Wimbledon: mindenkit ámulatba ejt a 15 éves amerikai – övé a jövő?

Vágólapra másolva!
2019.07.04. 12:41
null
Az amerikai női tenisz jövője lehet Cori Gauff (Fotó: AFP)
Kétségtelen, hogy az idei angol füves pályás nemzetközi teniszbajnokság legnagyobb felfedezettje a mindössze 15 éves 4 hónapos amerikai Cori Gauff, akinek a hétszeres Grand Slam-tornagyőztes John McEnroe fényes jövőt jósol. A Forbes magazin máris kiszámolta, hogy idén már hét számjegyű bevételre tehet szert Gauff a pályán kívüli tevékenységeinek köszönhetően.

Amikor az idei wimbledoni tenisztorna női egyesének sorsolását elkészítették, és kiderült, hogy a főtábla legidősebbje, Venus Williams selejtezőből érkező ellenféllel szemben lép majd pályára az első fordulóban, a hétszeres GS-torna-győztes azt mondta: „Csak nehogy Cori Gauffot sorsolják mellém. Olyan, mintha tükröt tartanának elém.”

Nos, Williams fohásza nem talált meghallgatásra, és a „tükörkép” ezúttal jobbnak bizonyult az „eredetinél”, a 15 éves Cori „Coco” Gauff 81 perc alatt 6:4, 6:4-re megverte példaképét, aki Gauff születésekor már négyszeres GS-torna-győztesnek mondhatta magát. Az óriási bombameglepetés nem maradt visszhang nélkül, főleg azt követően, hogy Gauff azóta a második körben a szlovák Magdaléna Rybárikovát is elbúcsúztatta, és készülhet a szlovén Polona Hercog elleni mérkőzésre a legjobb 16 közé jutásért.

CORI GAUFF
Született: 2004. március 13., Atlanta (Egyesült Államok)
Magassága: 176 cm
Ütőfogása: jobbkezes
Eddigi pénzdíja: 75 011 dollár
Jelenlegi helyezése a világranglistán: 313.
Legjobb helyezése a világranglistán: 299.
Legnagyobb sikerei:
Roland Garros-juniorbajnok egyesben (2018), US Open-juniorbajnok párosban (2018)

„Nem sokat tudok a hátteréről, de egyvalamiben biztos vagyok, márpedig ilyesmit nem sűrűn mondok. Ha ez a lány húszéves kora előtt nem lesz világelső, az totálisan megdöbbentő lesz. Hercog ellen is ő az esélyes. Akik úgy mozognak a pályán, és úgy játszanak, mint ő, azok nem sok játékostól szoktak kikapni. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a média és a szponzorok rendkívül nagy nyomást fognak helyezni rá és a szüleire, amit nem lesz könnyű elviselni” – fogalmazott John McEnroe, a BBC szakértője.

Utóbbi mondatához kapcsolódik, hogy a Forbes magazin még márciusban számolt be róla, hogy Gauff idén a különböző szponzorainak köszönhetően több mint egymillió dollár garantált bevételre tehet szert.

A négy hónappal ezelőtti írásból kiderül egyébként, hogy a 15 éves játékosnak egyéni megállapodása van a teniszütőket gyártó Head cég mellett a Nike-val és a több mint 140 éves olasz tésztagyártóval, a Barillóval, amely rajta kívül egyébként mindössze két egyéni sportolót támogat jelenleg: Roger Federert és az alpesi síző Mikaela Schiffrint.

REKORDJAI
• 15 évesen 4 hónaposan a profi érában legfiatalabbként jutott egy női GS-torna főtáblájára a selejtezőből
• Jennifer Capriati 1991-es menetelése óta a legfiatalabb versenyző, aki eljutott a harmadik fordulóig Wimbledonban
• Jelenleg a legfiatalabb a WTA világranglistáján szereplő játékosok között – a 18 éven aluliak között a 4.helyen áll

Gauffot egyébként ugyanaz a Team8 nevű ügynökség képviselői karolták fel, amelynek egyik alapítója maga Roger Federer, és mindössze 5 egyéni sportoló ügyeit bonyolítják. Gauff ilyen irányú jövője tehát biztosítva van, ami már csak azért is meglepő lehet első blikkre, mert a vonatkozó szabályok miatt 16 éves koráig csak évi tíz WTA-tornára nevezhet be egy játékos, hogy a korai kiégését megelőzzék – ahogy mondjuk a 13 évesen profinak álló Jennifer Capriatival is történt egykor.

Ha azonban jobban belegondolunk, nagyon is egyértelmű, hogy a Team8 felvette soraiba Gauffot, miután – a Roland Garroson feltűnő Amanda Anisimovával együtt – ő lehet a következő bő másfél évtized női amerikai teniszének „zászlóshajója.”

Gauff tündérmeséje pénteken folytatódhat, ekkor lép pályára legközelebb Wimbledonban: a női egyes harmadik fordulójában játszik Polona Hercoggal.

GAUFF–V. WILLIAMS ÖSSZEFOGLALÓ

Cikkünk a forbes.com és bbc.co.uk írásainak felhasználásával készült.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik