US Open: óriási hype veszi körül Babos következő ellenfelét

Vágólapra másolva!
2019.08.29. 17:14
null
Játéka kevés gyengéjének egyike a tenyerese (Fotó: AFP)
Magyar idő szerint péntek hajnali egykor kezdődik az amerikai nyílt teniszbajnokságon a legjobb 32 közé jutásért a selejtezőből főtáblára jutó Babos Tímea és hazai közönség maximális támogatását élvező Cori Gauff közötti találkozó, amelynek győztesére a világelső Oszaka Naomi is várhat.

 

Babos Tímea következő riválisa, a 15 éves amerikai Cori Gauff nevét először az idei wimbledoni versenyen kapták fel, amelyen óriási meglepetésre a nyolcaddöntőig jutott – a harmadik körös mérkőzése az első hét legnézettebb találkozója volt az Egyesült Királyságban. „Coco” New Yorkban viszont már nem ismeretlen, hiszen tavaly vegyes párosban kapott főtáblás szabadkártyát, és sokan követték figyelemmel a teljesítményét.

Wimbledoni sikerei után persze fokozódott az őrület körülötte, az első meccsét a US Openen a második legnagyobb pályán játszhatta, az amerikai közönség pedig nagyon szurkolt neki az orosz Anasztaszija Potapova ellen – várhatóan Babosnak sem lesz könnyű dolga a hangulattal, bár ez talán őt is felspannolja majd valamelyest.

„Tehetséges, sikerre éhes fiatal, akit nagy hype vesz körül, de ez is egy ugyanolyan meccs lesz, mint az előző négy. Kiemelt pályás mérkőzés lesz, ami engem mindig feldob, hiszen ezért játszunk, küzdünk” – írta Babos még szerdán Facebook-oldalán Gauffról és a pénteki találkozóról.

Az egyetlen talpon maradt egyesbeli főtáblásunk ugyan játszott már sztárral a US Openen, 2017-ben az orosz Marija Sarapova, egy évvel korábban a román Simona Halep ellen (mindkétszer három játszmában veszített), de Gauffot egészen más hangerővel és valószínűleg nem a legsportszerűbben támogatják majd az amerikaiak.

Rafael Nadal jellemzése szerint Gauff korához képest rendkívül erős, gyors, jó sebességgel üti meg a labdát, fényes jövő várhat rá – de nem árt hozzátenni, hogy minden létező segítséget megkap, hiszen a világhírű Mouratoglou Akadémián edz, és a Roger Federer által alapított ügynökség sorban hozza házhoz a bőkezű szponzorokat.

Fizikai ereje mellett Gauff egyik nagy erénye, hogy téthelyzetben is képes higgadt maradni, jó döntéseket hozni, nem bizonytalanodik el a nyomás és a hatalmas figyelem ellenére sem – elképesztő, hogy mindezt csupán 15 évesen.

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Gauff a Potapova elleni mérkőzésen 11 kettős hibát követett el, és 42 ki nem kényszerített hibát ütött, amit Babos akár a maga javára fordíthat, persze nem könnyen, még úgy sem, hogy a Roland Garros óta jó formába lendült, és 15–6-os mérleget tud felmutatni.

A US Open alatt az ESPN szakértő csapatát erősítő, egyéniben 18-szoros GS-torna-győztes Chris Evert szerint Gauff játékának számos erőssége – például a fonákja – mellett egyelőre a legnagyobb gyengéje a tenyerese, míg a párosban 21-szeres GS-torna-győztes Pam Shriver szerint Gauffnak a második szervákból szerzett pontok terén akad bőven javulni valója.

A mérkőzés magyar idő szerint péntek hajnali egy órakor kezdődik, a találkozó győztese a világelső és címvédő japán Oszaka Naomi és a világranglistán 53. helyen álló lengyel, Magda Linette összecsapásának a győztesével csap majd össze a 3. fordulóban.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES,
2. FORDULÓ

péntek, 01.00: Gauff (amerikai)–Babos (magyar) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik