Úszás: három együttműködési megállapodást kötött a MÚSZ

MTI/NS MTI/NSMTI/NS MTI/NS
Vágólapra másolva!
2019.03.27. 17:54
null
Merkely Béla, Tiszeker Ágnes, Wladár Sándor és Szöllősi György az aláírást követően (Fotó: Török Attila)
A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) három együttműködési megállapodást kötött szerdán a debreceni országos bajnokság rajtja előtt.

Valódi tetteket várok ezektől a megállapodásoktól” – jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón Wladár Sándor MÚSZ-elnök, aki a Semmelweis Egyetemmel (SE), a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS) és a Nemzeti Sporttal (NS) írt alá szerződést. A sportvezető kifejtette, „nem elég az edzők tudása, az infrastruktúra, kell a tudományos háttér is, amelyet mostantól a SE biztosít a magyar úszók számára.”

Merkely Béla rektor elárulta, három részre tagolódik a megállapodás: szűrővizsgálatokra, teljesítménydiagnosztikára és olyan laborvizsgálatokra, amelyek teljes képet adnak a sportolók egészségi állapotáról

A megelőzés mellett a minél gyorsabban visszatérés a cél. A sportolók az intézmény 36 klinikájához fordulhatnak” – mondta a Merkely.

Tiszeker Ágnes, a MACS első számú vezetője arról beszélt, hogy a prevenció, a nevelés és az információcsere biztosítása lesz az általa irányított szervezet feladata, hogy sportolók világosan tudják, mik a kötelességei és jogai. Hozzátette, számára az az igazi siker, hogy „barátként tekintenek” a doppingellenőrzésre, ezért nagyra értékeli ezt a megállapodást.

Az úszás sok hírnevet, sikert és dicsőséget hozott Magyarországnak, ezt pedig nem árnyékolhatja be egy esetleges pozitív doppingeset” – mondta Tiszeker, aki megjegyezte, vészterhes időket él meg a sport, mert "egész országok dőlnek meg" és sportágak olimpiai szereplése van veszélyben a doppingfertőzöttség miatt.

Most még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot, mert céljaink, vágyaink ugyanazok” – mondta Szöllősi György, a Nemzeti Sport-csoport főszerkesztője, aki kijelentette, az 1903-ban alapított sportnapilapnak nagyon fontos az úszás, mert a Magyarországon a legsikeresebb sportágak egyike, ráadásul az egyik legnagyobb is a világon.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke arról is beszámolt, hogy a MÚSZ egymillió forinttal támogatja azt a programot, melynek keretében magyar sportújságírók tudósíthatnak egy-egy világesemény helyszínéről.

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint különleges a mostani ob, mert nagy harc várható az idei vb- és jövő évi olimpiai szintek teljesítéséért. Kifejtette, akit szombaton csapatba jelöl, az már biztos induló, utána már csak lyukas számokba lehet indulási jogot szerezni. A nemzetközi szövetség (FINA) kiírása szerint tavaly március elseje óta lehet vb-szintidőt úszni, de Sós csak a tavaly augusztus 3-a, azaz az Eb óta teljesített időeredményeket veszi figyelembe. A vb-n és az olimpián is két magyar versenyző indulhat egy számban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik