Hatodszor is Serena Williams! Megvan a 21. GS-siker!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.11. 15:02
null
Serena Williams hatodszor nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot (Fotók: Reuters)
A világelső Serena Williams két szettben, 6:4, 6:4-re legyőzte a spanyol Garbine Muguruzát az angol nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjében, ezzel pályafutása 21. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta. Az amerikai másodszor érte el a „Serena Slamet”, ami azt jelenti, hogy mind a négy GS-versenyen ő a címvédő. A fiatalabbik Williams testvér hatodszor diadalmaskodott Wimbledonban.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 6:4

A 21 éves Muguruza kiválóan kezdte a meccset, rögtön az első játékban elvette a világelső adogatását, és az előnyét 4:2-ig meg is őrizte. A játszma hajrájában azonban az amerikai feljavult, nagyon pontosan és koncentráltan játszott, szinte kezelhetetlen első szervákat ütött, márpedig ha Williams így játszik, nincs rá ellenszer.

A 44 perc alatt 6:4-re megnyert első szett után a nyolcadik wimbledoni döntőjét játszó amerikai hölgy a második játszmában is elkapta a fonalat, ekkor már nemcsak adogatóként, hanem fogadóként is irányította a játékot. A világelső 5:1-re elhúzott, és úgy tűnik, simán lerendezi a meccset.

A becsületesen küzdő és a közönség szimpátiáját teljes joggal elnyerő Muguruza azonban mindent egy lapra feltéve kezdett el teniszezni, élményszámba menő ütésekkel lepte meg az amerikait, aki kétszer sem tudta kiszerválni a mérkőzést.

5:4-es hátrányban azonban a spanyol nem tudta hozni az adogatójátékát, a második meccslabdát már nem tudta hárítani, ezzel Serena Williams hatodszor nyerte meg a wimbledoni bajnokságot!

A díjátadás előtt a centerpálya közönsége és a győztes fél is felállva tapsolta meg Muguruzát, aki nem tudott gátat szabni az érzelmeinek, elpityeregte magát.

A világelső pályafutása során másodszor érte el az úgynevezett „Serena Slamet”, ami azt jelenti, hogy mind a négy Grand Slam-tornán ő a címvédő. Serena 33 évesen és 289 naposan minden idők legidősebb Grand Slam-tornagyőztese lett az Open érában – Martina Navratilova huszonöt esztendeje fennálló rekordját adta át a múltnak.

A fiatalabbik Williams lány a 21. GS-sikerét könyvelhette el, az Open éra örökranglistájának élén a 22-szeres bajnok Steffi Graf áll.

Garbine Muguruza a vereség dacára hétfőtől top 10-es játékos lesz a világranglistán, amit a spanyolok közül korábban csak Arantxa Sánchez-Vicario, Conchita Martínez és Carla Suárez Navarro mondhatott el magáról. A venezuelai születésű játékos a kilencedik helyre jön fel.

NŐI PÁROS

Az első kiemelt Martina Hingis, Sania Mirza svájci, indiai kettős szetthátrányból felállva, 5:7, 7:6, 7:5-re megverte a másodikként rangsorolt Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina duót a női páros versenyének döntőjében.

A STOLLÁR, GÁLFI DUÓ DÖNTŐS A JUNIOROKNÁL

A harmadik kiemelt Stollár Fanny, Gálfi Dalma duó 7:6, 6:4-re legyőzte az Australian Open- és Roland Garros-bajnok Miriam Kolodziejová, Markéta Vondrousová cseh kettőst az angol nemzetközi teniszbajnokság junior páros versenyének elődöntőjében, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba.

A magyar lányok – akik 75 perc alatt nyerték meg mai meccsüket – a döntőben a Vera Lapko, Tereza Mihalíková fehérorosz, szlovák duóval csapnak össze, amely szintén két játszmában győzte le brit riválisát.

Gálfi Dalma tavaly is bejutott a junior páros döntőjébe, de a cseh Marie Bouzková oldalán akkor vereséget szenvedett.

Hingisék az első játszmát 7:5-re elveszítették, ám a második szett rövidítését 7–4-re megnyerték. A döntő játszmában az orosz páros 5:2-re is vezetett, öt háromnál a meccsért adogatott, de Hingisék visszabrékeltek.

Öt öt után sötétedés miatt félbeszakadt a meccs, a behúzott tető alatt pedig már csak az első kiemelt kettős nyert játékot.

Martina Hingis tizenhét év után először, párosban harmadszor, összességében negyedszer nyerte meg a wimbledoni bajnokságot, míg Sania Mirza női párosban első Grand Slam-tornagyőzelmét aratta.

A svájci hölgy 1996-ban Helena Sukovával, 1997-ben egyesben, 1998-ban pedig Jana Novotnával diadalmaskodott a füves pályás GS-versenyen.

Hingis vasárnap is pályára lép, amikor az indiai Leander Paes oldalán az ötödik kiemelt Alexander Peya, Babos Tímea duóval játszanak a vegyes párosok döntőjében.

FÉRFI PÁROS

A férfi páros verseny döntőjében a negyedik kiemelt Jean-Julien Rojer, Horia Tecau holland, román kettős 7:6, 6:4, 6:4-re legyőzte a 13.-ként rangsorolt Jamie Murray, John Peers brit, ausztrál duót.

Tecau párosban az Australian Openen és a Roland Garroson az idén „csak” az elődöntőig menetelt, míg Wimbledonban már negyedszer jutott be a fináléba, ám a svéd Robert Lindstedt oldalán mind a három eddigi döntőjét elveszítette. A curacaói születésű, de holland színekben versenyző Jean-Julien Rojer partnereként azonban megszakadt Tecau negatív sorozata.

A brit páros mindkét tagja, John Peers és Andy Murray testvére, Jamie is pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el a wimbledoni döntővel, ám első GS-sikerük egyelőre várat magára.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 5:4 Muguruza adogat

Vége, Serena Williams a bajnok! Muguruza kettős hibával kezdett, aztán nem érte el a hálóról átszédülő labdát. Semmi harminc után pedig nem volt visszaút, a spanyol hibája után Williams megkönnyebbülhetett – hatodszor nyert Wimbledonban!

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 5:3 Williams szervál

Szenzációs játék! Williamsnek meccslabdája volt, de Muguruza visszabrékelt, 5:4! Az amerikai három ászt ütött ebben a gémben, ám a labdamenetekben most a spanyol volt a jobb. A közönség egyébként Muguruza pártjára állt, szeretne még több teniszt látni – pláne ilyen teniszt.

Muguruza minden dicséretet megérdemel
Muguruza minden dicséretet megérdemel

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 5:2 Muguruza adogat

Muguruza hősiesen küzd, hogy minél szorosabbá tegye a meccset. A spanyol próbálja megragadni azokat a lehetőségeket, amit kap, erőfeszítéseit pedig apró siker koronázta. Szépített, de Williams ismét a meccsért szervál.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 5:1 Williams szervál

Más hozni egy egyszerű szervagémet, és más kiszerválni a wimbledoni döntőt. Muguruza felszívta magát, Williams nem koncentrált eléggé, aminek az lett az eredménye, hogy a spanyol brékelt, de még mindig szinte reménytelen a helyzete. A teljesítményére azonban büszke lehet.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 4:1 Muguruza adogat

Eldőlt. Most már nincs olyan eleme a játéknak, amelyben ne Williams lenne a jobb. Az amerikai nem veszített pontot Muguruza adogatójátékánál, a meccsért szerválhat.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 3:1 Williams szervál

Williams félelmetesen adogat, nehéz elképzelni, hogy Muguruza fel tudjon állni a brékhátrányból. Az amerikai semmire hozta a szerváját, két játékra a hatodik wimbledoni győzelmétől.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 2:1 Muguruza adogat

Bajban a spanyol, brékelt a világelső. Muguruza kétszer rontott, Williams ellen pedig ezek a hibák nem férnek bele. Ha ez így megy tovább, hamarosan bajnoknőt avatunk.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 1:1 Williams szervál

Nyögvenyelős játékon van túl az amerikai, de hozta az adogatójátékát. Williams a labdamenetek 81 százalékát megnyeri, amikor beüti az első szervát. Hiába volt negyven mind, Muguruza nem jutott bréklabdához.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, 1:0 Muguruza adogat

A spanyol nem tört meg, semmire hozta az adogatójátékát.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 6:4, Williams szervál

Williams ott folytatta a második szettet, ahol az elsőt abbahagyta. Kiválóan adogat, nem ismer kegyelmet. Az amerikai eddigi 18 GS-döntőjét megnyerte, amikor az övé lett az első játszma.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 5:4, Muguruza adogat

Ha Williams így játszik, nem lehet megállítani. A spanyol ászt és kettős hibát ütött, míg az amerikai nagyon pontosan játszik. A világelső kihasználta az első szettlabdáját, 44 perc alatt behúzta a játszmát.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 4:4, Williams szervál

Belelendült a 20-szoros Grand Slam-bajnok, kíméletlenül játszik, ebben a gémben a fonák ütéseivel nem tudott mit kezdeni a spanyol. Muguruza játéka nem esett vissza, de Williamsé feljavult. Az amerikai többet ront ugyan, de több a nyerője is. A venezuelai születésű játékos a szettben maradásért adogat.

Williams eksztázisban, Muguruza bajban (Fotó: Reuters)
Williams eksztázisban, Muguruza bajban (Fotó: Reuters)

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 3:4, Muguruza adogat

A világelső ismét kiharcolt két bréklabdát, és a másodikat ezúttal ki is használta. Serena gesztusain látni, hogy nagyon akarja a győzelmet, kezd önkívületi állapotba kerülni, ami aggasztó lehet Muguruza számára.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 2:4, Williams szervál

Az amerikai a legutóbbi tizenegy labdamenetből tízet megnyert a saját adogatásainál. Williamsnek hetvenkilenc százalékban jönnek az első adogatások, Muguruzának nem lehet más célja, mint hozni a saját szerváit, mert újabb brékre most nincs esélye.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 2:3, Muguruza adogat

A huszadik kiemelt 15:40 után mind a négy első adogatását beütötte, ezek után tudott kezdeményezni. Bátor, ellentmondást nem tűrő játékának köszönhetően továbbra is lépéselőnyben van.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 1:3, Williams szervál

Túl vagyunk Williams első sima adogatójátékán, a jó szervák meghozták gyümölcsüket. A spanyol először ütött ki nem kényszerített hibát.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 1:2, Muguruza adogat

A helyzet a másik oldalon is hasonló: Muguruzának muszáj beütnie az első szerváit, a második adogatásait ugyanis rendre megtámadja az amerikai. Mindkét játékos törekszik arra, hogy irányítsa a játékot, a spanyol 40:40 után nyert két labdamenetet, így őrzi a brékelőnyét.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 0:2, Williams szervál

Az ötszörös bajnok 0:30-ról fordította meg a gémet. Ha beüti az első adogatásait, kedvező pozícióba kerül, ellenkező esetben bajba kerülhet.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.) 0:1, Muguruza adogat

A világelső próbálja „leütni a pályáról” a spanyolt, de egyelőre sok hiba csúszik a játékába. Williams már hat ki nem kényszerített hibánál jár, Muguruza megőrizte a brékelőnyét.

S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.), Williams szervál

Az amerikai biztosan nem ilyen kezdésről álmodott: három kettős hibát ütött, majd elveszítette az adogatójátékát, miután Muguruza kihasználta a negyedik bréklabdáját. Bátran kezdett a spanyol, nem tűnt megilletődöttnek pályafutása első Grand Slam-döntőjének elején.

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA A DÖNTŐIG
Serena Williams
Garbine Muguruza
1. forduló Margarita Gaszparjan (örmény) 6:4, 6:1 Varvara Lepchenko (amerikai) 6:4, 6:1
2. forduló Babos Tímea (magyar) 6:4, 6:1 Mirjana Lucic-Baroni (horvát) 6:3, 4:6, 6:2
3. forduló Heather Watson (brit) 6:2, 4:6, 7:5 Angelique Kerber (német, 10.) 7:6, 1:6, 6:2
Nyolcaddöntő Venus Williams (amerikai, 16.) 6:4, 6:3 Caroline Wozniacki (dán, 5.) 6:4, 6:4
Negyeddöntő Viktorija Azarenka (fehérorosz, 23.) 3:6, 6:2, 6:3 Bacsinszky Tímea (svájci, 15.) 7:5, 6:3
Elődöntő Marija Sarapova (orosz, 4.) 6:2, 6:4 Agnieszka Radwanska (lengyel, 13.) 6:2, 3:6, 6:3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik