Babos Tímeáék bejutottak a vegyes páros elődöntőjébe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.09. 16:12
null
Garbine Muguruza karrierje első Grand Slam-tornadöntőjére készülhet (Fotó: AFP)
A spanyol Garbine Muguruza jutott be elsőként az Angol nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjébe, miután három szettben legyőzte a lengyel Agnieszka Radwanskát. Ellenfele a fináléban a világelső amerikai Serena Williams lesz, aki két szettben legyőzte – sorozatban 17. alkalommal – az orosz Marija Sarapovát. A 33 éves Williams a 25., a 21 éves Muguruza az első GS-döntőjére készülhet. Babos Tímea eközben elődöntőbe jutott a vegyes párosok küzdelmében.

 

Az első párban ötödször csapott össze egymással két játékos, az első két alkalommal Radwanska örülhetett, a mostani győzelmével már Muguruza vezet 3–2-re.

A spanyol élete első GS-elődöntőjére készülhetett, a lengyel viszont harmadszor jutott el idáig Wimbledonban, a legjobb eredménye a 2012-es finálé volt, amikor döntő szettben kapott ki az amerikai Serena Williamstől.

A füvön igazán élő lengyel – a nottinghami, eastbourni és wimbledoni pontjaival már most felülmúlja az első öt hónapban szerzett mennyiségét! – számára nem indult fényesen az összecsapás, hiszen az elődöntő első adogatójátékát mindjárt el is vesztette, majd Muguruza 3:1-es előnyénél ismét brékelni tudott. A spanyolnak 5:1-nél fogadóként két játszmalabdája volt, és, bár ezekkel még nem élt, ezután simán kiszerválta a szettet (6:2).

A második felvonás nagyon hasonlóan indult, Radwanska ismét elbukott adogatójátékkal kezdett, de 3:1 után nem jött az újabb Muguruza-brék, sőt ezt követően már gémet sem nyert a játszmában (3:6)!

Ráadásul a lengyel rögvest brékkel kezdte a döntő játszmát, de még mielőtt nagyon örülhetett volna, Muguruza visszabrékelt, mi több, újabb sikeres fogadójáték után már 5:2-re vezetett, karnyújtásnyira kerülve a döntőtől. Radwanska ekkor még megpróbált visszakapaszkodni, és 5:3-nál két labdája is volt az 5:4-hez, de ezekkel nem tudott élni, így Muguruza 6:2, 3:6, 6:3-ra nyert, és készülhet első wimbledoni döntőjére!

Az ibériai játékos minden bizonnyal bekerül a top 10-be a torna után, egy győzelemmel akár még a 6. helyig is feljöhet a világranglistán.

Serena Williams sorozatban 17. alkalommal győzte le Marija Sarapovát (Fotó: Reuters)
Serena Williams sorozatban 17. alkalommal győzte le Marija Sarapovát (Fotó: Reuters)

Marija Sarapova biztatóan kezdte pályafutását Serena Williams ellen, hiszen 2004-ben Wimbledonban és a világbajnokságon is nyert, 2–1-es előnyét követően azonban nem volt sikerélménye, sorozatban 16 (!) meccset veszített el az amerikai klasszis ellen.

Nem mondhatni, hogy tökéletes adogatójátékokkal indult volna az összecsapás, hiszen az első három játékban legalább három labdamenetet nyertek meg a fogadók, Williams viszont így is brékelőnybe került, ezt követően pedig adogatóként is magabiztosan játszott, ráadásul még egy Sarapova-adogatást elvett, így valamivel több mint fél óra alatt simán, 6:2-re hozta a szettet.

Az orosz lány jobban kezdte a következő felvonást, két sima szervagém után 2:1-re vezetett, de kisiklását az amerikai rögvest büntette, és elhúzott 4:2-re. Williamsnek ráadásul egyből ezt követően három lehetősége is volt újra brékelni, noha ezt nem tette meg, 5:3-as előnyénél Sarapovának már a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia. Az orosz 40:15-ről meccslabdához engedte Williamset, és szépíteni tudott ugyan (5:4), nem kerülhette el a végzetét (6:4).

Serena Williams a 28. GS-elődöntőjéből a 25.-et nyerte meg, eddigi finálébeli mutatója szintén lenyűgöző: 20–4. Sarapova pedig a biztató kezdés után sorozatban a 17. alkalommal maradt alul az amerikaival szemben.

Babos Tímea az osztrák Alexander Peyával már elődöntős
Babos Tímea az osztrák Alexander Peyával már elődöntős

 

PÁROSOK

A női egyes mellett a férfi páros döntője is kialakul ma, elsőként a Jean-Julien Rojer, Moria Tecau holland, román kettős harcolta ki a részvételét, miután hatalmas csatában, döntő szett 13:11-re legyőzte a Rohan Bopanna, Florin Mergea duót.

Babos Tímea az osztrák Alexander Peya oldalán lépett pályára a második kiemelt Bruno Soares, Sania Mirza brazil, indiai kettős ellen az elődöntőért. Babosék az első játékban mindjárt két bréklabdához jutottak, de Mirzáék megfordították a gémet, sőt pillanatokkal később már 3:0-ra vezettek. Innen előnyüket megtartva 6:3-ra megnyerték az első szettet.

A másodikat döcögősen kezdték Babosék, az első két adogatásuknál négy fogadóesélyt kellett hárítaniuk, de miután ezt megtették, 4:3 után sikerül brékelniük, és a szettért adogathattak (5:3). Hiába. Soaresék visszakapaszkodtak (5:5), és két sima adogatás után jöhetett a rövidítés.

Amelyben egyből hátrányba kerültek Babosék, és 4–2-es hátrányban fordultak, de sorozatban négy pontot megnyerve két szettlabdához jutottak (4–6). Ezeket a brazil, indiai kettős még hárította, a harmadikat azonban már nem, így másfél óra játék után jöhetett a döntő játszma (6:7).

A nyögvenyelős rajt az első szetthez hasonlóan ismét bukott adogatójátékban kristályosodott ki, de Babosék 4:1-es hátrányból is egyenlíteni tudtak. Mirzáék 6:5-ös előnynél két meccslabdához jutottak, Babosék hárítani tudták ezeket, 7:7 után pedig elvették ellenfelük adogatását. Bár Soareséknek két bréklabdájuk is volt a folytatáshoz, a magyar, osztrák duó fordított, és 3:6, 6:7, 9:7-tel bejutott az elődöntőbe.

„Nagyon nagy meccs volt, eddigi karrierem legdurvább vegyes párosa. Tele fordulatokkal, izgalmakkal. Két meccslabdát hárítottunk a szervámmal, két elképesztõ ponttal. Örülök, hogy két elődöntőt játszhatok Wimbledonban!” – olvasható Babos hivatalos honlapján.

Babosék a négy között a Robert Lindstedt, Anabel Medina Garrigues svéd, spanyol párossal találkoznak.

JUNIOROK

A harmadik helyen kiemelt Gálfi Dalma, Stollár Fanny kettős két szettben legyőzte a Karola Patricia Bejenaru, Udvardy Panna román, magyar duót a junior lányok páros versenyének 2. fordulójában, így készülhet a negyeddöntőre.

Valkusz Máté a német Tim Sandkaulen oldalán nagyon megnehezítette az első helyen kiemelt amerikai Taylor Fritz, Michael Mmoh kettős dolgát, ám az esélyesebb páros döntő szettben, óriási csatában felülkerekedett.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ

S. Williams (amerikai, 1.)–Sarapova (orosz, 4.) 6:2, 6:4
Muguruza (spanyol, 20.)–A. Radwanska (lengyel, 13.) 6:2, 3:6, 6:3
A DÖNTŐBEN
S. Williams (amerikai, 1.)–Muguruza (spanyol, 20.)

FÉRFI PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Rojer, Tecau (holland, román, 4.)–Bopanna, Mergea (indiai, román, 9.) 4:6, 6:2, 6:3, 4:6 13:11
Murray, Peers (brit, ausztrál, 13.)–Erlich, Petzschner (izraeli, német) 4:6, 6:3, 6:4, 6:2
A DÖNTŐBEN
Rojer, Tecau (holland, román, 4.)–Murray, Peers (brit, ausztrál, 13.)

VEGYES PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Alexander Peya, Babos Tímea (osztrák, magyar, 5.)–Bruno Soares, Sania Mirza (brazil, indiai, 2.) 3:6, 6:7, 9:7

JUNIOR LÁNYOK, PÁROS
2. FORDULÓ

Gálfi Dalma, Stollár Fanny (magyar, 3.)–Karola Patricia Bejenaru, Udvardy Panna (román, magyar) 7:5, 6:3

JUNIOR FIÚ, PÁROS
2. FORDULÓ
Taylor Fritz, Michael Mmoh (amerikai, 1.)–Tim Sandkaulen, Valkusz Máté (német, magyar) 6:3, 6:7, 9:7

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik