Rp úszó-vb: Hosszúé a legjobb idő a 100 vegyes selejtezőjében

Vágólapra másolva!
2014.12.04. 10:11
null
Hosszú Katinka a legjobb idővel melegített 100 vegyesen (Fotó: Reuters – archív)
Verrasztó Dávid a negyedik idővel (4:02.97) került be négyszáz vegyesen a délutáni döntőbe a dohai rövid pályás világbajnokságon. Az ötvenes medencében az augusztusi berlini Európa-bajnokságon élete első Eb-címét megszerző versenyző a legerősebb futamba került délelőtt, így megtapasztalta, mi vár rá a fináléban, hiszen a legjobbakkal úszhatott.

 

„Elégedett vagyok, nagyjából ezt is terveztem. Van még ebben az úszásban, hiszen gyorson csak fürödtünk mindannyian. A két japán nagyon erős, az amerikai Clary is, és még ott a dél-afrikai fiú. Jó lenne, ha 4:00-val kezdődne az időm, akkor pezsgőt bontanék. És az sem zavarna, ha ezzel az eredménnyel az ötödik lennék” – mondta a futam után Verrasztó Dávid a Nemzeti Sport tudósítójának Dohában.

Másik indulónk, Grátz Benjámin 4:08.55-tel 14. lett, így nem került a döntőbe.

A két fiatal tehetség, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna 100 méter gyorson mérette meg magát, előbbi a 36. (55.20), utóbbi a 40. idővel (55.75) zárt.

Női 50 méter pillangón Szilágyi Liliána 26.54-et úszott, négy tizeddel maradt el a középdöntőtől, a 23. helyen végzett.

Az úszószövetség Facebook-oldalának beszámolója szerint Kozma Dominik tegnapi torokfájásából mára totális levertség, láz és duzzadt mandulák lettek, ezért a gyorsúszó visszalépett az 50 méteres számtól. Csak remélni lehet, hogy a 100 méteres számra felépül.

Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn egyaránt továbbjutott 100 vegyesen a középdöntőbe. Hosszú a világrekordot jelentő piros vonal közelében tempózott, végül 13 századdal (56.99) maradt el saját csúcsától, de a legjobb időt úszta. Verrasztó 59.86-tal, a 10. idővel várja a középdöntős folytatást.

„Nagyon jólesett ez az úszás, a tegnapi nehéz nap után ilyenkor mindig jó kicsit megmozgatni az izmaimat. Többen kérdezték, miért vállalom a 800 gyorsot délután, nos, az a program végén lesz, úgyhogy sem a száz hát fináléját, sem a száz vegyes középdöntőjét nem veszélyezteti. Ha odaérnék a dobogóra, az nagy dolog lenne, annak nagyon örülnék" – reagált a futam után Hosszú Katinka a Nemzeti Sportnak.

„Nem szeretek hideg vízben úszni, márpedig ez hideg volt... Nem baj, a délutáni középdöntőre így készülök. Egyelőre a tizedik vagyok, innen lenne szép bekerülni a holnapi fináléba" – mondta Verrasztó Evelyn.

A Balog Gábor, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Gyurinovics Fanni összetételű magyar vegyes mixváltó 6.04 másodperces hátránnyal a legjobb időt úszó britek mögött a 13. lett az előfutamban, így nem jutott be a döntőbe.

A délelőtt utolsó számában, 800 méter gyorson Kapás Boglárkáért szoríthattunk, aki kitűnően versenyzett, és 8:16.32-es időeredménnyel a leggyorsabbként csapott a célba, többek között a spanyol Maria Vilast, az amerikai Lindsay Vroomant és a brit Hannah Mileyt is megelőzve. A szám rendhagyó lebonyolításaként a nyolc legjobb idővel nevező – köztük Hosszú Katinka és a spanyol Mireia Belmonte – délután úszik, majd azt követően összesítenek.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ VILÁGBAJNOKSÁG
A DÉLUTÁNI PROGRAM
Középdöntők, döntők, 16: férfi 4x50 m vegyes váltó, női 100 m gyors, férfi 400 m vegyes (Verrasztó Dávid), női 50 m mell, férfi 100 m hát, női 50 m pillangó, férfi 50 m gyors, női 100 m hát (Hosszú Katinka), férfi 100 m mell, női 100 m vegyes, férfi 100 m pillangó, női 800 m gyors, férfi 4x200 m gyorsváltó, vegyes csapatok 4x50 m vegyes váltó
Vastaggal szedve a finálék.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik