Wimbledon: 4 óra 47 perc, döntő szett 15:13 – Nadal kiesett!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.10. 17:13
null
Andy Murray ismét eljutott a legjobb nyolc közé Wimbledonban (Fotók: AFP)
A világelső Angelique Kerber, a 2012-es döntős Agnieszka Radwanska, valamint két korábbi világranglista-éllovas, Caroline Wozniacki és Viktorija Azarenka is kiesett a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének nyolcaddöntőjében. A férfiaknál elsőként a horvát Marin Cilic jutott be a negyeddöntőbe, majd követte őt a világelső Andy Murray és a hétszeres bajnok Roger Federer is, Rafael Nadal azonban nagy meglepetésre kikapott. A Babos Tímea, Andrea Hlavácková páros ugyancsak a legjobb tizenhat között búcsúzott.

A férfiaknál a címvédő Andy Murray három játszmában legyőzte a francia Benoit Paire-t, így sorozatban a tizedik wimbledoni negyeddöntőjére készülhet. A világelső brit az első szettben kétszer is brékhátrányba került, ám játszmalabdákig csak ő jutott el, és a negyedik lehetőségét kihasználva szűk egy óra után megnyerte az első szettet.

Murray egyszer a második játszmában is elveszítette az adogatójátékát, de 5:4-nél, négy bréklabdát hárítva így is kiszerválta a szettet, míg a harmadik felvonásban már csak ő brékelt. Paire-en az sem segített, hogy 50 nyerőt ütött, pontosan kétszer annyit, mint a hazai közönség kedvence.

A kétszeres wimbledoni bajnok szűk két és fél óra játék után jutott be a negyeddöntőbe, amelyben Sam Querreyvel találkozik, aki a negyedik játszma rövidítésében négy meccslabdát puskázott el Kevin Anderson ellen, azonban nem tört meg, hanem behúzta a döntő szettet. Az amerikait illik komolyan vennie Murraynek, hiszen Querrey tavaly a harmadik fordulóban megverte Novak Djokovicsot.

Roger Federer továbbra is szárnyal
Roger Federer továbbra is szárnyal

A hétszeres bajnok Roger Federer két nappal ezelőtt 61 nyerőt ütött Mischa Zverev ellen, ezúttal „csupán” 24-et, de így is könnyedén megverte három játszmában az idei Australian Open-elődöntős Grigor Dimitrovot. A 35 éves svájci az első játszmában 4:4-nél vette el a bolgár adogatójátékát, míg a másodikban kétszer is brékelte őt. A harmadik szettben Federer 4:2-nél brékelőnyben vezetett, ezt követően Dimitrov még egyenlített, ám utána azonnal elveszítette a szervagémjét, és innen már nem volt számára visszaút.

Federer 1 óra 37 perc alatt befejezte a mérkőzést, és készülhet pályafutása 50. Grand Slam-negyeddöntőjére, amelyet Milos Raoniccsal vív, akitől tavaly öt szettben kikapott az elődöntőben. A kanadai 61 nyerőt ütve, döntő játszmában győzte le a német Alexander Zverevet.

Rafael Nadalnak a legjobb tizenhat között ért véget az idei wimbledoni bajnokság
Rafael Nadalnak a legjobb tizenhat között ért véget az idei wimbledoni bajnokság

Federer és Djokovics meccsét háttérbe szorította Rafael Nadal és Gilles Müller maratoni hosszúságú ütközete, a spanyol és a luxemburgi 4 óra 47 percig nyüstölte egymást. A felek 2005-ben egyszer már találkoztak Wimbledonban, akkor Müller négy játszmában (6:4, 4:6, 6:3, 6:4) megverte az akkor 19 éves spanyolt.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a férfi egyest Wimbledonban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Most is Müller kezdett jobban, aki az első és a második játszmában is kiválóan alkalmazta legnagyobb fegyverét, az adogatásait, miközben mindkét szettben brékelte ellenfelét (6:3, 6:4). Nadal korábban 19-szer került kétjátszmás hátrányba Grand Slam-mérkőzésen, 17-szer kiesett, kétszer azonban fordított – mindkétszer az All England Clubban, 2006-ban és 2007-ben. A harmadik játszmában megkezdte a felzárkózást, 2:1-nél a meccs folyamán először brékelte Müllert, és ezek után már nem is engedte ki a kezéből a szettet, majd 6:4-gyel a negyediket is behúzta.

A döntő szett óriási küzdelmet és jóval több mint kétórányi teniszt hozott. A 34 éves luxemburgi 5:4-nél fogadóként két meccslabdához jutott, ám Nadal a legjobbját nyújtva megfordította a játékot, és önkívületi állapotba került. A spanyol helyzetét nehezítette, hogy végig az eredmény után kellett rohannia, mindig ő adogatott a versenyben maradásért. Müller 10:9-nél újfent két mérkőzéslabdához jutott, de ezekkel sem élt. Ezt követően 14:13-ig mindketten magabiztosan hozták a szervagémjeiket, ám ekkor Müller előtt újabb esély nyílt – és ezt már ki is használta! Rafael Nadal az ötödik meccslabdát nem tudta hárítani, így elveszítette pályafutása eddigi legtöbb játékát hozó összecsapását, amely mindössze egy perccel volt rövidebb, mint a 2008-as finálé, amit 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7-re megnyert Federer ellen.

A MÉRKŐZÉS UTOLSÓ LABDAMENETE

Gilles Müller a nap hőse Wimbledonban!
Gilles Müller a nap hőse Wimbledonban!

Az első fordulóban Fucsovics Mártont kiejtő Gilles Müller – aki 95 nyerővel zárta a Nadal elleni meccsét – a 2008-as US Open után másodszor jutott el Grand Slam-tornán a legjobb nyolc közé. A 34 éves luxemburgi mostani berobbanásának egyetlen jele volt: június közepén megnyerte a wimbledoni bajnokság egyik felvezető erőpróbáját, a hollandiai ’s-Hertogenboschban rendezett viadalt. GS-versenyen viszont a 2015-ös Roland Garros óta egyszer sem élte túl a második kört.

Novak Djokovics meccse a francia Adrian Mannarino ellen az 1-es pályára volt kiírva, ott azonban Nadalék összecsapása olyan későn ért véget, hogy a szerb klasszis mérkőzését elhalasztották keddre, egyúttal „áttették” a centerpályára.

Angelique Kerber nemcsak Wimbledonnak mondhat búcsút, hanem a világelsőségnek is
Angelique Kerber nemcsak Wimbledonnak mondhat búcsút, hanem a világelsőségnek is
BABOSÉK DÖNTŐ SZETTBEN KIKAPTAK A 16 KÖZÖTT

A Babos Tímea, Andrea Hlavácková kettős három játszmában kikapott (6:3, 6:7, 6:3) a Szvetlana Kuznyecova, Kristina Mladenovic duótól a női páros harmadik fordulójában, így nem jutott be a legjobb nyolc közé.

Babos presztízsmeccsre készült, hiszen a háló másik oldalán az egyesben negyeddöntős Szvetlana Kuznyecova mellett az a Kristina Mladenovic állt, akivel a magyar hölgy 2014-ben döntőig jutott Wimbledonban, valamint 2015-ben három WTA-tornát nyert.

Babosék nem kezdtek jól, az első szettben kétszer is elveszítették az adogatójátékukat (1:5), és bár sikerült szorosabbá tenniük a végét, alig több mint fél óra után szetthátrányba kerültek. A második játszmában mindkét egység hozta a szervagémjeit, Babosék 5:4-nél és 6:5-nél is szettlabdához jutottak, de „csak" a tie-breakben tudtak egyenlíteni (7–3).

A döntő felvonás elején a magyar, cseh páros hamar brékelőnybe került, utána azonban háromszor is elveszítette az adogatójátékát, amit fogadóként már nem tudott kompenzálni. Babosék 2 óra 2 perces meccsen vereséget szenvedtek, így a legjobb tizenhat között búcsúztak.

A nőknél a 2015-ös döntős Garbine Muguruza szetthátrányból felállva legyőzte Angelique Kerbert, ezzel biztossá vált, hogy a német játékos a wimbledoni torna végeztével elveszíti világelsőségét. A felek a játéknap leghosszabb női egyes mérkőzését játszották, a 2 óra 20 perces küzdelem során a spanyol 55 nyerőt ütött.

A Roland Garros-győztes Jelena Ostapenko az első játszma megnyerése után a másodikban öt meccslabdához jutott, ám ellenfele, a negyedik kiemelt Elina Szvitolina 2:5-ről felállva 6:5-re fordított, és a szettért adogathatott, de a 20 éves lett hölgy kiharcolta a rövidítést. A tie-breakben Ostapenko 6–4-nél újabb két mérkőzéslabdát hibázott el, ám a nyolcadik lehetőségét 7–6-nál kihasználta, így bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Venus Williams vár rá.

A 37 éves, ötszörös wimbledoni bajnok amerikai két játszmában, 64 perc alatt győzte le a 19 esztendős Ana Konjuhot, aki hét hónappal azt követően született, hogy Venus 1997-ben debütált a Roland Garroson.

A negyeddöntőbe egyetlen nem kiemelt játékos, a szlovák Magdaléna Rybáriková jutott be. A 28 esztendős, világranglista-87. teniszező egyesben először kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé Grand Slam-tornán, mindezt ráadásul az All England Clubban érte el, ahol korábban összesen két meccset nyert. Rybariková helyzete a negyeddöntőben sem lesz reménytelen, hiszen az amerikai Coco Vandeweghével találkozik, aki a korábbi világelső Caroline Wozniackit búcsúztatta.

Magdaléna Rybáriková eddigi legjobb Grand Slam-szereplését produkálja
Magdaléna Rybáriková eddigi legjobb Grand Slam-szereplését produkálja

A volt világranglista-éllovasok közül a szülés után nemrégiben visszatérő Viktorija Azarenka is kiesett, illetve a 2012-es döntős Agnieszka Radwanska sincs már versenyben. A lengyel játékost az orosz Szvetlana Kuznyecova verte meg, míg a fehéroroszt kiejtő Simona Halepnek már csak egy meccset kell nyernie ahhoz, hogy jövő hétfőtől világelső legyen.

A magyar szülőktől Ausztráliában született Konta Johanna harminchárom év után az első brit női negyeddöntős Wimbledonban.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (31 600 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ (ÁGRAJZ SZERINT)
Murray (brit, 1.)–Paire (francia) 7:6, 6:4, 6:4
Querrey (amerikai, 24.)–Anderson (dél-afrikai) 5:7, 7:6, 6:3, 6:7, 6:3
Müller (luxemburgi, 16.)–Nadal (spanyol, 4.) 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13
Cilic (horvát, 7.)–Bautista (spanyol, 18.) 6:2, 6:2, 6:2
Raonic (kanadai, 6.)–A. Zverev (német, 10.) 4:6, 7:5, 4:6, 7:5, 6:1
Federer (svájci, 3.)–Dimitrov (bolgár, 13.) 6:4, 6:2, 6:4
Berdych (cseh, 11.)–Thiem (osztrák, 8.) 6:3, 6:7, 6:3, 3:6, 6:3
Mannarino (francia)–Djokovics (szerb, 2.) keddre halasztva
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Murray (brit, 1.)–Querrey (amerikai, 24.)
Müller (luxemburgi, 16.)–Cilic (horvát, 7.)
Raonic (kanadai, 6.)–Federer (svájci, 3.)
Berdych (cseh, 11.)–Mannarino (francia)/Djokovics (szerb, 2.)

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ (ÁGRAJZ SZERINT)
Muguruza (spanyol, 14.)–Kerber (német, 1.) 4:6, 6:4, 6:4
Kuznyecova (orosz, 7.)–A. Radwanska (lengyel, 9.) 6:2, 6:4
Rybariková (szlovák)–Martic (horvát) 6:4, 2:6, 6:3
Vandeweghe (amerikai, 24.)–Wozniacki (dán, 5.) 7:6, 6:4
V. Williams (amerikai, 10.)–Konjuh (horvát, 27.) 6:3, 6:2
Ostapenko (lett, 13.)–Szvitolina (ukrán, 4.) 6:3, 7:6
Konta (brit, 6.)–Garcia (francia, 21.) 7:6, 4:6, 6:4
Halep (román, 2.)–Azarenka (fehérorosz) 7:6, 6:2
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Muguruza (spanyol, 14.)–Kuznyecova (orosz, 7.)
Rybariková (szlovák)–Vandeweghe (amerikai, 24.)
V. Williams (amerikai, 10.)–Ostapenko (lett, 13.)
Konta (brit, 6.)–Halep (román, 2.)

NŐI PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Kuznyecova, Mladenovic (orosz, francia)–Babos, Hlavácková (magyar, cseh, 4.) 6:3, 6:7, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik