Gyurta Dániel a 3. idővel középdöntős 200 m mellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.01. 11:25
null
Gyurta Dániel megfontolt úszása az előfutamban a harmadik időt jelentette (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A férfi 200 m mell mezőnyében Gyurta Dániel a harmadik idővel került be a középdöntőbe a Barcelonában zajló vizes-világbajnokságon. Férfi 200 m háton Balog Gábor és Bernek Péter is a középdöntőben folytathatja majd, míg a nőknél 100 m gyorson Verrasztó Evelyn a 17. legjobb időt úszta, de mivel Camille Muffat visszalépett, ő is továbbjutott a középdöntőbe.

 

Férfi 200 m mell

NYILATKOZATOK
„A szokásos pech most is utolért, pedig reggel még nem úsztam jobban az idén ebben a számban – mondta Verrasztó Evelyn. – Ha csak három századdal gyorsabb vagyok, tizenhatodikként még éppen továbbjutok, s akkor ma még egyet úszhattam volna. De bemelegítésnek a holnapi kétszáz hátra azért így is megfelelt.”
„Századra ennyit beszéltünk meg edzőmmel, Turi Györggyel – mondta az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter. – A londoni olimpián gyengébben kezdtem, most ez első úszásnak megfelelt, este azonban sokkal több kell.”
„Jól esett a verseny, az egyéni csúcsomtól egy másodperccel maradtam el, ami ilyen korai órán biztató. Életem harmadik legjobbját úsztam most, az elődöntőben igyekszem még jobb lenni” – nyilatkozta Balog Gábor.
„Nem kellett igazán megnyomni az iramot, csak az volt a fontos, hogy ott legyek a simán továbbjutók között – mondta Gyurta Dániel. – Erős a mezőny, mindenki döntőbe akar kerülni, örülök, hogy így mutatkoztam be Barcelonában, s a 2:09.94 is rendben van.” (MTI)

Gyurta az utolsó, ötödik futamban a négyes pályát kapta meg, azzal a szép emlékű idejével (2:07.28 perc), amely Londonban olimpiai aranyérmet ért neki, és akkor világcsúcsnak számított. Gyurta szép kimérten tempózott, hosszúkat húzott, ritkán láttuk a víz felett. A mezőny viszont így tapadt rá, és hiába nyitott a magyar klasszis egy picivel erősebb hajrát, „csak” második lett, bár ez esetében aligha mértékadó. A 2:09.94 perces eredménye futamában a második, összesítésben a harmadik időt jelentette.

A világcsúcstartó japán Jamagucsi Akihiro a harmadik csoportban harmadikként csapott célba 2:10.17-tel, míg a negyedik futamban Londonban ezüstérmese, a brit Michael Jamieson 2:11.47-tel lett negyedik.

A legjobb időt a Gyurtát megelőző német Marco Koch érte el (2:09.39), míg a második helyre a brit Andrew Willis fért oda (2:09.91.). Jamagucsi az 5., Jamieson a 14. idővel jutott tovább.

Férfi 200 m hát

Balog Gábor a harmadik futamban lett harmadik: 50-nél a második, 100-nál az első helyen fordult, és még 150-nél is megőrizte a vezető pozícióját, a végén viszont ketten megelőzték. Így is 1:57.98-at úszott, ami összesítésben a tizedik időt jelentette.

Bernek Péter a negyedik futamban a harmadik helyen fordult 50 m-nél, 100 m-nél feljött a másodikra, amit megőrzött az utolsó két hosszon is. Bernek 1:57.20 perce a negyedik legjobb idő volt a mezőnyben.

VERRASZTÓ IS KÖZÉPDÖNTŐS
Camille Muffat visszalépett a 100 gyors középdöntőitől a barcelonai világbajnokságon, így az esti programban mégiscsak rajtkőre állhat Verrasztó Evelyn ezen a távon.
Mint ismert, Fehérvári Balázs tanítványa az előfutamok során mindössze három századdal maradt le a továbblépésről.

Női 100 m gyors

Verrasztó Evelyn a hetedik előfutamban a nyolcas pályán tempózott, közvetlen riválisai között ott találhattuk a litvánok csodafegyverét, a mostani vb-n 100 mellen világcsúcsot repesztő, 16 éves Ruta Meilutytét, valamint a szám olimpiai bajnokát, a holland Ranomi Kromowidjojót is.

Verrasztó nem tudta tartani a lépést tartani a legjobbakkal, 55.08-t úszott, ami már a futamában is csak a hatodik helyhez volt elég, összesítésben pedig a 17. pozícióban végzett, és három századdal maradt el a 16. helyen még továbbjutó riválisától.

Az első helyen 53.24 mp-cel az ausztrál Cate Campbell jutott be a középdöntőbe – féltávnál már a világcsúcs részidején belül haladt –, de különben is, a három legjobb időt magáénak tudó úszó ebben a futamban volt.

VIZES-VB, 2013 BARCELONA
ÚSZÁS

18.00: ELŐDÖNTŐK, DÖNTŐK (Tv: M1, Eurosport)
Női 100 m gyors (elődöntő, Verrasztó Evelyn)
Férfi 200 m vegyes (döntő, Cseh László)
Női 200 m mell (elődöntő)
Férfi 100 m gyors (döntő)
Női 200 m pillangó (döntő, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
Férfi 200 m mell (elődöntő, Gyurta Dániel)
Női 50 m hát (döntő)
Férfi 200 m hát (elődöntő, Balog Gábor, Bernek Péter)
Női 4x200 m gyorsváltó (döntő)

VÍZILABDA
FÉRFI ELŐDÖNTŐ

20.15: Magyarország–Horvátország (Tv: M1)
21.45: Montenegró–Olaszország
AZ 5–8. HELYÉRT
15.30: Görögország–Ausztrália
17.00: Szerbia–Spanyolország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik