Úszás: Gyurta D. szembeszállt a szövetséggel a testvére miatt

Vágólapra másolva!
2016.11.08. 16:40
Érdekes írást posztolt Gyurta Dániel a Facebook-oldalán. Az olimpiai bajnok mellúszó képletesen szólva azért ragadott tollat, hogy kifejtse véleményét testvére, Gergely kihagyásáról a 400 vegyesről a decemberi rövid pályás világbajnokságon.

Íme, az írás:


„Látva a híreket, sajnálatos, hogy az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatosan kezd rossz irányt venni a történet és nem a lényegről szól a vita.

Gyurta Dániel kiáll a testvére mellett (Fotó: Szabó Miklós/archív)
Gyurta Dániel kiáll a testvére mellett (Fotó: Szabó Miklós/archív)

Mert egyet nem értés az van, hiszen úszóként nem értem, hogyan születhet egy ilyen döntés – ami az objektív tényekkel, az időeredményekkel szemben áll – úgy, hogy annak kapcsán se az adott sportoló szakmai stábjával, sem magával az úszóval nem egyeztetett egyszer sem a szövetségi kapitány. Erre mondtam én azt, hogy a döntés rossz irányba viszi az úszósportot. Az eredményeket figyelmen kívül hagyó szakmai érvelés is megdől, amikor testvérem az egyik számból való visszalépése ellenére sem kap lehetőséget, hogy rajthoz álljon abban a számban, amiben megúszta a második legjobb magyar időt, és amiben Rióban a legjobb magyarként végzett. Bár testvéremről van szó, aki mellett bármikor kiállok, ez a teljes úszósportot érintő problémafelvetés, ami történetesen most az ő esetében került felszínre.

Azt gondolom, hogy az élsportban egy mérhető sportágban, ilyen jellegű szubjektív döntéshozatalnak nincs helye. Ilyen esetben a sportoló teljes motivációja omolhat össze. Ezért szólaltam meg aktív sportolóként és testvérként magam is.

Ez egy kritika, egy vélemény. A kritika és vélemény pedig nem fenyegetés. A kettőt összekeverni semmi esetre sem szabad.”

A 400 vegyesben Gyurta Gergely mellett Verrasztó Dávid és Bernek Péter volt érdekelt. Az országos bajnokságon Verrasztó mögött Bernek lett a második, viszont Gyurtának a rövid pályás világkupa-sorozat tokiói állomásán elért ideje jobb volt Bernek ob-s idejénél. Hargitay András szövetségi kapitánynak döntenie kellett Bernek és Gyurta Gergely között. A windsori vb-re előbbit választotta, utóbbi érthetően nagyon csalódott lett.

„Egy napon rendezik a négyszáz vegyest és az ezerötszáz gyorsot Windsorban, közte két kézszázas és két ötvenes számmal, valamint egy váltóval – indokolta döntését Hargitay András a Nemzeti Sport vasárnapi számában. – Szerintem ez így túl feszes program, az elért eredmények alapján pedig úgy látom, hogy Gyurta Gergőnek az ezerötszáz gyorson van nagyobb esélye. Ebből következik, hogy Bernek Péter úszik négyszáz vegyesen.”

„Úgy gondoltam, hogy mindezt az edzőkkel megbeszélem szombaton, a délutáni program előtt. Ám kaptam Gergő apukájától egy telefont, amelyet nem fogadtam túl jó szívvel. Meg is szakadt a kommunikáció hamar, de váltig hangoztatom, szerintem nem a szülő dolga, hogy egy ilyen döntésbe beleszóljon. Mindezek után persze az edzőbizottsági ülésen is központi szerepet kapott férfi négyszáz vegyes: Gyurta Gergő edzői ragaszkodtak az induláshoz, és Bernek Péter mestere is hasonlóan nyilatkozott. Ilyen helyzetben nekem kell határozni, a kapitány hatáskörébe tartozik dönteni az ilyenekben. Én pedig így döntöttem. Nem kellemes érzés, de itt komoly kérdésről van szó, nagy a tét. Azt hiszem, lesz még az ügynek folytatása, de állok elébe…”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik