Úszás: a FINA-nál Hosszú Katinka lett az év női úszója

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.01.31. 21:14
null
A Pesti Vigadóban adták át a FINA díjait (Fotó: Veres Viktor)
Magyar szempontból három fontos momentuma volt a vasárnapi FINA-gálaestnek a Pesti Vigadóban: Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója (immáron másodszor 2014 után), Cseh László második lett a férfiak között, míg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke átvehette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt.

 

A VÁLASZTÁS RENDSZERE

A FINA előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolja az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket. Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-eseményeken lehet, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerző sportolók közül kerülhettek ki (ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az év végi világranglistás helyezéseket is).

HOSSZÚ: MEKKORA MEGTISZTELTETÉS!
„Mekkora megtiszteltetés! – írta Hosszú Katinka a Facebook-oldalán. – Még a mai napig is hihetetlen számomra, hogy a FINA a világon az év legjobb női úszójának választott 2014-ben, és most már 2015-ben is! Köszönöm a rengeteg szurkolást és biztatást! Rengeteg erőt ad!”

Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnybe került, az amerikaival ellentétben Katinka részt vett a világkupában (amelyben az összetett számít a „pontvadászatban”), valamint a rövid pályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal.

Hosszú mellett korábban a vízilabdázó Varga Dénes (2013) és a nyílt vízi úszó Risztov Éva (2012) nyerte el az év legjobbjának járó FINA-díjat.

A férfiaknál az ausztrál Mitch Larkint remek világkupa-szereplése és év végi rövid pályás világcsúcsa „lőtte” az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

Az est folyamán még egy magyar elismerésnek tapsolhattunk: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Julio César Maglionétól, a FINA uruguayi elnökétől.

 

Gyárfás Tamás megkapta a FINA-Aranyjelvényt (Fotó: Veres Viktor)
Gyárfás Tamás megkapta a FINA-Aranyjelvényt (Fotó: Veres Viktor)

Maglione beszédében köszönetet mondott Budapestnek a gála megrendezéséért, egyúttal hangsúlyozta, biztos benne, hogy a magyar főváros fantasztikus világbajnokságnak ad otthont jövőre. Hozzátette, a szervezőbizottság kiváló munkája, illetve az épülő vadonatúj uszodakomplexum garancia egy kiváló vb megrendezésére.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta, a jövő évi vb a legnagyobb esemény lesz, amelyet Magyarország valaha rendezett. Megjegyezte, bízik benne, hogy rekordokat, magyar győzelmeket is láthatnak majd Budapesten, amely „baráti otthona lesz a szurkolóknak”.

A gálán részt vett al-Fahad al-Sabab sejk, a világ nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOC) elnöke, aki rendszeres vendége az ötkarikás játékok elitkategóriájába emelt úszósport kiemelkedő eseményeinek. Al-Sabab sejk látogatása fontos állomás a 2024-es budapesti olimpiai pályázat sportdiplomáciai népszerűsítésében is.

A FINA Budapesten tartott Büró-ülését követően vasárnap délelőtt hirdette ki, hogy 2021-ben Fukuokában, 2023-ban pedig Dohában rendezik a vizes világbajnokságot.

A Pesti Vigadóban rendezendő gálaesten az alábbi győzteseket hirdette ki a FINA.

ÚSZÁS
Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)
Nők: Hosszú Katinka (magyar)

MŰUGRÁS
Férfiak: Ho Csao (kínai)
Nők: Si Ting-mao (kínai)

ÓRIÁS TORONYUGRÁS
Férfiak: Gary Hunt (brit)
Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

SZINKRONÚSZÁS
Férfiak: Bill May (amerikai) és Alekszandr Malcev (orosz) – megosztva
Nők: Szvetlana Romasina (orosz)

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)
Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

VÍZILABDA (csapatok)
Férfiak: Szerbia
Nők: Egyesült Államok

KÜLÖNDÍJAK
Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)

Férfiak: Adam Peaty (brit) – 50 m mell, világrekord (Kazany)
Nők: Katie Ledecky (amerikai) – 800 m gyors, világrekord (Kazany)

FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik