Jó Fradi lesz?

thurygabor | 2009.07.24. | 13:07

Két összeállítás, az egyik még az NB II-ből, de nem az utolsó két fordulóból, amikor Bobby Davison edző és a légiósok hazautaztak, hanem...


Hirdetés

Két összeállítás, az egyik még az NB II-ből, de nem az utolsó két fordulóból, amikor Bobby Davison edző és a légiósok hazautaztak, hanem ez még egy „frankó” tizenegy, annak a csapatnak a gerince, amellyel a tavasszal addig még százszázalékos volt a Fradi. Aztán jött a makói vereség...

A másik pedig az a „brigád”, amelyik a 2009–2010-es idény Ligakupa-sorozatának 1. fordulójában, azaz az első tétmérkőzésen kiállt.

NB II Keleti csoport, 29. forduló, május 31.
FTC–DVSC-DEAC 3–1
Holczer – Lowton, Dragóner, Csiszár, Fülöp N. – Lipcsei – Fitos, Ashmore (B. Moussa), Tóth B. (Wedgbury) – Shaw, Ferenczi

Ligakupa, 1. forduló, július 22.
KECSKEMÉT–FTC 0–3
Holczer – Lowton, Dragóner, Balog Z., Alcántara – Joaquín (Kulcsár D.), Ashmore, Wedgbury (Fülöp N.), Tóth B. (Vass M.) – Shaw (Pisanjuk), Ferenczi (Pölöskey)

A klubhoz érkezett: Pölöskey Péter (Haladás - kölcsönből végleg megvették), Kulcsár Dávid (Vecsés, kölcsönből vissza), Joaquín Pastor Martínez (spanyol, Atlético Ciudad de Lorquí - Spanyolország), James Ashmore (angol, Sheffield United - Anglia, kölcsön után végleg), Matthew Lowton (Sheffield United - Anglia, kölcsön), Samuel Wedgbury (angol, Sheffield United - Anglia, kölcsön) Carlos Alcántara (spanyol, Atlético Ciudad de Lorquí - Spanyolország), Rósa Dénes (Hibernian - Skócia), Adnan Ahmed (pakisztáni, Tranmere United - Anglia), Cory Sinnott (angol, Everton - Anglia)

Ha összevetjük a két csapatot, alapvetően nem sok a különbség. Ha „A klubhoz érkezett” rovatra téved a tekintetünk, annyi a differencia, hogy Pölöskey és Ashmore kölcsönből végleg a Fradié lett, valamint szerepel a listán a két spanyol, akiknek a hírek szerint van némi pedigréjük is. A kölcsönből végleg fradistává lenni közös tulajdonos esetén technikai kérdés, a lényeg, hogy nevezettek már az NB II-ben is a zöld-fehéreket erősítették.

A két spanyol védő érkezése elsősorban szakmai szempontból lehet fontos, mert amikor még Fradi volt a Fradi, akkor a védők igazolását csupán megemlítették, a fő sláger a középpályások és csatárok érkezése volt. Mert a szurkolókat ez érdekelte. Manapság már az is hír, ha hátvédek jönnek.

De ne gúnyolódjunk, fogjuk fel úgy, hogy csapatépítés folyik, azaz végy egy jó kapust (tételezzük fel, hogy ez Holczer személyében adva van), s utána már a hátvédeknél tartunk. A két spanyolt kipipálhatjuk, folytassuk tehát: Cory Sinnott, az Everton 19 éves védője a Fradival edzőtáborozott Angliában, és Bobby Davison kérésére került a zöld-fehérekhez. Két szurkolói megjegyzés az internetről:
„Bizony, 10 kiló izom, és máris rettegnek tőle a támadók!”, „Az alkata alapján Vámosira emlékeztet.”. Az első észrevételben még ott bujkál a remény, a másik viszont rideg tény – igaz, a hír értékét emeli, hogy Sinnott angol utánpótlás-válogatott.

S ha már az utánpótlás-válogatottaknál tartunk: Kyle Naughton és Kyle Walker a Sheffield Unitedtől a Tottenhambe igazolt. Más kérdés, hogy kölcsönben mindketten a Sheffieldnél maradnak, és nem az FTC-be irányították őket.

Adnan Ahmed irányítót játszik, „azon nagyon kevés ázsiai származású angol labdarúgó közé tartozik, aki bekerült a brit profi futballba, emellett a 25 éves középpályás 2007 őszén debütált a pakisztáni nemzeti csapatban, s azóta rendszeresen játszik a válogatottban” – írják róla a hírek.

De azért a vele kapcsolatos vélemények közül is egy (Fradi-)szurkolói bejegyzés a legtalálóbb: „Ha már Allah is velünk van, ki van ellenünk?”

A végére maradt Rósa Dénes igazolása. Őt legalább ismerjük: szerepelt az FTC-ben, bőven megüti a magyar első osztályú átlagot. És ha már magyar játékosnáltartunk, egy megjegyzés. Davison nem kis értetlenséggel jegyezte meg: ha a Ferencváros megkeres egy futballistát, klubja és maga a labdarúgó is fejőstehénnek nézi a Ferencvárost. Nos, talán ezért is került le a zöld-fehérek kívánságlistájáról a kaposvári Nemanja Nikolics, akinek a zuhanyhíradó szerint 400 ezer euró körüli (közel 110 millió forint) az ára...

Az az ember benyomása, hogy az angolok óvatosak. A jelek szerint takaréklángon égnek, mintha kivárnának, hogy milyen erős az NB I. Aztán ha az idény kezdetén rosszul mérték fel az erőviszonyokat, akkor a télen átdobnak egy-két jobb játékost (netán nevesebbet is). Korábban még úgy szólt az ígéret, hogy a Fradi feljut az első osztályba, megnyeri az NB I-et, azaz 2010-ben már a BL-csoportkör a cél. Ehelyett a Bajnokok Ligája elérése már 2011-re tolódott. Az új stadion átadásának határideje is változott: 2012 helyett már 2013 a céldátum.

A Kevin McCabe tulajdonában lévő csapatok közül a Sheffield United nem jutott fel a Premiershipbe, a Csengtu Blades a kínai bajnokságban „villog”, így még mindig az FTC jelenti a potenciális lehetőséget a BL-szereplésre. A Fradi eddig csupán egy meccset nyert meg, azt is közvetve: a klubok vagyonértékű jogainak értékesítésekor friss élvonalbeli tagságával az FTC a tévéközvetítési jogok árát 2.4 milliárd forintra srófolta fel. Véletlen egybeesés, de ez az összeg egyezik azzal, amennyiért szinte napra pontosan 8 évvel ezelőtt a Várszegi Gábor érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaság megvásárolta az FTC-t. Majd angolosan távozott, hogy helyére angolok érkezzenek. Akik a kezdeti lelkesedést követően mintha Várszegi tempójában cselekednének.

thurygabor

Címkék

Friss kommentek

Blogarchívum