Úszás: Hosszú hivatalosan is megerősítette, már nem Tusup az edzője

Vágólapra másolva!
2018.06.01. 08:36
null
Hivatalos: már nem Shane Tusup Hosszú Katinka edzője (Fotó: Koncz György)
Továbbra is a Duna Arénában maradhat az Iron Aquatics, Hosszú Katinka viszont hivatalosan is megerősítette, hogy elköszönt eddigi edzőjétől, Shane Tusuptól.

 

Tulajdonképpen nem csodálkozunk azon, hogy Hosszú Katinka úgy döntött, ezekben a napokban-hetekben Amerikában készül.

Továbbra is inkább szólnak a hírek minden másról, vagyis arról, hogy ki az edzője, meg arról, hogy egykori tréner-férje valóban törölte-e a bajnoknő Facebook-oldalát, és arról, hogy az Iron Aquatics maradhat-e a Duna Arénában – és a legkevésbé Hosszú eredményeiről, felkészüléséről.

Nem sürgetik
Hosszú Katinka válaszolt a Magyar Úszószövetségnek (MÚSZ), és bejelentette, hogy a továbbiakban nem Shane Tusup az edzője. Hogy a háromszoros olimpiai bajnok kivel folytatja a pályafutását, azt a szövetség vezetői sem tudják. A MÚSZ-tól kapott információ szerint nem sürgetik, és egyelőre arról sem döntöttek, hogy javasolnak-e Tusup helyet másik trénert a kiemelt edzői programba.

Igen, a Speedo Grand Challenge irvine-i állomását „letudtuk”, a közvélemény értesülhetett az ott úszott időeredményekről, ám azóta megint háttérbe került a szakma – az más kérdés, hogy az elmúlt heti eredményekből messzemenő következtetéseket azért még nemigen szabad levonni, bár Hosszú ellenlábasai azért ezt is megpróbálták.

Annak a viadalnak leginkább az volt a jelentősége, hogy végre ott volt a rajtkövön, és például a 200 vegyesen elért 2:10.87 kifejezetten jónak mondható, ez még akkor is igaz, ha közben tudjuk, a világcsúcsot éppen a magyar klasszis tartja 2:06.12-vel.

Ám jelenleg nem ez szolgáltatja a fő témát Hosszú Katinka kapcsán, hanem például az, hogy a saját alapítású klubja, az Iron Aquatics maradhat-e a Duna Arénában, hiszen sokan tudni vélik: a klub és az üzemeltető közötti szerződés május 31-én, azaz tegnap lejárt, sőt állítólag az is elhangzott, hogy nincs is szerződés a felek között.

„Van szerződés, a szerdán szárnyra kelt hírt azért sem értjük, mert klubunk és a BP2017 Kft. hetek óta tárgyal a folytatásról, s bár ez egyelőre nincs írásba foglalva, mindkét cég kifejezte szándékát a hosszabbításra vonatkozóan – nyilatkozta Kiss Kinga, az Iron Corporation menedzsere a Nemzeti Sportnak. – Mi egyébként június harmincadikáig szóló megállapodásról tudunk, ennek megfelelően tervezünk. Ezt kommunikáltuk az úszók szüleinek, és ezt Katinka is megerősítette. Nem tartunk attól, hogy pénteken ne tudnának edzést tartani az egyesület edzői.”

Kiss Kingától megtudtuk azt is, hogy Hosszú Katinka hivatalosan válaszolt a Magyar Úszószövetségnek: megerősítette azt a május 24-én a Facebookon közzétett kijelentését, mely szerint pályafutását a jövőben nem férjével és eddigi edzőjével, Shane Tusuppal képzeli el – így az amerikai tréner ki is került a kiemelt edzői programból, azaz elesik a havi egymillió forintos fizetéstől (a kiemelt edzői program legmagasabb összege ez, melyet egy szakember az olimpiai bajnok tanítványa után kaphat), mert ahogy mi is beszámoltunk róla, noha egy másik versenyzője, Földházi Dávid tagja
a Héraklész-programnak, ez alapján azonban még nem minősül válogatott úszónak.

És ha már Facebook: a Hosszút képviselő irodánál természetesen rákérdeztünk arra is, mi lesz, mi lehet a sorsa Hosszú Katinka közösségi oldalának, amely múlt hét csütörtökön a késő esti órákban vált elérhetetlenné.

„Katinka hivatalosan is jelezte a Facebook illetékeseinek a problémát, mi is gőzerővel dolgozunk azon, hogy helyreállítsuk az oldalt” – mondta Kiss Kinga, aki ezután elárulta azt is, hogy az elmúlt napok történései nem változtattak az előzetes menetrenden, vagyis Hosszú Katinka legközelebb június 8–9-én lép rajtkőre a Mare Nostrum-sorozat első állomásán, Canet-en-Roussillonban. Addig az Egyesült Államokban készül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik