Gyurta Dániel átvette csodás gesztusáért a fair play díjat

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.09.18. 20:49
null
Gyurta Dániel mellett Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete és Sunil Sabharval, a Nemzetközi Fair Play Bizottság kincstárnoka (Fotó: Magyar Úszószövetség, Facebook)
A párizsi UNESCO-palotában megrendezett ünnepségen vette át nemzetközi fair play díját úszóvilágklasszisunk, Gyurta Dániel, aki a tragikus hirtelenséggel elhunyt Alexander Dale Oen családjának csodálatos gesztust téve elvitte londoni olimpiai aranyérmének másolatát.

Gyurta Oslóban, a norvégiai Év Sportolója-gálán adta át elhunyt barátja családjának az aranyérem-másolatot. A magyar úszósztár a „sportszerű cselekedetek” kategóriában kapta meg a díjat, amelyet angolul köszönt meg.

A Dale Oen családjának átadott medál
A Dale Oen családjának átadott medál

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, ebben az épületben, ahol olyan sokat tesznek egy jobb világért. Amikor a felajánlásomat tettem Alexander családjának, egyáltalán nem az járt a fejemben, hogy ezért külön elismerést kaphatok. Ez a díj sokat jelent, de nem elsősorban miattam fontos: ez is egy üzenetet hordoz, hogy igenis lehet és kell úgy sportolni, hogy a vetélytársak nem egymás megsemmisítésére törekednek, hanem nemes versengés során döntik el, ki a jobb. Őszintén remélem, a sport, a sportolók példát mutatnak, és így magunk is hozzájárulhatunk egy jobb világ megteremtéséhez. Nagyon köszönöm ezt a kitüntetést – hadd mondjam így: Alex nevében is” – idézi a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala Gyurtát.

Ugyanebben a kategóriában rajta kívül az olasz labdarúgó, Fabio De Giacco, a német para-asztaliteniszező, Jochen Wollmert, a lengyel kerekes székes vívó, Radoslaw Stanczuk, illetve a portugál kosárlabdázó, Tomas Barroso kapott elismerést.

A fair play szellemében végigvitt karrierjéért kapott életműdíjat Sebastian Coe és Zbigniew Pietrzykowski, a sportszerűség szellemének terjesztése érdekében pedig az amerikai Classroom Champions szervezet, a török újságíró, Kahraman Bapcum, holland szakági szövetségek sora (nemzeti olimpiai bizottság, labdarúgó-szövetség, gyeplabda-szövetség), valamint a jégkorongozó, Pavel Dacjuk részesült elismerésben. Szintén díjazott az ifjúsági kategóriákban a ciprusi kajakos, Hrisztiana Pavlu, valamint a török Fenerbahce U15-ös csapata.

A Nemzetközi Fair Play Bizottságot 1963-ban hozták létre - többek között az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete - közreműködésével, így szerdán a fennállás 50. évfordulóját is ünnepelték. A párizsi székhelyű testületet 2000 óta irányítja Kamuti Jenő.
A fair play díjakat minden évben három kategóriában osztják ki. Elismerés jár sportszerű cselekedetért, a fair play szellemiségének terjesztéséért, illetve a fair play jegyében vezetett sportkarrierért, életvitelért. Az idén először a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének díját is átadták az ifjúsági korosztály arra érdemes képviselőjének.

A MÚSZ közleménye szerint az eseményen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, illetve Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete, az UNESCO-közgyűlés elnöke is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik