Úszás: „Attól féltem, Katinka összeesik” – nem aggódnak a pihenő miatt

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2018.01.25. 10:01
null
A kapitány szerint Hosszú Katinka nem állt le (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar úszóedzők többsége nem aggódik Hosszú Katinka miatt, hogy a korábbiaktól eltérően hetekig nem edzett, és abban is egységes a véleményük, hogy voltaképpen nem tudják, mi a háromszoros olimpiai bajnok úszó sikerének titka.

Sokan és sokfélét kérdeztek már a témában, megszólaltak már magyar edzők annak kapcsán is, vállalnák-e Hosszú Katinka felkészítését, ha a bajnoknő megkeresné őket. Elhangzottak már érvek és ellenérvek, vajon a háromszoros olimpiai bajnok folytatja-e a közös munkát Shane Tusuppal, vajon a magánéleti válság kettejük szakmai együttműködésére is kihat-e. A Nemzeti Sport ezúttal azt próbálta kideríteni, van-e út vissza a csúcsra, egyáltalán, mi lehet az a módszer, amellyel Hosszú Katinka továbbra is sikeres lehet.

„Módszer? Volt eddig? Hiszen eddig sem tudtuk, mitől olyan gyors Katinka, eddig sem értettük, hogyan képes regenerálódni a fizikai és biológiai törvényszerűségek által diktált időintervallum töredékrésze alatt. A világ bármely táján, bármilyen nyelven íródott szakirodalomnak ellentmond mindaz, amit Hosszú Katinkától láttunk az elmúlt években. Ha jobban belegondolunk, nincs módszer, hiszen bárki megfordult ebben a műhelyben, nem tudott olyan eredményeket felmutatni, mint Katinka, sőt, nem tudott semmilyen eredményt felmutatni” – az egyik legmarkánsabb véleményt megfogalmazó szakember neve elhallgatását kérte, de nem azért, mert félne, nem is azért, mert féltenie kellene az állását, pusztán azért, mert valójában nem akart és nem is akar belefolyni a most zajló, egyelőre végeláthatatlannak tűnő történetbe.

ELKÖSZÖNTEK BATHÁZITÓL
Már nem Batházi Tamás a Magyar Úszószövetség főtitkára – visszahívására a közgyűlés jogosult, illetve lett volna jogosult, de mert az eddigi főtitkár és Wladár Sándor elnök megállapodott egymással, Batházi közös megegyezéssel távozik az MÚSZ-tól.
„Amíg ismét betöltjük a főtitkári posztot, operatív csoport veszi át az irányítást, amely egyébként szerdán fel is állt” – nyilatkozta Wladár Sándor.

Plagányi Zsolt, az Egri Úszó Klub vezetőedzője, többek között Cseh László és Németh Nándor mestere viszont vállalkozott rá, hogy kicsit elemezze a helyzetet: „Teljesen természetes, hogy Katinka pihent valamennyit, én az elmúlt években már attól féltem, egyszer összeesik, olyan volt, mint egy robot. A testnek mindenképpen szüksége van pihenőre – olyan túl sokra nem, mert az már veszélyes lehet, de Katinkát nem féltem, kőkemény profi, tudja, mit akar, ezt a helyzetet is meg fogja oldani.”

Sós Csaba szövetségi kapitánnyal megosztottuk mindkét tréner véleményét, s mindkettőben talált olyat, ami egyezik saját álláspontjával.

„Egyelőre tényleg nem tudjuk, mi is a sikerük titka, hiszen azt nekünk Shane nem mondta el… – jegyezte meg Sós Csaba. Abban én sem látok semmiféle kivetnivalót, hogy Katinka pihent kicsit, és óva intenék mindenkit attól, hogy abból vonjon le messzemenő következtetéseket, hogy januárban Katinka sem Antwerpenben, sem Luxemburgban nem indult, holott korábban ott volt ezeken a versenyeken. Darnyi Tamás a világversenyek után két, sőt volt, hogy három hónapot is pihent, mondjuk az mindig az őszi időszakra esett, és utána januártól keményen beleállt a munkába. Vagyis a leállás időpontja nem mindegy, hiszen a január már az alapozás, az állóképességi edzések időszaka, ilyenkor olyan túl sok pihenésre nincs mód, viszont Katinka nem is állt le, jelenleg is edz, mégpedig úgy, ahogy szokott: kőkeményen.”

Mint korábban megírtuk, Hosszú a február 10–11-i hétvégén Kecskeméten az Univer24 – az úszás ünnepe elnevezésű viadalon biztosan ott lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik