NSO/MTI 2016.01.31 21:14 Frissítve: 2016.02.01 00:51

Úszás: a FINA-nál Hosszú Katinka lett az év női úszója

Magyar szempontból három fontos momentuma volt a vasárnapi FINA-gálaestnek a Pesti Vigadóban: Hosszú Katinka lett az év legjobb női úszója (immáron másodszor 2014 után), Cseh László második lett a férfiak között, míg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke átvehette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt.

A Pesti Vigadóban adták át a FINA díjait (Fotó: Veres Viktor)

 

A VÁLASZTÁS RENDSZERE

A FINA előre meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolja az egyes sportágakban kiemelkedően teljesítőket. Fontos szempont, hogy pontot szerezni csak FINA-eseményeken lehet, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerző sportolók közül kerülhettek ki (ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelent, illetve díjazzák az év végi világranglistás helyezéseket is).

HOSSZÚ: MEKKORA MEGTISZTELTETÉS!
„Mekkora megtiszteltetés! – írta Hosszú Katinka a Facebook-oldalán. – Még a mai napig is hihetetlen számomra, hogy a FINA a világon az év legjobb női úszójának választott 2014-ben, és most már 2015-ben is! Köszönöm a rengeteg szurkolást és biztatást! Rengeteg erőt ad!”

Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnybe került, az amerikaival ellentétben Katinka részt vett a világkupában (amelyben az összetett számít a „pontvadászatban”), valamint a rövid pályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal.

Hosszú mellett korábban a vízilabdázó Varga Dénes (2013) és a nyílt vízi úszó Risztov Éva (2012) nyerte el az év legjobbjának járó FINA-díjat. 

A férfiaknál az ausztrál Mitch Larkint remek világkupa-szereplése és év végi rövid pályás világcsúcsa „lőtte” az élre, 720 ponttal győzött, Cseh László 575 ponttal második lett (5 ponttal előzte meg a dél-afrikai Chad Le Clost).

Az est folyamán még egy magyar elismerésnek tapsolhattunk: az elmúlt években a világ úszósportjáért tett erőfeszítéseinek elismeréseként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Julio César Maglionétól, a FINA uruguayi elnökétől.

 

Gyárfás Tamás megkapta a FINA-Aranyjelvényt (Fotó: Veres Viktor)

Maglione beszédében köszönetet mondott Budapestnek a gála megrendezéséért, egyúttal hangsúlyozta, biztos benne, hogy a magyar főváros fantasztikus világbajnokságnak ad otthont jövőre. Hozzátette, a szervezőbizottság kiváló munkája, illetve az épülő vadonatúj uszodakomplexum garancia egy kiváló vb megrendezésére.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta, a jövő évi vb a legnagyobb esemény lesz, amelyet Magyarország valaha rendezett. Megjegyezte, bízik benne, hogy rekordokat, magyar győzelmeket is láthatnak majd Budapesten, amely „baráti otthona lesz a szurkolóknak”.

A gálán részt vett al-Fahad al-Sabab sejk, a világ nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOC) elnöke, aki rendszeres vendége az ötkarikás játékok elitkategóriájába emelt úszósport kiemelkedő eseményeinek. Al-Sabab sejk látogatása fontos állomás a 2024-es budapesti olimpiai pályázat sportdiplomáciai népszerűsítésében is.

A FINA Budapesten tartott Büró-ülését követően vasárnap délelőtt hirdette ki, hogy 2021-ben Fukuokában, 2023-ban pedig Dohában rendezik a vizes világbajnokságot.

A Pesti Vigadóban rendezendő gálaesten az alábbi győzteseket hirdette ki a FINA.

ÚSZÁS
Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)
Nők: Hosszú Katinka (magyar)

MŰUGRÁS
Férfiak: Ho Csao (kínai)
Nők: Si Ting-mao (kínai)

ÓRIÁS TORONYUGRÁS
Férfiak: Gary Hunt (brit)
Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

SZINKRONÚSZÁS
Férfiak: Bill May (amerikai) és Alekszandr Malcev (orosz) – megosztva
Nők: Szvetlana Romasina (orosz)

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)
Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

VÍZILABDA (csapatok)
Férfiak: Szerbia
Nők: Egyesült Államok

KÜLÖNDÍJAK
Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)

Férfiak: Adam Peaty (brit) – 50 m mell, világrekord (Kazany)
Nők: Katie Ledecky (amerikai) – 800 m gyors, világrekord (Kazany)

FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.17 10:38:03

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Shane azt mondta: megpróbálhatnak megtörni, te el is hajolhatsz, de meg nem törhetsz!”

2017.08.17 00:07:53

Úszás BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Kivételek persze akadnak. Jelesül Bánki Horváth Béla, aki 97 évesen győzött 200 háton, azt állítja, hogy addig úszik, amíg él, mert addig él, amíg úszik, és ha partot ér, olyanokat mond, hogy az élet elixírje a szeretet, az úszás pedig maga a mennyország.

2017.08.08 00:36:41

Úszás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A megbocsátás, ha úgy tetszik, a józan helyzetértékelés csak akkor működhet hatásosan, ha előtte minden rendben volt.

2017.08.07 17:40:14

Úszás nemzetisport.hu

Kozma Dominik óriási országos csúccsal szerzett aranyérmet 200 gyorson.

2017.08.06 12:56:43

Úszás KOVÁCS ERIKA

A váltóval vb-bronzot szerző versenyző nem tudja, anyagilag képes lesz-e talpon maradni – csak az úszásból.