Úszás: Budapest is pályázik a 2018-as világkupára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.03. 12:55
null
Újabb rangos versenyt rendezhetnek jövőre a Duna Arénában
A Magyar Úszószövetség megpályázza a 2018-as rövid pályás úszó világkupa egyik állomását – a kétnapos viadalra a Duna Arénában kerülhet sor. Wladár Sándor elnök leszögezte: a magyar úszók és a sportág rajongói megérdemlik, hogy minden évben legyen Budapesten egy világesemény.

Ha minden a tervek szerint alakul, nem marad rangos nemzetközi úszóviadal nélkül a magyar főváros 2018-ban sem: a hatalmas sikert hozó 2017-es FINA-világbajnokság után a rövid pályás úszó világkupa egyik kétnapos állomását kívánja megrendezni a Magyar Úszószövetség.

„A célunk egyértelmű: legalább két nap erejéig minden évben felidézni az idei, júliusi világbajnokság fantasztikus hangulatát, mert ez tényleg joggal ragadt meg az egész világ emlékezetében – közölte a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor. – Sajnos, világbajnokságot nem rendezhetünk minden évben, az Eb-re 2020-ig, míg a rövid pályás világbajnokságra 2024-ig kell várni, viszont vannak csodálatos úszóink, van egy csodálatos uszodánk, és van sok ezer, az úszást imádó szurkoló, azaz úgy gondolom, meg kell találni a módját, hogy kiszolgáljuk őket. Márpedig egy világkupa, ami Hosszú Katinka egyik kedvenc versenye, és több kiválóságunk is rendszeresen versenyez az egyes állomásokon, szerintünk remek lehetőség arra, hogy Budapest és a Duna Aréna ott maradjon a világ úszósportjának térképén, és hogy újra és újra feledhetetlen élményeket kapjanak a sportág hazai rajongói is.”

A MÚSZ már jelezte a FINA-nak, hogy készen áll 2018-ban bekapcsolódni a sorozatba. Mint Wladár Sándor hozzátette, természetesen előbb egyeztettek a FINA felső vezetésében az egyik legfontosabb tagnak számító Gyárfás Tamással, aki maga is úgy vélte, folytatható a korábbi sportdiplomáciai sikersorozat, az Európa-bajnokságok, világkupák, junior vb-k és a FINA-vb után az úszó világkupa-viadal Budapestre hozatalára is jó esély mutatkozik.

Wladár Sándor elmondta, a világkupánál a versenyszámok pénzdíját (az első hat helyezettnek járó összegeket) kell állniuk a házigazdáknak, az ún. cluster (etap) jutalmait, az összetett legjobbjait, valamint a világcsúcsok megjavítóit illető bónuszokat a FINA fizeti.

„Ez a viadal nem kíván már hatalmas invesztíciót, hiszen a helyszín adott, ráadásul egy ilyen remek esemény kapcsán további partnereket nyerhetünk meg, azaz a sportág mellett az ország és a főváros ezzel az eseménnyel is nyerni fog” – tette hozzá Wladár Sándor.

A rövid pályás vk-széria általában kilenc állomásból áll, ugyanakkor többször is előfordult, hogy egy-egy helyszín ideiglenesen kiesett (az idén például Dubai), és csak nyolc alkalommal találkoznak a sorozatban résztvevő világsztárok. Az európai etapban (cluster) Moszkva állandó résztvevőnek számít, ugyanakkor Berlin, Eindhoven, illetve Chartres hol vállal rendezést, hol nem. Az idén a franciák maradtak ki, ugyanakkor volt olyan év (2015), amikor Moszkva mellett csupán Chartres volt házigazda Európából, így abban az esztendőben is nyolcversenyes szériát rendeztek. A FINA általában az adott év tavaszán közli a vk végleges menetrendjét – ugyanakkor az első állomásokat hagyományosan az év kiemelkedő nyári eseménye (2018-ban az augusztusi, glasgow-i Európa-bajnokság) után rendezik, hogy a még csúcsformában lévő úszók kiemelkedő eredményeket produkálhassanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik