P. A. 2020.01.17 19:26 Frissítve: 2020.01.17 19:38

Sportkonferencia: Mark Spitz és Mocsai Lajos közösen tartott előadást

Úszólegenda, szövetségi kapitány és egyetemi rektor közös előadás-sorozatban osztotta meg tudását a Testnevelési Egyetemen rendezett konferencián – a szakemberek a sikerek összetevőit vizsgálták.

Mark Spitz a Testnevelési Egyetemen tartott előadást – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Földi Imre)

 

Mark Spitz nem csupán a csütörtöki M4 Sport – Az Év Sportolója Gála díjat átadó sztárvendége volt, a kilencszeres olimpiai bajnok úszófenomén pénteken a Magyar Edzők Társasága, a Testnevelési Egyetem és a Magyar Sportújságírók Szövetsége közös konferenciáján is főszerepet kapott. A siker útja címet viselő szakmai beszélgetés nyitó előadásában az amerikai sportolólegenda – aki negyvenöt éve tart a világ különböző pontjain népszerű motivációs előadásokat – magával ragadóan mesélt pályafutásáról, döntéseiről, és adott nem csak a sportban hasznosítható életvezetési tanácsokat.

„Mindannyian keressük a sikerekhez vezető utat azzal, hogy meghallgatjuk mások történeteit, és elolvassuk eredményes emberek könyveit, de az úton személyesen kell végigmenni, megtapasztalni sikereket és kudarcokat, amelyekben egyaránt részünk lesz – hangsúlyozta előadásában Mark Spitz. – A legfontosabb kérdés, hogy milyen hamar tudunk felkelni a kudarcok után, és mit tanulunk belőlük. Az, hogy hová szeretnénk eljutni az életben, nem a szerencsén múlik – választás kérdése. Mások ugyan segíthetnek nekünk abban, hogy döntéseket hozzunk, de magunk vagyunk felelősek a döntéseinkért, amelyek meghozatalában proaktívnak kell lennünk.”

A korábbi világklasszis a sportsikerekkel kapcsolatosan kiemelte a mentális felkészülés jelentőségét; a vizualizáció, a vágyott győzelmek képzeletbeli megjelenítésének fontosságát. Hozzátette: egy eredményes sportkarrierhez egyaránt elengedhetetlen a bátorság, a hit az edző programjában és önmagunkban, valamint a felelősségvállalás.

A siker témakörét körüljáró konferencián az előadás-sorozatnak helyet adó Testnevelési Egyetem rektora, Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos prezentációjában az edzői személyiség és a teljesítmény kapcsolatát vizsgálta. A korábbi sikeres kézilabda-mesteredző kiemelte, egy eredményes edzőnek szakmai kompetenciára, kapcsolatteremtő-képességre, karizmára, motivációs, problémamegoldó- és döntésképességre egyaránt szükség van, menedzsertípusúnak és jó pedagógusnak, példamutató személyiségnek is kell lennie, és folyamatosan törekednie kell a megújulásra.

„Az edzői tudás önmagában már kevés, hat-nyolc tudásterületen kell képességet fejleszteni ahhoz, hogy eredményt érjen el egy szakember” – mondta a TE rektora.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a magyar úszósikereinek hátterét világította meg. A szakember az úszósport hazai fejlődését a hetvenes évekig visszavezetve elmondta, a sportág alapfilozófiája az volt, hogy mások utánzása nem hozhat átütő sikert; egy saját rendszer felépítése és az innovatív gondolkodás alapozta meg a magyar úszás kiemelkedő eredményességét. Sós Csaba hozzáfűzte: a tradicionális tudás megőrzése, a magas színvonalú szakmai képzés és a sportágat jellemző sok munka garanciát ad arra, hogy a magyar úszósport sikerei fenntarthatók legyenek.

2020.03.31 14:37:13

Úszás CSILLAG PÉTER

Megtaláltuk a kilencszeres olimpiai bajnok magyar gyökereit – a dédanya, Elefánt Terézia nyomán eljutottunk az ősök nyírségi falujáig.

2020.03.31 17:50:36

Úszás KOVÁCS ERIKA

A világbajnok úszó a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt a koronavírustesztjéről.

2020.03.29 08:47:14

Úszás SZABÓ GÁBOR

A mellúszóból lett gyorsúszó aszkéta életmódot folytatva tudott a berlini olimpián diadalmaskodni.

2020.03.26 14:06:30

Úszás MAROSI GERGELY

Ki kell hoznunk a legjobbat a legrosszabból – vallja a kaliforniai úszóedző, aki a magyar szövetséget is dicsérte.

2020.03.20 22:07:20

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Vigyázzatok magatokra, egymásra és az idősekre.