Wimbledon: Nem eshetek depresszióba egy elképesztő mérkőzés után – Federer

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.15. 10:46
null
Federer (jobbra) két meccslabdáról kapott ki Djokovics ellen (Fotó: AFP)
Két mérkőzéslabdát hárítva, 4 óra 57 perces csatában Novak Djokovics lett Wimbledon idei bajnoka: a szerb a torna 1877 óra íródó történetének leghosszabb férfi egyes döntőjében a svájci Roger Federert győzte le.

 

„Valószínűleg ez volt pályafutásom azon mérkőzése, amely szellemileg a legtöbbet kivett belőlem. Fizikailag volt nehezebb, például a Nadal elleni Australian Open-döntő, az majdnem hat óráig tartott. De ez a mostani mentálisan teljesen más volt. Egy ütésre voltam a vereségtől, mégis győztem. Ebben a meccsben minden benne volt”nyilatkoztaNovak Djokovics, aki pályafutása 16. Grand Slam-tornáját nyerte meg.

Hozzátette, a mentális állapotának köszönhető az, hogy ilyen mélységből, meccslabdákat hárítva visszajöjjön, és végül győzzön. „Öt óra alatt ugyanolyan szinten kell teniszezned, ha egy ilyen meccset szeretnél megnyerni. Kell, hogy olyan önbizalmad legyen, ami arra emlékeztet, jobb vagy az ellenfelednél” – mondta.

A statisztika mindenesetre érdekes képet mutat, hiszen Federer negyvennel több nyerőt ütött (94–54), 14 ponttal többet szerzett (218–204), és néggyel többször nyerte el ellenfele adogatását (7:3) – mégsem tudott győzni, mert Djokovics a rövidítésekben jobban koncentrált.

Djokovics pályafutása 16. Grand Slam-tornáját nyerte meg (Fotó: AFP)
Djokovics pályafutása 16. Grand Slam-tornáját nyerte meg (Fotó: AFP)

„Nem tudom, hogy ha három 6:2-es szettben veszítek, jobban érezném-e magam, mint most. Lehet, hogy csalódottabb, szomorúbb vagy dühösebb lennék. Nem is tudom, mit érzek. Hihetetlen lehetőséget hagytam ki, nem hiszem el”nyilatkozta Roger Federer.

A svájci a 21. Grand Slam-címét nyerhette volna meg Wimbledonban, azonban döntő szettben 8:7-es és 40–15-ös vezetésnél hiába volt két meccslabdája, nem tudta megcsinálni egyiket sem.

„Az ember ilyenkor megpróbálja elfelejteni a történteket, illetve szeretne csak a jó dolgokra emlékezni. Olyan meccs volt, mint a 2008-as döntő, amire így utólag visszagondolva azt mondom, nem is volt olyan rossz. Most még fáj, csakúgy, mint minden vereség itt, Wimbledonban. De nagyon erős vagyok abban, hogy továbblépjek, nem eshetek depresszióba egy elképesztő mérkőzés után” – tette hozzá.

Federer tizenegy éve hasonló nagy csatában kapott ki, akkor Rafael Nadal 6:4, 6:4-re hozta az első két szettet, majd ő 7:5, 7:6-tal egyenlített. A döntő játszma azonban ismét a spanyolé lett 9:7-tel, és végül pályafutása során először megnyerte a füves pályás tornát.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (38 000 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Novak Djokovics (szerb, 1.)–Roger Federer (svájci, 2.) 7:6 (7–5), 1:6, 7:6 (7–4), 4:6, 13:12 (7–4)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Klein Ron

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik