Wimbledon: csillaghullás, Murray és Djokovics is kiesett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.12. 16:57
null
Andy Murray búcsúzott Wimbledonban (Fotó: AFP)
A címvédő Andy Murray a negyeddöntőben búcsúzott a wimbledoni teniszbajnokságtól, miután öt szettben (3:6, 6:4, 6:7, 6:1, 6:1) legyőzte őt a 24. helyen kiemelt Sam Querrey. Novak Djokovics egyszettes hátrányban volt Tomás Berdych ellen, amikor könyökfájdalmai miatt feladta mérkőzését. Roger Federer könnyedén, három szettben elintézte Milos Raonicot, Marin Cilic pedig öt játszmában gyűrte le Gilles Müllert. 

 

A Wimbledon előtt elhúzódó sérüléssel bajlódó Murraynek alig fél órára volt szüksége ahhoz, hogy behúzza az első szettet. A világelső az első adogatását semmire hozta, majd elvette ellenfele szervagémjét, aztán a harmadik játékot követően már 3:0-ra vezetett. Innen mindketten hozták a szervájukat, Murray meg a játszmát 6:3-ra.

A második szettben is Murray brékelt először, méghozzá 3:3-nál, de Querreyt ez felrázta, és rögtön a következő gémben elvette a címvédő brékelőnyét. A tizedik játék sorsdöntőnek bizonyult, a brit adogatásánál kétszer is bréklabdához jutott az amerikai, és a másodikat ki is használta, ezzel egyenlített. A harmadik játszmában rögtön brékkel kezdett Murray, ezt a tizedik gémben vette vissza Querrey, a szett rövidítésben dőlt el – a világelső az ötödik szettlabdáját használta ki.

Az utolsó két játszmában Querrey nagyon elkapta a fonalat, ugyanis a 14 játékból kettőt engedett a skótnak – 6:1, 6:1-gyel pedig befejezte a mérkőzést, amely 166 percig tartott. Murray 12 wimbledoni szereplése alkalmával most először nem ő jut legtovább a brit teniszezők között, ugyanis a nőknél Konta Johanna még versenyben van.

Sam Querrey nyolc év után az első amerikai férfi játékos lett, aki elődöntőt játszhat GS-viadalon: legutóbb ez Andy Roddicknak sikerült 2009-ben, szintén Wimbledonban. Querrey pályafutása során először jutott a legjobb négy közé Grand Slam-versenyen, korábban ez 41-szer nem sikerült neki. Murray az elmúlt kilenc évben másodszor nem jutott a négy közé Wimbledonban.

Querrey a döntőért a Gilles Müllert öt szettben legyőző Marin Ciliccsel találkozik.

Djokovicsot ápolni kellett, nem is tudta folytatni a mérkőzést (Fotó: AFP)
Djokovicsot ápolni kellett, nem is tudta folytatni a mérkőzést (Fotó: AFP)

Novak Djokovics számára nem indult jól a Tomás Berdych elleni találkozó, ugyanis az első játszmában 6:6-nál rövidítésre került sor, amelyet a cseh teniszező 7:2-re megnyert – úgy, hogy háromszor elvette a szerb adogatását.

A második játszmában is jól kezdett Berdych, 2:0-ra vezetett és adogatott, amikor Djokovics ápolást kért, és könyökfájdalmai miatt kénytelen volt feladni a mérkőzést. A szerb – aki wimbledoni győzelmével visszavehette volna a vezetést a világranglistán Murraytől – az Adrian Mannarino elleni nyolcaddöntőben is ápolást kért, akkor a vállával akadtak gondok. Djokovics a 2009-es Australian Open után először adott fel meccset Grand Slam-tornán. A 2010-es wimbledoni döntős Berdych (15. a világranglistán) Roger Federerrel találkozik a legjobb négy között.

Federer pazar tenisszel jutott az elődöntőbe (Fotó: AFP)
Federer pazar tenisszel jutott az elődöntőbe (Fotó: AFP)

A svájci klasszis Milos Raonic ellen játszotta a 100. wimbledoni mérkőzését – egyben 50. Grand Slam-negyeddöntőjét –, és aratta a 89. győzelmét, ezzel 12. alkalommal jutott elődöntőbe. A harmadik kiemelt Federer szenzációs játékkal múlta felül a kanadait, akinek bréklabdát is alig-alig engedett a korábbi világelső.

A tavalyi döntős, hatodik kiemelt Raonic ugyanannyi ászt ütött (11), mint ellenfele, ráadásul kettős hibát nem is követett el, de nyerő ütésekben (29) messze elmaradt Federertől (46). A 35 éves svájci mindössze kilenc ki nem kényszerített hibát vétett a 121 perces találkozón, és 61 első szervájából 55-ből pontot csinált (90 százalék).

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (31 600 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ (ÁGRAJZ SZERINT)
Querrey (amerikai, 24.)–Murray (brit, 1.) 3:6, 6:4, 6:7, 6:1, 6:1
Cilic (horvát, 7.)–Müller (luxemburgi, 16.) 3:6, 7:6, 7:5. 5:7, 6:1
Djokovics (szerb, 2.) 7:6, 2:0-nál Djokovics feladta
Federer (svájci, 3.)–Raonic (kanadai, 6.) 6:4, 6:2, 7:6

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Querrey (amerikai, 24.)–Cilic (horvát, 7.)
Berdych (cseh, 11.)–Federer (svájci, 3.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik