Wozniackinak esélye sem volt - S. Williams hatodszor nyerte meg a US Opent

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.07. 22:30
null
Wozniackinak nem volt ellenszere Serena Williamsszel (képünkön) szemben (Fotó: Reuters)
Az amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjében a címvédő Serena Williams két szettben megverte a tizedik helyen kiemelt dán Caroline Wozniackit, így pályafutása során hatodszor diadalmaskodott a US Openen, és 18. alkalommal győzedelmeskedett Grand Slam-tornán.

 

 

US OPEN, NEW YORK (38 251 760 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 6:3

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első játszma első hat játékából ötöt a fogadó nyert meg, az amerikai háromszor, míg a dán kétszer brékelt, de a meccs csak számszerűleg volt szoros, Williams jóval ellenfele fölé nőtt. A világelső egymás után ütötte a nyerőket, és ha nem hibázott volna annyit, akkor sokkal könnyebben és sokkal rövidebb idő alatt szettelőnybe került volna. Végül a 32 éves játékos a második játszmalabdáját használta ki, és negyven perc után 6:3-ra megnyerte az első szettet.

A második játszmában Wozniacki valamelyest feljavult, különösen a saját adogatójátékainál volt magabiztosabb, de a fiatalabbik Williams lány kétszer így is brékelte őt. A dán hiába játszott jobban és volt agresszívebb, fogadóként esélyese sem volt – a második szettben mindössze négy pontot nyert, amikor az amerikai szervált.

Mindent elmond az erőviszonyokról és a találkozó képéről, hogy Williams 29 nyerőt ütött, ezzel szemben szőke riválisa csak négyet.

A meccset végül Wozniacki szervagémjénél fejezte be Williams, aki hatodszor nyerte meg a US Opent, és immáron 18 Grand Slam-tornagyőzelemnél jár, amivel a 22 diadalnál járó Steffi Graf mögé és Chris Evert, valamint Martina Navratilova mellé feljött az örökranglista második helyére. A világelső amerikai a wimbledoni bajnokságot 1990-ben 33 esztendős korában megnyerő Navratilova után a második legidősebb játékos, aki GS-versenyen diadalmaskodott.

Az amerikai és a dán teniszező örökmérlegében immáron 9–1-re vezet Serena, míg Wozniacki azzal vigasztalódhat, hogy hétfőtől ismét top 10-es játékosnak vallhatja magát, hiszen feljött a világranglista kilencedik helyére.

A MÉRKŐZÉS JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 5:3, Wozniacki szervál

Serena Williams hatodszor a US Open bajnoknője! Látványos labdameneteknek nem volt híján az utolsó játék, de Williams ezt a gémet is uralta, és 15:40-nél az első meccslabdáját kihasználta. Nem is lehet kérdéses, hogy az amerikai megérdemelten nyert, a torna során pedig nem volt olyan játszma, amikor háromnál több játékot veszített volna...

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 4:3 Williams adogat

Most már láthattunk arra utaló jeleket, hogy Wozniackinak lehet még valamiféle esélye, de harminc mind után Williams egy bivalyerős szervával és egy tenyeres nyerővel eldöntötte a gém sorsát. A dán meccsben maradásért szervál.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 4:2 Wozniacki szervál

Wozniacki legutóbbi két szervagémjében Williams mindössze egy pontot nyert. A dán feljövőben van, de amíg fogadóként „nem osztanak neki lapot”, addig hiába meggyőző adogatóként.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 3:2 Williams adogat

Ha Williams így adogat, akkor hamarosan véget ér az év utolsó Grand Slam-tornájának női döntője. A tehetetlen Wozniacki gyakorlatilag hozzá sem tudott szagolni a címvédő könyörtelen szerváihoz, így tovább rohanhat az eredmény után.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 3:1 Wozniacki szervál

Az eddigi legsimább Wozniacki-adogatójáték. Az amerikai – akinek most először nem volt bréklabdája – több kikényszerített hibát is ütött, a dán pedig a játék lezárásaként egy fogadhatatlan szervát.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 2:1 Williams adogat

Williamsnek ebben a szervagémjében nem is kellett különösebben jól játszania ahhoz, hogy megőrizze a brékelőnyét. A tizedik kiemelt nem játszik jól, nem tud újítani, ennek pedig – úgy tűnik – csak vereség lehet a vége.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 2:0 Wozniacki szervál

Nem volt még olyan adogatójátéka a dánnak, amikor az amerikainak ne lett volna bréklabdája. Most sem történt másképp, de Wozniacki végül megfordította a gémet, és elkerülte a dupla brékhátrányt – egyelőre?

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 1:0 Williams adogat

Wozniackinak pont sem termett fogadóként, igaz, Williams két ászt is ütött. Nehéz elképzelni, hogy fordulat álljon be a meccsbe.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 6:3, 0:0 Wozniacki szervál

Macska-egér harcot látunk az Artur Ashe arénában. Williams futtatja Wozniackit, aki a labdák többségét visszaadja, de van, amire már ő sem ér oda. Az amerikai brékelt, újabb lépést tett a hatodik US Open-győzelme felé.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 5:3, Williams adogat

Ahogy azt mondani szokás, Wozniacki ebben a játékban végig úton volt. Williams irányított, ráadásul jól is szervált, ezzel könnyedén kiszerválta a játszmát.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 5:2, Wozniacki szervál

Wozniackinak csak akkor van sansza, ha támad. Most ezt tette, akadt olyan labdamanet, amelyikben ő irányított – ez az eddig látottak alapján nagy szó –, és ennek meg is lett a gyümölcse. A dán játszmalabdát hárított, és ismét kozmetikázott az eredményen.

Jellemző kép az első szettről – Wozniacki menti, ami menthető

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 4:2, Williams adogat

Wozniacki próbálja viszonozni Williams életerős ütéseit, egyelőre kevés sikerrel. Az első helyen kiemelt klasszis magabiztosan hozza az adogatójátékát, a dán a szettben maradásért adogat.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 3:2, Wozniacki szervál

A nyerő ütések száma hat játékot követően 13–1 Williams javára – e tény ismeretében nem csoda, hogy az amerikai megint brékelőnybe került. A címvédő irányít, tényleg csak rajta múlik, hogy meddig tart a döntő.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 3:1, Williams adogat

Eddig nem túl magas színvonalú a meccs. A semmin negyvennél ászt ütő amerikai megint sokat rontott, Wozniackinak nem kellett megszakadnia ahhoz, hogy 3:2-re felzárkózzon.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 2:1, Wozniacki szervál

Az eddigi tapasztalatok alapján – ahogyan arra számítani lehetett – Williamsen múlik, hogy mikor lesz vége a meccsnek. Ha „sülnek” az ütései, Wozniackinak esélye sincs, ha hibázik, akkor van. Ebben a gémben (is) előbbiből volt több, így ismét elvette a dán adogatójátékát.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 2:0, Williams adogat

Sima szervagémnek indult, brék lett belőle. Harminc semmi után Williams elővette a rossz énjét, ütött három ki nem kényszerített hibát, így Wozniackinak különösebben meg sem kellett erőltetnie magát, hogy szépítsen.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.) 1:0, Wozniacki szervál

A kettős hibák biztosan nem fognak beleférni Wozniackinak. A dán kettőt is ütött bele, s bár Williams továbbra is hibázgat, jönnek a nyerők is, így az amerikai máris brékelőnybe került. Az első adandó alkalmat kihasználta, hogy elvegye a dán adogatójátékát.

S. Williams (amerikai, 1.)–Wozniacki (dán, 10.), Williams adogat

Az amerikai nagyon agresszíven kezdett, de a kőkemény tenyeresek hibákkal párosultak, így a dán bréklabdához jutott, ám Williams ásszal hárította azt – majd két nyerővel a maga javára fordította a gémet.

ELŐZMÉNYEK

A világelső Serena Williams 22. alkalommal játszik Grand Slam-tornán döntőt, eddigi 21 fináléjából 17-et megnyert, és csak négyszer kapott ki. A US Openen nyolcadszor jutott el a torna utolsó mérkőzéséig az amerikai hölgy, aki 1999-ben, 2002-ben, 2008-ban, 2012-ben és 2013-ban meg is nyerte a New York-i viadalt.

A fiatalabbik Williams lánynak az esetleges 18. GS-sikere – ami a 22-szeres győztes Steffi Graf mögött az örökranglista holtversenybéli második helyét jelentené – mellett további motivációt adhat az a tény, hogy az idén sem az Australian Opent, sem a Roland Garrost, sem a wimbledoni bajnokságot nem nyerte meg.

A 32 éves versenyző a füves pályás Grand Slam-tornát 1990-ben 33 esztendős korában megnyerő Martina Navratilova után a második legidősebb játékos lehet, aki diadalmaskodik a négy nagy viadal egyikén.

A tizedik helyen kiemelt Caroline Wozniacki pályafutása második US Open-döntőjét vívja, az elsőt 2009-ben Kim Clijsters ellen elvesztette. A dán teniszező a 2011-es Australian Open óta egyik GS-versenyen sem jutott be a legjobb nyolc közé, tehát kiugrónak mondható a legutóbbi két hétben mutatott teljesítménye.

A döntő kimenetelétől függetlenül a 67 hétig a világranglista élén álló Wozniacki hétfőtől ismét top10-es játékosnak vallhatja magát, a kérdés csupán az, hogy hányadik helyen néz a soron következő feladatok elé. Ha kikap, akkor a kilencedik, ha nyer, akkor a hetedik helyre jön fel.

Nem a dán játékos sikere mellett szól, hogy az Open éra történetében csak egyszer, a 2005-ös Roland Garroson diadalmaskodott a tizedikként rangsorolt játékos – akkor Justine Henin győzelmével zárult a verseny –, míg az első kiemelt eddig 76-szor örülhetett.

Kettejük örökmérlegében Williams 8–1-re vezet, Wozniacki csak 2012-ben Miamiban tudta két vállra fektetni az amerikait. Kilenc eddig összecsapásukból négy torkollott döntő szettbe, ez esetben mindig Serena győzött.

A KÉT JÁTÉKOS DÖNTŐIG VEZETŐ ÚTJA

Serena Williams
Caroline Wozniacki
1. forduló
Townsend (amerikai) 6:3, 6:1
Rybariková (szlovák) 6:1, 3:6, 2:0-nál Rybariková feladta
2. forduló
V. King (amerikai) 6:1, 6:0
Szasznovics (fehérorosz) 6:3, 6:4
3. forduló
Lepchenko (amerikai) 6:3, 6:3
Petkovic (német, 18.) 6:3, 6:2
Nyolcaddöntő
Kanepi (észt) 6:3, 6:3
Sarapova (orosz, 5.) 6:4, 2:6, 6:2
Negyeddöntő
Pennetta (olasz, 11.) 6:3, 6:2
Errani (olasz, 13.) 6:0, 6:1
Elődöntő
Makarova (orosz, 17.) 6:1, 6:3
Peng Su-aj (kínai) 7:6, 4:3-nál Peng Su-aj feladta
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik