntést.

„Kitartás, céltudatosság, szorgalom és magabiztosság” – ezekkel a szavakkal jellemezte klubját Az új úszóklub Hosszú és férje, egyben edzője, Shane Tusup által közösen lefektetett elvekre épül majd. „Shane személye nagyon fontos, vele olyan tervet alakítottunk ki, amivel világelső lettem. Ezen alapul az Iron Aquatics úszóprogramja is” – mondta az úszónő.

Az eseményen elhangzott, hogy a program egyik edzője a kanadai Darren Ward lesz, akinek tanítványai indulnak a riói olimpián is.

A VASAS ELNÖKE MEGÉRTI HOSSZÚ KATINKÁT

Markovits László, a Vasas SC elnöke megérti, hogy Hosszú Katinka, a piros-kékek klasszis úszója a riói olimpia után klubot alapít, és abban folytatja pályafutását.

Hosszút szeptember elsejéig köti szerződés a klubhoz, így sem jogi, sem erkölcsi akadálya nincs annak, hogy máshol folytassa pályafutását.

„Nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy 2013 elején a Magyar Úszó Szövetség vezetőinek ajánlására leszerződtettük Hosszú Katinkát, aki akkor egy számára csalódást jelentő olimpián volt túl. Mindenki számára ismert, hogy azóta a világ egyik legjobb úszójává vált, amire mi is nagyon büszkék vagyunk, nem beszélve arról, hogy teljesítményével a Vasas eredményességéhez is nagyban hozzájárult" – idézte a közlemény Markovitsot, aki mindehhez azt is hozzátette, hogy személy szerint megérti, ha egy sportoló ilyen komoly sikerek után saját egyesületet alapít, és ezen keresztül is az egyéni márkáját építi tovább.

„Az egész Vasas család nevében sok sikert kívánunk neki a további pályafutásához, de előtte még nagyon drukkolunk, hogy az olimpián a Vasas sportolójaként el tudja érni valamennyi célját."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik