Bienerth: Minden alaptalan kritika a magyar úszósportot gyengíti a vb küszöbén

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.05.16. 09:41
Közgyűlés előtt áll a Magyar Úszószövetség, vasárnap fajsúlyos kérdésekben dönthetnek a tagszervezetek képviselői, ám Bienerth Gusztáv elnök fel van készülve arra is, hogy a konstruktivitás mellett a kritika, adott esetben a személyeskedés is szerephez juthat.

Bienerth szerint a támadásoknak az elnök személyénél kell megállniuk (Fotó: Szabó Miklós)
Bienerth szerint a támadásoknak az elnök személyénél kell megállniuk (Fotó: Szabó Miklós)
Bienerth szerint a támadásoknak az elnök személyénél kell megállniuk (Fotó: Szabó Miklós)
Bienerth szerint a támadásoknak az elnök személyénél kell megállniuk (Fotó: Szabó Miklós)
Bienerth szerint a támadásoknak az elnök személyénél kell megállniuk (Fotó: Szabó Miklós)

 

ELŐRELÉPETT A MAGYAR ÚSZÓSPORT

Sokan mondják, egyetért velük maga az elnök is: szakmailag előrelépett a magyar úszósport, mindez leginkább az április közepén Debrecenben megtartott országos bajnokság kapcsán szűrhető le.

„Fantasztikus úszóink vannak, keményen készülnek a világbajnokságra, és itt van a jövő generációja is – mondta Bienerth Gusztáv. – Szakmai előrelépésnek tartom, hogy az ob-n szintet teljesítő versenyzők védettséget élveznek. Ezt a döntést az edzőbizottság hozta meg, azt viszont mi tettük a legerősebb szakmai testületté. Markáns szakmai kérdésben hozott markáns szakmai döntést, amely meghatározta az országos bajnokságot, és amely reményeim szerint meghatározza a világbajnokságon nyújtandó teljesítményeket is.”

– Nehéznek ígérkező közgyűlés előtt áll a Magyar Úszószövetség: mire számítsunk vasárnap?
– Ez valóban fontos közgyűlés lesz, hiszen kiegészül az elnökség öt taggal, alapszabályt módosítunk, átalakítjuk a regionális rendszert, személyi kérdésekben bevezetjük a titkos szavazást, és úgy általában korszerűsítjük a szövetség szervezeti és működési rendszerét – mondta a Nemzeti Sportnak Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke. – Ennek az előkészítése, tartalommal megtöltése folyt az elmúlt hetekben, emellett természetesen dolgozunk a világbajnokság kapcsán is. Túl vagyunk egy rendkívül sikeres országos bajnokságon is, amely egyrészt az volt a sportolói teljesítmények oldaláról, másrészt a szervezés oldaláról is. Sokat dolgoztunk azért, hogy így legyen, ez talán már annak a munkának az eredménye, melyet elkezdtünk január nyolcadikán. Dolgos napok vannak mögöttünk, ám előttünk is. A következő mérföldkő a közgyűlés lesz, azt követi június elején a Dagály Arénában a Budapest Open, amely egyúttal a világbajnokság tesztversenye is lesz, majd jön maga a világbajnokság, az ország eddigi legnagyobb sporteseménye.

HATALMAS TÁRSADALMI FELELŐSSÉG

– Álnaiv a kérdés: békés, nyugodt hangvételű közgyűlésre számít?
– Nem. Konstruktív közgyűlésre számítok, amelyen természetesen helyük van a kritikáknak, az észrevételeknek, ám remélem, hogy nem a személyeskedés jellemzi majd, vagy az olyan kicsinyes vádak, amelyek az elmúlt egy-két hétben napvilágot láttak.

– Ezekről mi a véleménye?
– Ezek jelentős része a múltból ered, nyilvánvaló, hogy nekem mindezekhez sem közvetlenül, sem közvetve nincs közöm. Csak feltételezéseim lehetnek: az általunk meghirdetett és gyakorolt átláthatóság teljesen új megközelítés, ez nem mindenkinek tetszik. Azt, hogy a személyemmel kapcsolatban is vannak vicsorgó megjegyzések, el kell tűrnöm.

– A személye vagy a Magyar Úszószövetség elnöke ellen irányulnak ezek a támadások?
– Az elnök ellen, így nekem állnom kell ezeket az ütéseket. A Magyar Úszószövetség mindenkori elnöke képviseli a magyar úszósportot, fel kell készülnie az alantas véleményekre is, de biztosítania kell a nyugodt munkavégzést, és meg kell védenie a munkatársait – a támadásoknak az elnök személyénél meg kell állniuk.

– Miért vannak ügyek, miért állnak elő a kritikusok újabb és újabb történetekkel?
– Jobban örülnék, ha azok a klubok, ahonnan érkeznek ezek a támadások, inkább a saját teljesítményükre, az ott folyó szakmai munkára koncentrálnának, hiszen abban jelentős elmaradást mutatnak…

– Sokan elégedettek. Ez erőt ad?
– Igen, feltétlenül. Óriási sikernek tartom, hogy az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója az egyik jelöltünk az elnökségi tagságra, ez is mutatja, komolyan gondoljuk, hogy az uszodák világának felkészültnek kell lennie a gyermekek védelmére. Hatalmas társadalmi felelősség a szövetség vezetése, és ha jól végezzük a munkánkat, az tízezrek életét befolyásolja pozitívan.

NINCS ÍTÉLET TÉNYEK NÉLKÜL

– Ha már a gyermekek jogai: a debreceni ob alatt két fiatal egy öltözőbe vonult, az ott történteket rögzítették, a felvételek felkerültek az internetre…
– Ilyen esetben az az elnök dolga, hogy hivatalos tájékoztatást kér a kluboktól. Ez megtörtént. Nem tudok véleményt formálni, ítéletet mondani mindaddig, amíg nem ismerem a tényeket. Az ob szervezői nem tudtak az esetről, így arról nekem nem is tudtak akkor jelentést adni. A kluboktól kapott tájékoztatás, valamint az általuk meghozott intézkedések alapján tudok majd véleményt alkotni az esetben.

– Az ügy kapcsán elhangzott az is, hogy az elnök nem lépett – ezt is támadásként értékeli?
– Ezeknek az embereknek sokszor nem számítanak a tények… Ha tudott róla az elnök, azért, ha nem tudott róla, azért mondjon le. Ez a hozzáállás tarthatatlan. Ugyanezek a kritikusok javasolják, hogy a közgyűlés hívja vissza az elnököt, az alelnököket, az elnökséget és az igazgatókat. Ha az a szándék, hogy a szövetséget működésképtelenné tegyék a munka kellős közepén, ilyen kevéssel a világbajnokság előtt, az a javaslattevőket minősíti.

– Van ilyen javaslat?
– Hogyne lenne! Hivatalosan kérték annak napirendre tűzését.

– Akkor számolnia kell azzal is, hogy erre a közgyűlésen többségben szavaznak igennel.
– Ebben az esetben a javaslat felkerül a napirendi pontok közé, és a közgyűlés, mint legfőbb döntéshozó szerv dönt.

EGYELŐRE TÁMADÓ A KÖZEG

– Olyan javaslat is van, hogy Gyárfás Tamást a közgyűlés válassza meg örökös tiszteletbeli elnöknek?
– Igen, ilyen javaslat is van.

– Egyfelől támadják, másfelől támogatják: hogy érzi, melyik oldal van túlsúlyban?
– Nehéz kérdés… Talán ez a közeg még olyan, amelyben inkább a támadások kapnak jelentősebb visszhangot. Az a tény, hogy a sportági szövetségi elnökök közül egyedüliként beszámoltam a tagszervezeteknek az elmúlt hónapok munkájáról, hogy milyen döntéseket hoztam, hogy harminckét klubot látogattam meg, a sajtó számára nem hír. De büszke vagyok arra a munkára, amit elvégeztünk: növeltük a szponzori támogatást, új forrásokat nyitottunk meg – ezek a tények nem kapnak olyan teret, mint például az, hogy az állami források elosztásáról még nem döntöttünk. Nem is tehettük, mert még nem kaptuk meg. Látni kell mindennek az árnyoldalát, de hogy van egyfajta dinamika, változás, vannak pozitív trendek, azt sokan elismerik. Ezen az úton kell továbbmenni. És a kritikusoknak nem lenne szabad elfelejteniük, hogy az egész világ szeme rajtunk van, minden alaptalan kritika, áskálódás a magyar úszósportot gyengíti a világbajnokság küszöbén…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik