Úszás: a leállás után először Magyarországon rendeznek nemzetközi versenyt

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.07.20. 16:33
null
Végre történik valami: a járvány okozta leállás után Magyarországon kerül sor az első nemzetközi úszóversenyre (Fotó: Tumbász Hédi)
Végre történik valami: a járvány okozta leállás után Magyarországon kerül sor az első nemzetközi úszóversenyre.

A koronavírus-járvány miatt leállás után először Magyarországon rendeznek nemzetközi úszóversenyt, vagyis hazánk, pontosabban a Magyar Úszószövetség mutat(hat)ja az utat a világ előtt: péntektől vasárnapig a margitszigeti Hajós Alfréd komplexum Széchy Tamás medencéjében kerül sor a Négy nemzet versenyre – a magyarok mellett az osztrákok, a csehek és a lengyelek részvételével.

Találtak forrást

A Négy nemzet úszóverseny megrendezésének ötlete az első pillanattól támogatásra talált a szakemberek körében, csakhogy a járványügyi intézkedések és megszorítások miatt először nem akadt rá forrás.

„Sikerült támogatót találnunk – reagált Wladár Sándor elnök. – Egyik szövetség sincs könnyű helyzetben, mi elfogadtuk, hogy egyetemleges a teherviselés. Az úszósport közel egy milliárd forintot hagyott a »közösben«, a tervezettnél ennyivel kevesebb pénzből gazdálkodunk. Ennek szerencsére csak mintegy tíz százaléka érinti direktben az utánpótlást, de persze az is rengeteg pénz, pláne, ha hozzátesszük az elmaradt infrastrukturális és műhelytámogatásokat. Ugyanakkor mindenkinek meg kellett értenie, hogy ez most egy megváltozott, különleges helyzet.”

A versenyzők örömmel állnak rajtkőre, várták már, hogy történjen valami nyilatkozta Wladár Sándor, a hazai szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón. Természetesen nem így terveztük, hiszen a repülőgépünk szerdán szállt volna le Tokióban... Az olimpiát elhalasztották, mi pedig szeretnénk rövid- és középtávú célokat adni úszóinknak, hogy újra motiváltak legyenek. Emellett szeretnénk elérni, hogy az országos bajnokságok ugyanolyan értékkel bírjanak, mint az én versenyzőkoromban, egy magyar bajnoki aranyérem megszerzése igenis legyen dicsőség!”

A Négy nemzet úszóverseny zárt kapuk mögött zajlik majd a hétvégén, ám az úszást kedvelők nem maradnak le semmiről, hiszen az M4 Sport élőben közvetíti a döntőket, ahová országonként csak két-két versenyző juthat be minden távon. Hogy milyen eredmények születhetnek a Margitszigeten, egyelőre megjósolhatatlan – arra még Sós Csaba szövetségi kapitány sem vállalkozott.

A kép meglehetősen vegyes. Ott voltam a Duna Arénában megtartott felmérőkön, és jártam vidéken is – mondta a kapitány. – Akad, akinek kicsit elszaladt a súlya, olyan is, akire nem volt jó hatással a leállás, de például Kapás Boginak jót tett a szünet. És az is kiderült, hogy Milák Kristóf nem egy nagyon tehetséges úszó, hanem egy született zseni, olyan, mint amilyen Egerszegi Krisztina volt. Tulajdonképpen alig-alig készült az elmúlt hetekben, ennek ellenére olyan időket úszik, hogy az embernek tátva marad a szája.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik