Federer kiütötte ellenfelét, Wozniacki óriásit küzdött

Vágólapra másolva!
2011.09.05. 22:04
null
Roger Federer magabiztosan jutott be a negyeddöntőbe (Fotó: Reuters)
Címkék
Magyar idő szerint keddre virradóra a női világelső Caroline Wozniacki nagy csatában (0–1, 1:4-ről) legyőzte Szvetlana Kuznyecovát a New Yorkban zajló tenisz US Open nyolcaddöntőjében. A férfiaknál Jo-Wilfried Tsonga ötszettes meccsen verte a hazaiak kedvencét, Mardy Fisht, míg Roger Federer leiskolázta Juan Mónacót. A délutáni program többek között Serena Williams és Novak Djokovics győzelmétől volt hangos.

 

A hétfői program jócskán keddre átnyúló záró egyesének elején Roger Federer nem sok kétséget hagyott afelől, ki lesz a győztes. Mondhatni egy lélegzettel jutott el a svájci 5:0-ig, s bár Juan Mónaco akkor megcsinálta a becsületgémjét, törvényszerűen jött a 6:1. A második játszma elején az argentinnak gémlabdája volt, de elrontotta – márpedig Federer ellen ilyesmit nem tanácsos elkövetni: 6:2.

A korábbi világelső a harmadik szettben is végigskálázta félelmetes arzenálját, és némi meglepetést legfeljebb az keltett, hogy csupán a harmadik meccslabdájával zárta le a hétfői versenynapot. Érzékeltetendő a különbséget, íme a fogadhatatlan adogatások (14–2) és a nyerő ütések (42–4) statisztikája a mindössze 1 óra 22 percig tartó mérkőzésről.

Federer következő ellenfele Jo-Wilfried Tsonga lesz, aki nehéz szituációból állt fel a helyi közönség egyik kedvence ellen. Mardy Fish a játszmákat tekintve 2–1-re vezetett, a negyedik szettben 4:4-nél 30:0-je volt, csakhogy a francia akkor kihasználta a hibáit: ugyanúgy elvette az adogatását, mint az első szettben hasonló állásnál, és végül behúzta a játszmát. Sőt, egy kevéssé bonyolult szett (6:2) révén, több mint négyórányi játékot követően a meccset is.

A harmadik játszma után egy ritka performance-szal jelentkező – a labdaszedők és néhány törülköző fedezékében nadrágot cserélő – Tsonga leginkább a türelmes alapvonaljátékának köszönhette, hogy legyőzte a hálónál sokkal aktívabb (54–27) Fisht e sok tekintetben (ki nem kényszerített hibák, első szervák hatékonysága) kiegyenlített találkozón. Az élete első US Open-negyeddöntőjére készülő francia hatékonyabb volt a bréklabdák kihasználásában (4/6, 2/8) is, és több ászt adogatott (12–3).

A női világelső Caroline Wozniacki több mint háromórás csatában múlta felül Szvetlana Kuznyecovát. Két brékkel kezdődött a meccs, előbb Wozniacki, majd Kuznyecova veszítette el a saját adogatójátékát – s a folytatás is méltó volt e ritka bevezetőhöz. Az első szettben további két-két brék árán jutottak el a végkifejlethez a küzdő felek, majd 5:6 után Wozniacki hiába vette vissza azonnal az elveszített adogatását, a rövidítés az oroszé lett (6–8).

Caroline Wozniacki vert helyzetből nyerte meg a több mint háromórás csatát (Fotó: Reuters)
Caroline Wozniacki vert helyzetből nyerte meg a több mint háromórás csatát (Fotó: Reuters)

 

Úgy tűnt, Kuznyecova a meccs megnyeréséig tartó lendületet vett, ám egy újabb brék segítségével hiába épített 4:1-es előnyt a második játszmában, a dán gyors egymásutánban kétszer is elcsente az adogatását, sőt még azt is képes volt feldolgozni, hogy 5:4-nél ellenfele „lopta meg öt": azonnal visszabrékelt, és megnyerte a második játszmát.

A harmadik szett egyoldalú játékot hozott, a fáradó Kuznyecova csupán az utolsó gémben volt igazi ellenfél: hárított három meccslabdát, utána ő jutott nyerő labdához, ám elrontotta, és ezt követően a dán már nem kegyelmezett. Noha összességében ellenfelének volt több nyerő ütése (40–20), a ki nem kényszerített hibák (78–26) többet nyomtak a latba.

A másik esti női mérkőzés nem hozott ekkora küzdelmet, Andrea Petkovic irigylésre méltó magabiztossággal intézte el a spanyol Carla Suárez Navarrót, és az idei harmadik Grand Slam-negyeddöntőjére készülhet – következő ellenfele az első GS-diadalára hajtó Wozniacki lesz.

A HÉTFŐI VERSENYNAP DÉLUTÁNI PROGRAMJA

Serena Williams és Ana Ivanovics személyében két korábbi világelső találkozott az Arthur Ashe Stadionban. A világranglistán mindketten alaposan visszacsúsztak, és bár Ivanovics a 16., míg Williams a 28. kiemeltként vágott neki a tornának, egyértelműen utóbbi számított esélyesebbnek. Ennek megfelelően az elején el is húzott 3:0-ra, de Ivanovics magához tért, és rövid időn belül kiegyenlített. Sőt a vezetést is átvehette volna, ám ehelyett ismét Serena percei következtek, és 6:3-mal besöpörte a nyitó szettet.

Ivanovics a második játszmában is elkövette azt a hibát, hogy hagyta ellépni ellenfelét, igaz, ezúttal csak 2:0-ra, de ez is végzetesnek bizonyult számára. A szerb egyenrangú ellenfele volt az amerikainak, de fogadóként nem volt esélye, még csak bréklabdához sem jutott, így harmadik próbálkozásra sem tudott szettet nyerni a fiatalabbik Williams nővér ellen, aki az elődöntőbe jutásért a Francesca Schiavonét búcsúztató Anasztaszija Pavljucsenkovával csap majd össze.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a US Open férfi egyesét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Juan Carlos Ferrero a 2003-as döntője óta – amit elbukott Andy Roddickkal szemben – nem tudott a legjobb nyolc közé jutni a US Openen, ez pedig most sem sikerült neki. Ez leginkább annak tudható be, hogy esélye sem volt Janko Tipszarevics adogatójátékaiban.

A 31 éves spanyol két bréklabdához jutott mindössze – az utolsó három játszmában egyhez sem –, ráadásul ezekkel sem tudott élni.

A 3 óra 43 perces mérkőzést négy szettben megnyerő Tipszarevics életében először jutott negyeddöntőbe Grand Slam-tornán, következő ellenfele pedig honfitársa, Novak Djokovics lesz, aki – az eddigi fordulók forgatókönyvét követve – játszmaveszteség nélkül jutott túl Alekszandr Dolgopolovon.

Djokovics az első játszma rövidítésében négy szettlabdát hárított, és hatot kellett kialakítania, hogy véget vessen a felvonásnak. „Nagyon fontos volt az a játék, az volt a fordulópont, utána már jól ment a tenisz" – mondta a szerb, felidézvén a 16–14-re megnyert tie-breaket.

Dolgopolov a második játszmában is ellenfele nyomában volt, a harmadikat azonban lassan kezdte, és Djokovicsnak a 4:0 után rutinmunka volt kétszer hozni az adogatását.

US OPEN, NEW YORK (23 718 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ, HÉTFŐI MÉRKŐZÉSEK
Tsonga (francia, 11.)–Fish (amerikai, 8.) 6:4, 6:7, 3:6, 6:4, 6:2
Federer (svájci, 3.)–Mónaco (argentin) 6:1, 6:2, 6:0
Tipszarevics (szerb, 20.)–Ferrero (spanyol) 7:5, 6:7, 7:5, 6:2
Djokovics (szerb, 1.)–Dolgopolov (ukrán, 22.) 7:6, 6:4, 6:2
NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ, HÉTFŐI MÉRKŐZÉSEK
Wozniacki (dán, 1.)–Kuznyecova (orosz, 15.) 6:7, 7:5, 6:1
Petkovic (német, 10.)–Suárez Navarro (spanyol) 6:1, 6:4
S. Williams (amerikai, 28.)–Ivanovics (szerb, 16.) 6:3, 6:4
Pavljucsenkova (orosz, 17.)–Schiavone (olasz, 7.) 5:7, 6:3, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik