Kenderesi: „Ha Isten is úgy akarja, világbajnok leszek a Duna Arénában”

Vágólapra másolva!
2017.03.11. 07:31
null
Kenderesi Tamás nyerni szeretne a budapesti vizes vb-n (Fotó: Szabó Miklós)
Kenderesi Tamás mindenkit lenyűgözött a riói olimpián: a 20 éves úszó nemcsak a bronzérmével varázsolt el bennünket, hanem a lazaságával is. Hasonlóan „könnyedén” szeretné venni az újabb akadályt, mi több, a júliusi budapesti világbajnokságon egyenesen az aranyérmet célozza meg 200 méter pillangón. 

 

KITÖRT A BÉKE AZ USZODÁBAN
Ideiglenes medencét létesítenek az új Duna Arénában azért, hogy a Budapest-szerte zajló uszodafelújítások alatt is edzeni tudjanak a nagy úszóiskolák tanítványai. A hét elején arról szóltak a cikkek, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának több száz növendéke marad edzéslehetőség nélkül, a Nemzeti Sport információi szerint azonban ők használhatják majd a versenymedence mellett átmenetileg létesülő medencét. Az átmeneti időszak azonban nem tart sokáig, mert májusban befejeződnek a felújítások, és a Császár-Komjádi uszoda valamint a Hajós Alfréd Nemzeti Sport-uszoda is újra várja az úszókat és vízilabdázókat, vagyis akkor már a közelmúltban elkészült Tüskecsarnok uszodájával és az új Duna Arénával együtt minden eddiginél több medence és vízfelület várja a sportolókat. A többi uszoda renovációja után a Duna Aréna versenymedencéjét csak a válogatott sportolók használhatják majd, Hosszú Katinka és Shane Tusup klubjának úszói pedig ugyanebben a létesítményben a bemelegítő medencében dolgoznak majd.

– Dubai helyett Mexikó, napfény helyett magaslat – biztos, hogy jó csere volt?
– Ez nem rajtunk múlott, a dubai edzőtáborozás kútba esett, és jött a lehetőség, hogy Turi György csoportjával utazhatunk Mexikóba, magaslati edzőtáborba – válaszolta Kenderesi Tamás (Pécsi Sport Nonprofit). – Még sohasem végeztem ilyen jellegű munkát, csak hallottam róla. Félelem nem, kíváncsiság annál több volt bennem, mi is vár rám.

– És mi várt önre?
– Huh, az első négy nap hihetetlenül kemény volt! A hétórás időeltolódás mellett a kétezer méteres magassággal is küzdöttünk, nem volt egyszerű... Szaporábban veszi az ember ott a levegőt, néha fulladásközeli állapotba kerül, miközben dolgozik keményen. A legrosszabb mégsem ez volt, hanem hogy miközben majdnem meghaltam a medencében, a stopper rosszabb időket mutatott, mint otthon.

– Ez a természetes, nem?
– Persze, csakhogy mentálisan feldolgozni, felfogni nem olyan egyszerű akkor, amikor ugyanúgy tolod a medencében, ha nem még jobban, mint odahaza. Kicsit becsapja az agyat, hogy miközben azt érzed, beleadsz mindent, nem javítasz az időeredményeiden. Ezzel küzdöttem is az elején, de aztán sikerült tisztáznom magamban mindent.

– Jól érzem, hogy már a budapesti vizes világbajnokság határozza meg a mindennapjait?
– Csak az lebeg a szemem előtt. Nagyon várom, fantasztikus esemény lesz, már annak is, aki ott lehet a versenyen.

– A hazai pálya egyfelől doppingolhatja a magyar résztvevőket, másfelől viszont nyomasztó is lehet, nem?
– Az olimpián képes voltam görcsök nélkül versenyezni, de most, hogy mondja, kissé félelmetes belegondolni abba, hogy a Duna Arénában ott ül majd tizenötezer néző, közülük tízezer biztosan magyar. Mindenki nekünk és értünk szurkol majd a lelátókról, ott lesznek a családtagjaim, a barátaim, az ismerőseim – azért ez felelősség is. Négy éve dolgozom Járai Róbert sportpszichológussal, azóta segít nekem, hogyan kezeljek egy-egy problémát vagy helyzetet, ezzel is lesz munkánk a következő hónapokban.

– Időeredményt vagy helyezést vár el magától?
– Nem akarom elkiabálni, de ha Isten is úgy akarja, világbajnok leszek a Duna Arénában, méghozzá jó idővel. Olyan formában érzem most magam, hogy tényleg sikerülhet.

AZ INTERJÚ SORÁN KENDERESI TAMÁS BESZÉL MEXIKÓI MEGPRÓBÁLTATÁSAIRÓL, VALAMINT ARRÓL, HOGYAN KÉSZÜL A BUDAPESTI VIZES VILÁGBAJNOKSÁGRA. A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJÁK A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik