Djokovics megvédte wimbledoni címét Federer legyőzésével

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2015.07.12. 14:54
null
Novak Djokovics harmadszor nyerte meg a wimbledoni tornát (Fotó: Action Images)
Novak Djokovics nyerte az angol nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjét, négy szettben legyőzte a hétszeres bajnok Roger Federert. A szerb világelső így megvédte címét. A vegyes párosok fináléjában a Leander Paes, Martina Hingis indiai, svájci duó két nagyon sima szettben legyőzte az Alexander Peya, Babos Tímea osztrák, magyar kettőst, a junior lány párosok mezőnyében viszont összejött a magyar siker, Gálfi Dalma és Stollár Fanny a döntőben a Tereza Mihalíková, Vera Lapko szlovák, fehérorosz kettőst győzte le.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 6:3

A MÉRKŐZÉS, 1. SZETT

Úgy kezdődött a mérkőzés, ahogy arra számítani lehetett: mindkét teniszező rendkívül magabiztosan hozta adogatásait, egészen az ötödik gémig. Ekkor Roger Federer három bréklabdához jutott, és rögtön az elsőt ki is használta: Djokovics közel volt a hárításhoz, de a háló mellől nem tudta átütni a röptét, így elveszítette a gémet. NA DE! nem tartott sokáig a svájci klasszis brékelőnye, ugyanis a következő gémben elveszítette adogatását, és ugyanúgy, mint szerb ellenfele: egy elrontott röptével. 6:6-ig fej-fej mellett haladtak a felek, így jött a rövidítés.

A tiebreak rögtön egy minibrékkel kezdődött, Djokovics hihetetlen lábmunkával futott be egy röptét, majd ütötte a sarokba úgy, hogy Federer nem érhetett oda. A szerbnek minden összejött, még estében is pontot tudott szerezni, a hétszeres bajnok svájci gödörbe került. Méghozzá akkorába, amiből már nem tudott kimászni, Djokovics kíméletlenül kihasználta a hibákat és megnyerte az első szettet. (7:6)

NOVAK DJOKOVICS: 9!
A világelső szerb klasszis idei második – és még a Roland Garroson is eljutott a döntőig –, összességében kilencedik GS-tornagyőzelmét aratta. Továbbra is csak a párizsi elsőség hiányzik neki a kollekciójából.
Australian Open: 2008, 2011, 2012, 2013, 2015
Roland Garros:
Wimbledon: 2011, 2014, 2015
US Open: 2011

2. SZETT

A második játszmában folytatódtak a pazar első szervák, mindkét teniszező magabiztosan adogatott továbbra is. Az ötödik gémben egy vonalon megcsúszó labda megzavarta Djokovicsot, Federer kétszer is bréklabdához jutott, de élni egyikkel sem tudott, sőt, egy gyilkos tenyeressel a szerb be is fejezte a gémet. A wimbledoni közönség jól szórakozott, elképesztő labdamenetek jöttek sorra, no meg az újabb rövidítés, ezúttal bréklabda nélkül jutottunk el idáig.

A második szett rövidítése is Djokovics számára kezdődött jobban, egy hatalmas tenyeressel minibréket szerzett. A feszültség egyre nagyobb lett, pengeélen táncolt mindkét játékos, millimétereken múltak a labdamenetek. Djokovics a hetedik (!) szettlabdát sem tudta kihasználni, 10–10-nél fordult a kocka, a remekül fogadó Federer jutott játszmalabdához egy minibrékkel, és második szerva után ki is tudta használni azt, így egyenlített. (6:7)

3. SZETT

A harmadik gémben úgy tűnt, hogy Federer simán hozza az adogatását, de két apró hibája után máris 40:40 állt az eredményjelzőn. Egy labdamenettel később pedig már bréklabdája volt Djokovicsnak, nem érdemtelenül: világklasszis röptével becsapta Federert. A svájci második szervára kényszerült, de jól kivitelezte, ziccert csinált a hálónál, de tőle szokatlan módon hosszúra ütötte, így Djokovics került brékelőnybe.

MÁR EGYEDÜL A NYOLCADIK
A kilencedik GS-tornagyőzelmével már egyedül áll az örökranglista 8. helyén. Eddig hatos holtversenyben állt ebben a pozícióban.
17 – Roger Federer (svájci)
14 – Pete Sampras (amerikai), Rafael Nadal (spanyol)
12 – Roy Emerson (ausztrál)
11 – Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd)
10 – Bill Tilden (amerikai)
9 – Novak Djokovics (szerb)
Kiemelttel a még aktív teniszezők

Úgy tűnt, hogy kissé megtorpan Roger Federer, ugyanis Novak Djokovics ezután nagyon simán hozta az adogatását, de a svájci sztárjátékos egy pillanatra sem torpant meg, az ötödik gémben ugyanolyan tükörsimán hozta a szerváját, mint a szerb. Ekkor azonban az időjárás közbeszólt, elkezdett szitálni az eső, ami miatt negyedórára meg kellett szakítani a mérkőzést, a tetőt azonban végül nem húzták be, a mérkőzés folytatódott. Méghozzá ott, ahol abbahagyták: mindketten magabiztosan adogattak, a brékelőny viszont Djokovics mellett szólt, aki így behúzta a harmadik szettet. (6:4)

4. SZETT

Egyre fáradt és többet hibázott Roger Federer, igaz, apró hibákat vétett, de ezek sokba kerültek neki. Az ötödik játékban fontos pillanatban bombázott a hálóba egy fonákot, amivel bréklabdához juttatta Djokovicsot, a szerb pedig köszönte szépen és élt a lehetőséggel, magához ragadta a kezdeményezést. A brékelőny megvolt, a világelső magabiztosan adogathatott, amit meg is tett, a kilencedik gémben pedig jött az áttörés.

Federer 5:3-nál a mérkőzésben maradásért adogatott, ezt a terhet azonban már nem bírta el (na persze kellett hozzá az is, hogy Djokovics ellenállhatatlanul teniszezett). Rögtön olyan tenyeressel nyitott a világelső, hogy Federer is csak nézte, majd egy fonákot tett rá a vonalra olyan hajszálpontosan, hogy a bíró hezitált, de Federer intett, hogy ez bizony rajta volt a csíkon. Innen már nem volt visszaút, két meccslabdához jutott Djokovics, amiből az elsőt ki is használta, így 2011 és 2014 után harmadszor ülhetett fel Wimbledon trónjára. (6:3)

A statisztikákat nézegetve kiderül, hogy Djokovics ugyan kevesebb nyerőt ütött, mint ellenfele (46–58), ám a ki nem kényszerített hibákból jóval több volt Federernél (16–35). Az első szerváknál egy százalékkal volt hatékonyabb Federer, a másodikoknál viszont tizenegy százalékkal Djokovics volt a jobb, ami szintén döntő tényezőnek bizonyult.

AZ EDDIGI WIMBLEDONI GYŐZTESEKET TARTALMAZÓ TÁBLÁZATUNKAT ITT TEKINTHETI MEG!

VEGYES PÁROS

A 2014-ben a női párosok mezőnyében döntőző Babosnak ezúttal is meg kellett elégednie a második hellyel, a tegnap női párosban már diadalmaskodó Hingis viszont most is örülhetett.

A meccs elején Peya még nagy nehezen hozta az adogatását, de 1:1 után sorozatban kilenc játékot nyertek meg Paesék. 6:1, 4:0-nál a szépítés még összejött Baboséknak, ennél több azonban már nem, így 40 perc alatt 6:1, 6:1-re nyertek Hingisék.

A korábbi világelső svájci az öt egyéni és a tíz párosban aratott GS-tornagyőzelem mellett a harmadik vegyes páros elsőségét szerezte meg, Paes nyolc páros és nyolc vegyes páros elsőségnél tart.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)
VEGYES PÁROS, DÖNTŐ
Leander Paes, Martina Hingis (7.)–Alexander Peya, Babos Tímea (5.) 6:1, 6:1

JUNIOR LÁNY PÁROS

A harmadik helyen kiemelt Gálfi Dalma, Stollár Fanny kettős sikerével ért véget az Angol nemzetközi teniszbajnokság junior lány páros küzdelme. Gálfiék a döntőben a Tereza Mihalíková, Vera Lapko szlovák, fehérorosz kettőst győzték le 1 óra 6 perc alatt, két szettben.

Gálfi Dalma és Stollár Fanny révén először nyert magyar 
páros junior Grand Slam-tornát (Fotó: Magyar Teniszszövetség)
Gálfi Dalma és Stollár Fanny révén először nyert magyar páros junior Grand Slam-tornát (Fotó: Magyar Teniszszövetség)

Gálfi a 2014-es finálé után másodszor jutott el a wimbledoni páros döntőig, akkor a szlovák Marie Bouzková oldalán alulmaradt. Stollár az első GS-döntőjére készült, az ellenfél ebből a szempontból rutinosabbnak számított, hiszen a 2014-es US Openen már döntőzött – igaz, Gálfihoz hasonlóan sikertelenül –, sőt, Mihalíková egyesben megnyerte idén az Australian Opent.

Mindkét páros kiváló adogatójátékokkal kezdett, 2:2-ig egyik fogadókettős sem tudott egynél több labdamenetet megnyerni. Ezt követően változni látszott a tendencia, és bár Stollárék szorosan még hozták a saját játékukat, Mihalíkováék már elvesztették, ez pedig bréklavinát indított el, sorozatban háromszor is a fogadók nyerték a gémet (5:3). Ekkor szerencsére megszakadt a széria, és Gálfiék a második szettlabdát értékesítve, 37 perc alatt megnyerték az első felvonást (6:3).

A második szett nem indult fényesen a mieink szempontjából, hiszen két sima játék után 2:0-s vezetésre tett szert a szlovák, fehérorosz duó, de ezt követően alaposan belelendültek Stollárék, sorozatban nyertek hat gémet, megszerezve első junior GS-győzelmüket (6:2).

A junior párosok között Kapros Anikó (2000 – Australian Open), Szávay Ágnes (2005 – Roland Garros, 2005 – Wimbledon) és Babos Tímea (2010 – Roland Garros, 2010 – Wimbledon, 2010 – US Open) révén született korábban magyar siker.

Közülük Kapros (2000 – Australian Open) és Szávay (2005 – Roland Garros) egyesben is győzött, míg a fiúk részéről Fucsovics Mártonnak van egyéni GS-győzelme, a 2010-es Wimbledonról. Ez az első alkalom, hogy egy magyar junior páros nyert meg Grand Slam-tornát.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (26 750 000 font, fű)
JUNIOR LÁNY, PÁROS, DÖNTŐ

Gálfi Dalma, Stollár Fanny (magyar, 3.)–Tereza Mihalíková, Vera Lapko (szlovák, fehérorosz) 6:3, 6:2

Szép volt, fiúk! (Fotó: Action Images)
Szép volt, fiúk! (Fotó: Action Images)


A DÖNTŐ ÉLŐBEN

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 5:3,Federer adogat

DJOKOVICS A WIMBLEDONI BAJNOK! Egy pazar tenyeressel kezdte a gémet Djokovics, majd jött egy olyan fonák, ami épphogy a vonalra esett, de Federer nagyon sportszerűen intett, hogy ez bizony benn volt. 30–15-nél tehát nagy bajban volt a svájci játékos, de érezhető volt rajta, hogy nem bírja már úgy az iramot, mint az előző szettben, ráadásul a lélektani előny is Djokovicsnál volt.

Egy újabb gyilkos tenyeres után két meccslabdához jutott a világelső, és rögtön az elsőt kihasználta: Federer második szervája jó volt, de a kialakuló labdamenetet Djokovics dominálta és végül egy tenyeressel be is fejezte, így MEGNYERTE HARMADIK WIMBLEDONI BAJNOKI CÍMÉT!

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 4:3, Djokovics szervál

Djokovicsból előtörnek az idegek, hatalmas feszültség szabadul fel benne, miután egy játékra kerül a mérkőzés megnyerésétől. Két adogatása között egy néző bekiabál (egy Federer-szurkoló....), ami láthatóan megzavarja a szerbet. Semmi-harminc után magára talál a világelső, előbb egy fantasztikus tenyeressel, majd két remek szervával teszi mozdulatlanná Federert, végül egy újabb pazar első szervával fejezi be a gémet, óriási kiáltások közepette. Federernek a meccsben maradásért kell adogatnia.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 4:2, Federer adogat

Egy pazar ütés Djokovicstól, egy bombaerős szerva Federertől – így ment ez a hetedik gémben 30–30-ig, amikor bréklabdához jutott Djokovics. A svájci klasszis keze nem ingott meg ebben a szorult helyzetben, hibára kényszerítette a világelsőt, aki a hálóba ütött. A lehetőség azonban ismét jött, másodszor is bréklabdához jutott a gémben Djokovics, de ezt is hárította Federer.

Mindkét teniszező tudta, hogy rendkívül fontos ez a gém, nem csoda, hogy harmadszor is egyenlő lett az állás. A negyedik előnyét már nem puskázta el Federer, felzárkózott 4:3-ra. A viharfelhők azonban ismét elkezdtek gyülekezni...

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 3:2, Djokovics szervál

Hamar eljutott negyven-semmiig Djokovics a hatodik játékban, aztán mintha behúzta volna a kéziféket. Két pontot elveszített egymás után, ráadásul olyan pontokat, amiket egy kevésbé kiélezett mérkőzésen simán megcsinál. 40–30-nál azonban stílusosan egy ásszal zárta le a gémet, amivel közel került a wimbledoni címvédéshez. Pat Cash szerint Federer nem hibázik nagyokat, de a kis különbségek Djokovics oldalára billentik a mérleget.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 2:2, Federer adogat

BRÉKLABDA! Egyre fáradni látszik Roger Federer, amit Djokovics ki is tud használni az ötödik gémben. Harminc-mind után bréklabdához jutott a szerb, a svájci a hálóba bombázott egy fonákot, majd a bréklabdát egy ellenálhatatlan tenyeressel értékesítette a címvédő. Nagy bajban a hétszeres bajnok.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 1:2, Djokovics szervál

Djokovics érzi magában az erőt, olyan első szervákat küld pályára, hogy labdamenet csak egyszer alakul ki az egész gém alatt, akkor is hosszút üt Federer. Egy ásszal fejezi be a szerb a semmire megnyert gémet. Mint egy robot, akire nem hatnak a külső körülmények, úgy adogat Djokovics. A svájci kockázatos ütéseket vállal, de hiába.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 1:1, Federer adogat

Federert sem hagyják cserben a szervái, nem törik meg a lendülete, a negyedik szett második adogatógémét is behúzza.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, 0:1, Djokovics szervál

Djokovics keze sem remeg meg, ugyanolyan magabiztosan hozza az adogatását, mint svájci ellenfele. A végén Federer még kér egy challenge-et, de ő is tudja, hogy nem lesz igaza. Aki először elveszíti a szervagémét, az minden bizonnyal a játszmát is elbukja. A mérkőzés egyébként két és fél órája tart.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 6:4, Federer adogat

Bradley Cooper a tarkóján pihenteti a kezét, miközben Djokovics egy hajszálpontos tenyeressel szerez pontot az első gémben. Federer azonban még mindig kiválóan szervál, és 15-re hozza a játékot különösebb probléma nélkül.

Djokovics időnként ellenállhatatlanul játszott (Fotó: Action Images)
Djokovics időnként ellenállhatatlanul játszott (Fotó: Action Images)


3. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 5:4, Djokovics szervál

DJOKOVICSÉ A HARMADIK SZETT! Egészen elképesztő mutatókkal rendelkezik Djokovics, a harmadik játszmában 94 százalékban pontot csinált az első szerváiból, és a változatosság kedvéért semmire hozta a szett utolsó játékát is. Semmi feszültség, semmi dráma: bombaerős szervák, magabiztos befejezések, jöhet a negyedik szett. Djokovics lehet az első Roger Federer után, aki megvédi wimbledoni címét.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 5:3, Federer adogat

Mintha versenyeznének egymással a játékosok, hogy ki tudja gyorsabban behúzni az adogatójátékát. Federer növeli eggyel ászai számát, így beéri Djokovicsot, ráadásul semmire nyeri ezt a játékot, de a szerb világelső adogathat a szett megnyeréséért.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 4:3, Djokovics szervál

Ugyanolyan simán hozza az adogatását Djokovics, mint az imént Federer. Kőkemény első adogatások, egy szép röpte, és már jöhet is a következő játék. Újabb nullára megnyert gém.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 4:2,Federer adogat

De Federert sem. A svájci a tőle megszokott magabiztossággal bombázza be első szerváit, amikkel még egy olyan klasszis fogadó, mint Djokovics sem tud mihez kezdeni. Semmire hozza a gémet Federer. „Mindketten ott folytatják, ahol abbahagyták" – írja Andy Roddick.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 3:2,Djokovics szervál

A lelátón közben feltűnik Thierry Henry, az Arsenal korábbi kiválósága, de ott van John McEnroe és Rod Laver is, két korábbi világklasszis teniszező. A háromperces bemelegítés után folytatódik a játék, de milyen játék! Federer pazarul átemeli Djokovicsot, aki egy elképesztő elütéssel reagál. A gémet egy bivalyerős első szervával fejezi be a szerb, a svájci nem tudja pályára tenni a returnt. Nem zavarta meg a szünet a világelsőt.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 3:1, Federer adogat

DEHOGY TORPAN MEG! A svájci úgy tűnt, hogy ismét gödörbe került, de egy rendkívül sima adogatójátékkal rácáfolt erre. Két ász, majd két remek első szerva és már vége is a gémnek.

ESŐSZÜNET! Elkezdett szitálni az eső, majd a hevesebb esőzés láttán úgy döntöttek, hogy behúzzák a tetőt, ami egy legalább 15 perces procedúra. A tető behúzása minden bizonnyal Federernek kedvez... Hugh Grant a helyén marad, a játékosok pedig valószínűleg nem mennek be az öltözőbe, mivel közel sincs felhőszakadás. Leszedik a ponyvát a pályáról, a tetőt közben mégsem húzzák be, a játékosok jönnek vissza a pályára.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 2:1, Djokovics szervál

MEGTORPAN FEDERER! A jelek szerint a bréklabda megzavarja Federert, többet is ront a negyedik gémben, így Djokovics nagyon simán hozza az adogatását, semmire.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 1:1, Federer adogat

KLASSZIS! Federer magabiztosan kezdi a gémet, 40–15-nél azonban megtorpan, kettőt is ront, így egyenlő. Hosszas labdamenet, Djokovics támad, két keresztet üt egymás után, de Federer odaér, aztán egy szenzációs ütemű röpte a szerbtől, ami bréklabdát ér neki. Erre kevesen képesek a világon. Federernek második szervából kellett volna hárítani a bréklabdát, meg is volt a ziccer a hálónál, de hosszúra ütötte, így Djokovicshoz került az előny. Apró hiba Federertől, a fáradtság jele, de sokba kerülhet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, 0:1, Djokovics szervál

Andy Roddick szerint Djokovics nem érzi jól magát, szenved a pályán, és van is benne valami: rettentő nehezen tudja csak hozni az adogatását. Semmi harminc után egyenlít a szerb, majd bréklabdához jut Federer, de nem tudja értékesíteni, sőt, sorozatban két pontot nyerve Djokovics egyenlít. Az 1987-es wimbledoni bajnok Pat Cash így értékel: „Roger Federer a szorult helyzetek specialistája, mindig ő jön ki jobban belőlük. Jobban kezeli a nyomást, mint bárki más."

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:7, Federer adogat

A gyönyörű Ana Ivanovics is természetesen nézi a finálét, nem is rest megosztani ezt a Twitteren követőivel. Djokovics két bréklabdához jut az első gémben, de az elsőnél hibázik, majd Federer egy ásszal hárítja a másodikat. SŐT! Sorozatban négy pontot nyerve megfordítja és behúzza a gémet a svájci klasszis. Ha az előbb tépkedte az ingjét Djokovics, akkor most....

Federer számára visszajött a remény az első szett után (Fotó: Action Images)
Federer számára visszajött a remény az első szett után (Fotó: Action Images)


2. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:6, Djokovics szervál

Remek röptével kezdi a rövidítést Federer, majd Djokovics egy nagy mentés után egy tenyeressel „kivégzi" ellenfelét, minibrék. Djokovics kiváló röptéjére egy kőkeményen keresztbe vágott fonák Federer válasza, a közönség ujjong. A szerb egy újabb óriásit adogat, Federer csak a hálóba tudja tenni a returnt. A feszültség egyre nagyobb, ahogy Djokovics egyre közelebb kerül a második szett megnyeréséhez. A világelső nagyon érzi a vonalat, kétszer egymás után úgy nyer pontot, hogy a vonalra üt bivalyerősen, a svájci pedig nem tudja pályára tenni a returnt. 6:3-nál egy pazar első szervával szépít Federer, majd egy 27 ütés-váltásos labdamenet után már 6:5.

MICSODA HIBA! Szettlabdánál Djokovics parádés első szervát üt, de utána a tenyerest rosszul üti keresztbe, Federer támad és a szerb a hálóba üt, 6:6! A negyedik, majd az ötödik szettlabdát is hárítja Federer, sőt, a hatodikat is, ráadásul Djokovics elcsúszik. A hetediknél megremeg a keze, elrontja az első szervát, a másodikat azonban pályára teszi, de ront, hiába kér challenge-et, 10:10!

MINIBRÉK! Djokovics jó első szerváját még jobban reagálja le Federer, aki így szettlabdához jut. MEGVAN NEKI! Federer elrontja az első szervát, a másodikat beüti, majd jön egyből a hálóhoz, amivel meg is lepi Djokovicsot és befejezi a gémet, ezzel a szettet is!

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 6:5, Federer adogat

Kissé hullámzóvá vált Federer játéka, egy ász után egy egészen könnyen elszúrt tenyeres tőle. A végén aztán bekeményít a svájci, 40-30-nál rákapcsol és szétbombázza Djokovicsot, jöhet a tiebreak.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 5:5, Djokovics szervál

Lendületesen kezdi a gémet Djokovics, villámgyorsan meglép harminc-semmire. Egy hibát azonban büntet Federer, majd egy álomszerű fonákot üt, amivel hirtelen fordul a kocka és bréklabdához jut a svájci. Mindketten az alapvonal közelébe ütnek, sőt, rá a vonalra, Djokovics kér is egy challenge-et, de hiába, a labda rajta a vonalon 0.0001 mm-re. Harmadszor is egyenlő, amikor egy hosszú labdamenet végén Federer szélesre üt egy tenyerest, így a közel 10 perces (!) gémet hozza Djoko.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 5:4, Federer adogat

Egy remek röpte, majd egy rontott tenyeres – így kezdődött a 10. gém a második szettben. Djokovics keményen támadta a svájci adogatásait, aminek meg is lett az eredménye: szettlabda. Federer azonban nem inog meg, egy remek tenyeressel egyenlít, majd hozza az adogatást. Nagyon kiélezett labdamenetek, pengeélen táncolt mindkét teniszező, de egál.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 4:4, Djokovics szervál

Djokovics is tökéletesen adogat, Andy Roddickot meglepi, hogy Federer nem tud mihez kezdeni a rendkívül erős első szervákkal. Minket annyira nem. A svájci klasszis hosszúra üt egy returnt, így gyorsan befejeződik ez a játék is.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 4:3, Federer adogat

A lelátón sorra mutatják a celebeket, Hugh Grant, Bradley Cooper és Benedict Cumberbatch is feltűnt már többek között. Federer magabiztos szervajátéka folytatódik, és negyven-semminél ugyan szerez egy pontot Djokovics, de egy ásszal véget vet a gémnek a svájci.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 3:3, Djokovics szervál

Az ászokkal egyik játékos sem fukarkodik, az imént Federer, most Djokovics szór egyet. A címvédő szerb hibátlanul, agresszíven adogat, semmire hozza a gémet, Federernek esélye sem volt. A közönségnek tetszik, bár a szurkolók nagyobb része Federerért szorít.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 3:2, Federer adogat

A kilencszeres wimbledoni bajnok Martina „szóhoz sem jut, annyira brilliánsan teniszezik mindkét játékos". Kettőt is ront Federer, de ez sem gátolja meg abban, hogy hozza az adogatását. A ki nem kényszerített hibák számát érdemes megnézni: a svájci 8-nál tart, a szerb mindössze kettőnél.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 2:2, Djokovics szervál

MICSODA TENISZ! A gém elején nagyon úgy tűnt, hogy minden folyik tovább a szokásos mederben: Djokovics könnyedén hozza szerváját és jöhet Federer. Na de! 40–15-nél megcsúszik a labda az alapvonalon, ami megzavarja a szerbet, majd egy újabb rontás után már egyenlő az állás. SŐT! Federer bréklabdához is jutott, de Djokovics védekezésből hirtelen támadásra váltott és egy pazar fonákkal hárította. A svájci újabb bréket harcol ki, de Djokovics nagyon meglepte egy tenyereskereszttel, Federer nem oda várta, ismét egyenlő. Djokovics egy hosszas labdamenet végén, egy pazar tenyeressel fejezi be a gémet. Űrtenisz.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 2:1, Federer adogat

Könnyen jönnek a pontok Federernek, jókor jönnek elő a zsebből az ászok, de a háló megtréfálja a svájcit, így Djokovics fel tud jönni 40–30-ra. Izgulnia nem kell a hétszeres bajnoknak, ugyanis a szervája nem hagyja cserben, eloszlatja a kételyeket és egyenlít.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 1:1, Djokovics szervál

Nehéz jelzőket találni Djokovics adogatásaira, bármilyen keményen próbál Federer védekezni, a szerb még keményebben támad. 15-re hozza adogatását, rendkívül magabiztosan. Tim Henman, a britek korábbi kiválósága rávilágít egy fontos különbségre a Murray elleni elődöntőhöz képest: Federer akkor végig vezetett, most Djokovics van előnyben és a svájcinak kell futnia az eredmény után.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, 1:0, Federer adogat

Egy újabb rövid és sima adogatójáték, ezúttal Roger Federertől, az első szervák most nagyon bejöttek neki, így szinte villámgyorsan egyenlített, semmire hozva a gémet. Domináns tenisz mindkét játékostól adogatóként.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.) 7:6, Djokovics szervál

Novak Djokovics ott folytatta, ahol az első szettben abbahagyta: ellenálhatatlan első szervák, majd pontos és erős ütések, amikkel Federer nem tud mihez kezdeni, simán megvan neki az első gém. Andy Roddick, korábbi világelső és wimbledoni döntős azt írja: „Novak magasabb fokozatba kapcsolt. Most játszik a legjobban ezen a tornán. Hajszálpontosak az ütései. Nem túl gyakori, hogy nagyobb kockázatot vállalsz és nem jönnek a hibák.”

Djokovics kezdett jobban a fináléban
Djokovics kezdett jobban a fináléban

1. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 6:6, Federer adogat

Egy rendkívül megérdemelt minibrékkel kezd Djokovics, Federer egy tökéletes röptét helyez a háló mögé, de a rendkívüli lábmunkával bíró szerb odaér és megmenti a pontot, a közönség pedig éljenez, PARÁDÉS TENISZ! Federer hosszúra üt egy tenyerest, majd Djokovics estében is pontot szerez egy hosszú labdamenet végén, gödörben a svájci. Egy tenyeres nyerő, majd egy rontott fonák Federertől, DJOKOVICSÉ AZ ELSŐ SZETT!

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 5:6, Djokovics szervál

Federer bekezd a gémben, egy kiváló tenyeressel adja meg az alaphangulatot. Djokovics nem ijed meg, egy szép tenyeressel válaszol, majd felül a hullámvasútra: szervál egy ászt, majd kettőshibát vét. A közönség Federert élteti, aki szettlabdához jut, de Djokovics a vonalra szorítja és hibára kényszeríti. A svájci a tőle megszokott remek tempóval üt egy röptét, újabb szettlabda, de Djokovics egy ásszal hárít, majd behúzza a gémet, jöhet a tiebreak.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 5:5, Federer adogat

Federer elhúz a gém elején Djokovicstól, majd a hálóba bombáz egy tenyerest, amire kissé felhördül a centerpálya közönsége. A svájci ismét hibázik egyet, hosszúra üt egy fonákot, de a gémet zseniálisan fejezi be, jó tempóban ütött röptéjénél nincs esélye a szerbnek, visszaüti, de nem a pályára. Djokovicsnak ismét a szettben maradásért kell adogatnia.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 4:5, Djokovics szervál

Nem helyezett túl nagy nyomást Djokovics vállára, hogy a játszmában maradásért kell adogatnia: agresszív első szervákkal sokkolja Federert, majd az alapvonalra szorítja a svájcit, aki kétszer is hibázik egymás után, a háló állja útját fonákjának, újra egyenlő. A labdamenetek egyre hosszabbak, mindkét játékos elérte az úgynevezett üzemi hőmérsékletet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 4:4, Federer adogat

Ha Djokovicsról azt írtuk az előbb, hogy remekül adogatott, akkor Federerről sem mondhatunk kevesebbet. Mesterlövészeket megszégyenítő pontosságú első szervák a svájcitól, nincs is rá ellenszer. Djokovics adogathat a szettben maradásért.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 3:4, Djokovics szervál

Ellentmondást nem tűrően adogat a világelső, aki láthatóan nagyon jól felkészült fejben a fináléra. Egy parádés tenyerest üt Djokovics, majd egy ásszal befejezi a gémet, így egyenlít. Az új labdák segítenek a szerbnek, aki egyik sarokból a másikba irányítja Federert, szép játékkal hozza az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 2:4, Federer adogat

VISSZABRÉKEL DJOKOVICS! Nem tartott sokáig a svájci brékelőnye, a hetedik gémben ugyanis Novak Djokovics remek fogadójátékkal elveszi ellenfele adogatását. 30–15-nél egy pazar tenyerest küld a sarokba a világelső, amivel bréklabdához jut, Federer pedig a hálóba üt egy jól átgondolt röptét, így Djokovics szerválhat az egyenlítésért. Federer a 2014-es hallei torna óta mindössze egyszer veszítette el az adogatását füvön, most másodszor.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 2:3, Djokovics szervál

HOPPÁ! ELVESZÍTI ADOGATÁSÁT DJOKOVICS! Federer fogadóként is remekel, három bréklabdához jut Djokovics rontásai után, és rögtön az első ki is használja. Djokovics könnyedén háríthatná, feljön a hálóhoz, de belenyesi a labdát, majd az ég felé néz. Tudja, hogy ez sokba kerülhet még a későbbiekben. Közben a lelátón egy másik sportág kiválóságát lehet felfedezni: Sir Alex Fergusont, a Manchester United korábbi menedzserét.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 2:2, Federer adogat

Federer olyan precízen szervál, mint a svájci órák, Djokovics nem is igazán tud mihez kezdeni vele. A közönség is csak ámulva néz, egészen más dimenziója ez a tenisznek. Simán hozza adogatását a hétszeres bajnok. Az elődöntőt Federer ellen elbukó Andy Murray közben azt kérdezi a Twitteren, hogy ki nyer.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 1:2, Djokovics szervál

Azt nem lehet mondani, hogy Djokovics defenzív teniszt játszana és nem vállalna fel bátor ütéseket, de Federer eddig jobban áll a nyerő ütések tekintetében (6–1). Federer kettőt szélesre üt, így Djokovics egyenlít. Richard Krajicek, 1996 wimbledoni bajnoka szerint az első néhány gém csak amolyan kötelező rossz, mindenki túl akar lenni rajta, az igazi meccs csak később kezdődik. Djokovics megnyeri 7000. pontját Wimbledonban, miközben egalizál.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 1:1, Federer adogat

Folytatja agresszív játékát Roger Federer, kétszer is feljön a hálóhoz és mindkétszer könnyedén pontot cisnál belőle. Azonban a szerb nem adja könnyen, egy hajszálpontos fonákot üt keresztbe a vonalra, fej-fej mellett (30–30). Jó adogatások a svájcitól, Djokovics kétszer ront, így Federer hozza a gémet. Heather Watson, a britek kiválósága szerint ez Roger napja lesz...

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), 0:1, Djokovics szervál

Djokovics azonban nem ijedt meg a jó formában lévő Federertől, adogatójátéka első labdamenetét ugyan elveszítette, de utána sorozatban hármat nyert. Befejezni ekkor még nem tudta a gémet, ugyanis a svájci klasszis egy pazar fonákkal hibára kényszerítette ellenfelét. Végül azért csak egyenlített Djokovics, Federer a hálóba vágott egy fonákot.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 2.), Federer adogat

A hétszeres wimbledoni bajnok Federer úgy kezdett, ahogy az elődöntőben Andy Murray ellen abbahagyta: két parádés első szervával, amiket Djokovics nem tudott pályára ütni, majd egy hosszabb labdamenet végén ismét hibára bírta a szerbet, így semmire hozta adogatását. Impresszív rajt, na de lássuk, milyen formában van a világelső.

A két klasszis 40. alkalommal nézett egymással farkasszemet
A két klasszis 40. alkalommal nézett egymással farkasszemet

 

ELŐZMÉNYEK

Megismétlődik a tavaly döntő a férfi egyesben, hiszen egy évvel ezelőtt is a szerb Novak Djokovics és a svájci Roger Federer játszott egymással, akkor öt szett után a szerb örülhetett.

Federer eddig 17 alkalommal nyert Grand Slam-tornát, ezzel az örökranglista első helyén áll, de a 2012-es Wimbledon óta hiába vár a 18. sikerre. Djokovics azóta háromszor, legutóbb az idei Australian Openen aratott végső diadalt, összességében azonban még így is jócskán elmarad ellenfelétől (17–8).

A két játékos egymás elleni 40. meccse jön, a legutóbbi két alkalommal nyerő Djokovics hátránya már csak egy győzelem Federerrel szemben (20–19).

Federer eddig hétszer nyerte meg a wimbledoni tornát, ezzel Pete Samprasszel (és William Renshaw-val) közösen holtversenyben vezeti az örökranglistát, újabb sikerrel egyedüli csúcstartó lehet. Djokovics egy sikerrel már három wimbledoni elsőségnél járna, az Open-érában ő lehet a hatodik, akinek ez sikerül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik