nemzetisport.hu 2018.08.16 11:29 Frissítve: 2018.08.16 11:52

Úszás: Biztosan megkapom, hogy nem vagyok olyan jó edző, mint Shane – Petrov

Petrov Árpád felkészült arra, hogy tűzvonalban lesz Hosszú Katinka edzőjeként. A Svájcból visszatérő szakember az Indexnek adott interjút, melyben elárulta, hogy mit tart a legnagyobb kihívásnak a háromszoros olimpiai bajnok felkészítésében.

Petrov Árpád tudja, akadhatnak súrlódások, de azokat meg lehet beszélni (Fotó: index.hu)

 

„Szinte képtelenség, igen – reagált arra Petrov Árpád, hogy sokak szerint képtelenség még egyszer olyan jól úszni, mint Rióban, ahol Hosszú három olimpiai aranyérmet nyert. – Sokat hallom én is ezt. De a mondat első szava a lényeg: szinte. Biztosan sokszor megkapom majd, hogy nem vagyok olyan jó edző, mint Shane, ha nem fog annyit nyerni, ám azt illik látni, hogy teljesen más a jelenlegi élethelyzet. Én magam sem tudtam elképzelni, hogy Katinka egy edzésen háromszor is kifulladásig hajtja magát. És nem kér együttérzést. Ha háromszor kell meghalni egy edzésen, mert éppen úgy tudja legyőzni önmagát, akkor meg fogja tenni.”

„Az elejétől tudtam, hogy a Shane-nel töltött öt év alatt kialakultak a beidegződései, az automatizmusai. Ezt a korábban jól működő rendszert felesleges felborítani. A magam individuumával állok be, helyettesíteni úgysem tudom, és az a legnagyobb kihívás, hogy azokat a nyerő automatizmusokat, amik jól működnek például a call roomban, felerősítve visszakapja tőlem. Katinka rendszerébe nem betolakodni kell, hanem beilleszkedni, nem felforgatni, hanem helyenként finomítani, ha szükséges. Nem temetjük Shane-t, mert miért kellene mindent kidobni? Számomra is nagyon újszerű, hogy az edzés milyen szakaszain vannak a hangsúlyok.”

„Felkészültem rá, hogy a tűzvonalban leszek. Már kint az Eb-n sokat faggattak a fizetésemről is. Indiszkréció. Egy ilyen együttműködésnél az első hat, de talán kilenc hónap is a félreértések időszaka. Nem garantált, de előfordulhat. Mégiscsak egy klub irányítását fogom átvenni, természetes, hogy súrlódások nélkül nem megy. Ehhez elég, ha félreértik a humoromat, vagy hogy én sem értem maradéktalanul a szlenget. Ugyanez igaz Katinkára. Lehet, hogy lesznek közöttünk félreértések. Egy azonban biztos, és ezt megígértük egymásnak: ha ilyen előfordul, azonnal kibeszéljük egymás között. Négyszemközt. Tartozunk egymásnak ennyivel.”

A teljes interjút elolvashatja ide kattintva.

2019.04.02 08:52:38

Úszás KOVÁCS ERIKA

Jó kis pofont kapott az ob-n, bele sem gondolt, hogy 200 pillangón nem lehet ott a vb-n.

2019.03.30 22:43:14

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Olyan hatalmas a szíve, annyira hajtja őt (még mindig) a bizonyítási vágy, hogy már csak emiatt is érdemes figyelni rá.

2019.03.29 17:16:29

Úszás KOVÁCS ERIKA

Burián Katalin legyőzte az olimpiai bajnokot 200 háton • Verrasztó Dávid megvédte címét 400 vegyesen.

2019.03.15 18:20:16

Úszás MALONYAI PÉTER

Életének 94. évében elhunyt Popper Imréné Novák Ilona olimpiai bajnok úszó.

2019.03.09 23:35:35

Úszás LIPICZKY ÁGNES

Interjú az olimpiai bajnok Szabó Józseffel, aki elmeséli azt is, miért vonult vissza 23 évesen.