nemzetisport.hu 2017.02.11 12:21 Frissítve: 2017.02.11 13:28

Úszás: a sportág ünnepe – és egy világcsúcsé is

Kétezer-ötszáz résztvevővel – köztük megannyi fiatal iskolással – szombat délelőtt elindult az „Univer24, Az Úszás ünnepe” nevű rendezvény, amelynek keretében huszonnégy órán át úsznak a kecskeméti uszodában. A megnyitón részt vett Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke, aki ebből az alkalomból nyújtotta át Hosszú Katinkának a FINA hivatalos diplomáját a riói olimpián 400 vegyesen elért világrekordjáról.

Hosszú Katinka megkapta a világcsúcsát igazoló diplomát (Fotók: Bús Csaba)

 

A harmadik alkalommal megrendezett 24 órás úszóesemény megnyitóján igazi meglepetést szerzett Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke, amikor maga mellé szólította Hosszú Katinkát. „Nincs szebb feladata egy elnöknek, mint ami most fog következni”, mondta a szövetség vezetője, majd átnyújtotta a háromszoros olimpiai bajnoknak a FINA hivatalos diplomáját, amely a nemzetközi szövetség díszes igazolása a Rióban, 2016. augusztus 6-án, 400 vegyesen úszott 4:26.36 perces világcsúcsról. Bienerth Gusztáv ezután köszönetet mondott Katinkának, majd angolul edző-férjének, Shane Tusupnak is.

Szintén megköszönte a bajnoknőnek a 24 órás esemény felkarolását Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, aki elmondta: „az eseményt jelen formájában Katinkával álmodtuk meg közösen, mert mi itt úgy éreztük, mernünk kell nagyot álmodni. Már akkor megtettük ezt, amikor elkezdtük építeni ezt az uszodát, majd következett a huszonnégy órás úszás, amelynek egyik fontos üzenete, hogy a tradíció mellett a jövőre is figyelmet fordítunk, hiszen számtalan fiatal lesz itt a medencében.”

Hosszú Katinka kijelentette, „nem is tudok jobb ünnepet kitalálni, mint hogy egész nap ússzunk”, majd hozzátette, bajaiként a régi uszodában rengeteget versenyzett Kecskeméten, de nagy öröm, hogy a jövő generációi már ilyen nagyszerű létesítményben készülhetnek.

Katinka egyébként maga is vállalt néhány hosszt a 24 órás viadal első órájában, hiszen csapata, az Iron Corporation különversenyre hívta ki az esemény névadójának, az Univernek a váltóját. Katinkán, valamint a Törös Károly vezette Bácsvíz-Kecskemét úszóin kívül a vízilabdázók sztárjai is ott voltak a vízben, az olimpiai bajnokokat Kis Gábor és Székely Bulcsú képviselte, míg a hölgyeket Takács Orsolya világ- és Európa-bajnok.

A szervezők elmondták, hogy bár a viadal nem verseny, a cél az, hogy a legutóbbi alkalommal felállított 78.3 kilométeres rekordot megdöntse valamelyik részt vevő csapat a vasárnap délelőtt 11 óráig tartó úszás során.

 

2020.01.15 17:48:46

Úszás ZSOLDOS BARNA

Már Budapesten van a csütörtök esti M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gála díszvendége, Mark Spitz.

2019.12.20 21:06:18

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Milák Kristóf próbál mindig mindenhez jó arcot vágni, igyekszik mindenkinek megfelelni.

2019.12.20 21:28:38

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Kapás Boglárka nem értette, miért vannak a sikerétől mások annyira oda.

2019.12.11 23:59:36

Úszás KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk úgy érzi, képes lesz önmaga edzőjeként is megugrani a szintet Tokióban.