Rövid pályás úszó-vb: büntetett a FINA, örülhetnek a magyarok

Vágólapra másolva!
2015.02.28. 19:46
A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) illetékes testülete hat hónapra eltiltotta a versenyzéstől Joao Gomest doppingolás miatt.

A szombaton nyilvánosságra hozott fegyelmi ítélet ellen még fellebbezést nyújthat be a vétkes a nemzetközi Sportbíróságnál (CAS), így egyelőre nem tekinthető véglegesnek a döntés.

Egy lépéssel azonban megint közelebb került a decemberi, dohai rövid pályás úszó-világbajnokságon másodikként végzett Magyarország ahhoz, hogy ténylegesen az élre ugorjon az éremtáblázaton, amelyen eredendően Brazília végzett az első helyen. A fináléban aranyérmes három váltóban is szerepet kapott Gomesnek – jóllehet a döntőkben már nem úszott – a FINA doppingügyekben eljáró testülete minden világbajnoki eredményét törölte.

Gomestől a dohai vb-n vettek mintát, az analízis eredményét bő egy hónapja tette közzé a dél-amerikai ország szövetsége, eszerint pedig a versenyző olyan tiltólistás vízhajtót használt, amely alkalmas tiltott teljesítménynövelők elfedésére is. A délelőtti váltó-előfutamokban szerepelt mellúszó a szabályok szerint szintén kapott aranyérmet, a FINA döntése nyomán viszont a brazilok eleshetnek az ominózus három elsőségtől, így cserélhet helyet a medállista élén Brazília és Magyarország.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik