Az üzem működik – interjú Bienerth Gusztávval

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.04.14. 20:00
null
Bienerth Gusztáv szerint a két hétig tartó vizes világbajnokságnak az azt követő tíz évre is ki kell hatnia (Fotó: Szabó Miklós)
Az átalakítás folyamatát éli a Magyar Úszószövetség, Bienerth Gusztáv minden idejét a sportágnak szenteli. A január elején megválasztott elnök határozottan állítja, hogy az átalakulás fontos, ám a fókuszban mindig és mindenkor a versenyzők felkészülése kell, hogy álljon.



– Arra kérem, összegezze az elnökként eltöltött három hónapot: azt kapta, azzal találkozott, amire számított?
– Szépsége ennek a munkának, és ezzel számoltam, hogy számomra egy új terület. Nagyon sok váratlan fordulattal találtam szembe magam az elmúlt három hónapban, ezek között van jó és kevésbé jó is – válaszolt Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség január 8-án megválasztott elnöke. – Az mindenesetre tény, hogy nagyon intenzív, izgalmas és kemény munkával telt az elmúlt három hónap.

DEBRECENRE FIGYELNEK
A cívisváros ad otthont szerdától szombatig az úszók országos bajnokságának – a versenyt kiemelt figyelem övezi, hiszen az ob után kialakul a világbajnoki csapat magja, az indulásra Debrecenben jogot szerzők védettséget élveznek, nyugodtan készülhetnek az év legfontosabb viadalára.
„A Duna Aréna külső munkálatai még nem fejeződtek be, mi, úszók június elseje és negyedike között avatjuk majd fel a létesítményt a Budapest Open keretében – mondta el Bienerth Gusztáv. – Az ob rendezése kapcsán pályázatot hirdettünk, amelyet Debrecen nyert el. Nekem egyébként is az a célom, hogy minden második esztendőben vidéki városban rendezzük meg a magyar bajnokságot. Van bennem egy kis drukk, egyfajta várakozás az ob kapcsán, hiszen teljesen más bajnokságot akarunk rendezni, mint korábban. Ebben remek partner Debrecen, az M4 Sport élőben közvetíti a döntőket, minden adva van tehát egy kiváló versenyhez. És persze leginkább azt várom kíváncsian, hogy miként teljesítenek majd az úszóink.”

– Az úszással kel és fekszik?
– Rengeteg a feladat. Részben tőlem független okokból olyan helyzet alakult ki, hogy minden időmet az úszásra tudom szánni, és erre szükség is van, ez teljes embert igénylő munka. Ne feledjük: jelenleg az átalakítás folyamatában vagyunk, világbajnokság előtt állunk. Úgy vélem, őszre konszolidálódik majd úgy a helyzet, hogy talán már nem lesz arra szükség, hogy az elnök minden idejét az úszásra fordítsa. Addig végleges lesz a csapatom, feláll egy új rendszer, működésbe hozzuk azt is, ami korábban esetleg nem működött.

– Hol tart most az átalakítási folyamat?

– Benne vagyunk a sűrűjében, ám a tatarozás alatt az üzem működik. Napokkal vagyunk egy fontos verseny, a debreceni országos bajnokság, és kicsivel több, mint egy hónappal a közgyűlés előtt, ahol öt új elnökségi tagot választunk, alapszabályt módosítunk, és átalakítjuk a szövetség regionális rendszerét. A közgyűlésre rengeteg döntést készítünk elő, vagyis dolgozunk. Egy belső átalakítás valójában sohasem fejeződhet be teljesen, ám úgy gondolom, hogy a fókuszban mindig is az úszók felkészülésének kell állnia.

– Hullottak ki csontvázak a szekrényből?

– Hullottak bizony! Értek meglepetések, a vizsgálatok lezárultával meg is fogom osztani őket a közvéleménnyel. Ám az is egy csontváz, hogy néhány napja megfogalmazódott egy vád az egyik edzővel szemben.

– És mit tesz ilyenkor egy elnök?

– Egy ilyen jellegű bejelentést komolyan kell venni. Nem vagyok partner abban, hogy szőnyeg alá söpörjük az ilyen jellegű vádakat, de abban sem, hogy boszorkányüldözés keretében meghurcoljunk ártatlanokat. Az elnök feladata egy ilyen vád megfogalmazódásakor, hogy késlekedés nélkül vizsgálatot indítson, hogy az arra felhatalmazott szervezetekkel minél hamarabb tisztán lásson, és utána cselekedjen.

– Kell-e ilyenkor az elnöknek beszélnie az edzővel?

– Nem. Felállítottam egy bizottságot, ez a tagok dolga. Nekik kell beszélniük mindenkivel, akivel ezt indokoltnak tartják, majd készíteniük egy jelentést. A megfelelő döntéseket mindezek után viszont már nekem kell meghoznom.

BIENERTH Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke:
„Csalódásként éltem meg, hogy a MÚSZ elnöke nem tagja a vizes világbajnokság szervezőbizottságának. A csalódás helyett talán jobb szó az értetlenség, hiszen a FINA szerződő fele a magyar kormány mellett a Magyar Úszószövetség, így okkal gondolhattam, hogy a MÚSZ elnöke tagja legyen a szervezőbizottságnak, ráadásul ez korábban is így volt. Ám más döntés született, nekem ezt el kellett fogadnom, és alkalmazkodnom kellett a helyzethez. A szövetség természetesen mindenben együttműködik a szervezőbizottsággal, minden támogatást megad neki, emellett pedig azt képviseli, hogy a világbajnokság nemcsak arról a két hétről szól, amikor a versenyek zajlanak, hanem az azt követő tíz évről is, hiszen a vébé hatása meg kell, hogy jelenjen a magyar úszósportban.”

– Fiatalkorúaknak küldözgetett meztelen képeket magáról egy edző; már alig maradt elnökségi tag, bukhat Bienerth – soroljam még az elmúlt hetek slágercímeit? Érzelmileg, lelkileg mindez megviseli?
– Válasszuk külön a két ügyet: az, hogy jelenleg hat üres hely van a Magyar Úszöszövetség elnökségében, tudatos döntéssorozat következménye, hiszen én az elnökséget radikálisan át akartam alakítani. Minden tag felajánlotta a lemondását, mindenkivel leültem beszélgetni, és meg kell mondjam, mindenki távozását sajnálom, hiszen mindenkitől tudok tanulni. Mindebből azt a következtetést levonni, hogy Bienerth elnök meg fog bukni, meglehetősen bátor. A másik ügyben sem szabad előtérbe tolni az emóciókat, nekem valamennyi szereplő méltányos érdekét és a magyar úszósport érdekét kell képviselnem. Ahogy már mondtam, a vizsgálat befejezése előtt nekem ebben az ügyben nincs teendőm. Utána lesz.

– A magyar úszósport központi figurája Hosszú Katinka, aki a világ legjobb úszónője címet kétszer is kiérdemelte már, és akinek kapcsán újfent olyan hírek keltek szárnyra, hogy nem áll szóba a Magyar Úszószövetség vezetőségével. Mi ebből az igazság?
– Szerintem kiváló a kapcsolatom Katinkával és a férjével. A szövetség feladata, hogy támogassuk őt, hogy olyan feltételeket biztosítsunk számára, hogy optimális körülmények között készülhessen. Katinka minden olyan támogatást megkap, amelyet a világ legjobb úszónőjének meg kell kapnia, a férje pedig meghívást kapott az edzőbizottságba.

– El is fogadta?
– Úgy állapodtunk meg, hogy egyelőre a világbajnokságra koncentrálnak. Érthető módon. Természetesen a szövetség nemcsak Katinkának adja meg a megfelelő támogatást, hanem valamennyi válogatott versenyzőnek is.

– Járt már az európai és a nemzetközi úszószövetségnél is a megválasztása óta: hogyan fogadták a LEN és a FINA vezetői?
– Az első utam Gyárfás Tamással együtt Rómába vezetett a LEN elnökéhez: Paolo Barellinek egy vacsora keretében mutatott be az elődöm. Később Schmitt Pállal utaztam Lausanne-ba, a FINA vezetőihez, oda Gyárfás Tamás nem tudott eljönni velem, mert Nyonban vett részt a LEN ülésén. Ez is egy jól sikerült találkozó volt, amelyet egyébként azóta már több is követett.

– Az elmúlt három hónapban sikerült betartania az ígéretét, hogy a szakmai kérdésekbe nem szól bele?
– Nem szólok bele, de a meghozott döntésekkel egyet kell értenem. Ez látszólag ellentmondás, valójában nem az. A szakmai döntéseket a szakmának kell kiérlelnie – nem eldönteni. Javaslatot kell tennie, meg is kell indokolnia, el is kell magyaráznia. Ez a rendszer jól működik. Nagy a felelősség, hiszen az öt-hatéves gyerekektől a sztársportolókig mindenkire kell figyelnem, ez pedig a szakvezetőket, az edzőket, a fiatalokat körülvevő családot is figyelembe véve, több tízezer magyar embert jelent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik