Serena Williams maradt a US Open trónján

Vágólapra másolva!
2013.09.08. 22:35
null
A döntő előtt Szeles Mónikával fényképezkedtek a felek (Fotók: Reuters)
Női egyesben Serena Williams nyerte meg a US Opent, miután a döntőben – csakúgy, mint tavaly – legyőzte a fehérorosz Viktorija Azarenkát. Az amerikai világelső 7:5, 6:7, 6:1-re diadalmaskodott.

Azarenka a pályafutása egyik, ha nem a legfájóbb vereségét szenvedte el a US Open tavalyi döntőjében, hiszen 2:6, 6:2, 5:3-ra vezetett, ám végül mégis Serena Williams örülhetett. Most újra nagy csatára kényszerítette ellenfelét, ám győzni ezúttal sem tudott.

Az erős szél a mérkőzés elején nagyon zavarta Serena Williamst, ám viszonylag hamar megbékélt a körülményekkel – amelyek javultak is közben –, így tartani tudta a lépést ellenfelével. Azarenkának ugyanez nem sikerült 5:4-es vezetése után, sorozatban öt játékot bukott el, így 7:5, 2:0-s hátrányban találta magát.

A második szettben 3:1-nél három kettős hibával bukta el újra az adogatását, ezzel Serena kettős brékelőnybe került. Nem tudott azonban élni a lehetőséggel, kétszer is szerválhatott a győzelemért, de Azarenka kiharcolta a rövidítést, amelyet aztán 3–1-ről fordítva 8–6-ra megnyert.

A döntő játszma hasonló forgatókönyv szerint alakult, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ekkor már nem tékozolta el előnyét Williams. Azarenka mindent megpróbált, de ez is kevés volt, idén is neki kellett gratulálnia ellenfelének a döntő után.

Serena Williams pályafutása 17. egyéni Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be, a US Openen az ötödiket (1999, 2002, 2008 és 2012 után).

US OPEN, NEW YORK (34 300 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Serena Williams (amerikai, 1.)–Viktorija Azarenka (fehérorosz, 2.) 7:5, 6:7 (6–8), 6:1

Idén is Serenának jutott a díszesebb trófea
Idén is Serenának jutott a díszesebb trófea

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Serena Williams–Viktorija Azarenka, Azarenka kezdi a szervát

Azarenkának rögtön az első labdafeldobás problémát okozott, majd három ki nem kényszerített hibával 0:40-re állt. Egy jó szervával az első bréklabdát hárította, a másodiknál viszont Williams egy nagy fonákkal lezárta a gémet. A pályának éppen a fele van árnyékban.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 1:0, Williams adogat

Azarenka két rossz tenyeressel kezdte első fogadójátékát, ám ezután Williams segítségével 30:40-re fordított. A nagy szél Serenát is zavarja, ruhájának szoknyarészét folyamatosan felfújja. Talán ez is közrejátszott abban, hogy újabb hibájával elvesztette brékelőnyét.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 1:1, Azarenka adogat

Williams előbb fonákkal, majd tenyeressel rontott kettőt, így Azarenka tudta hozni elsőként az adogatását. Ha valaki, Williams igazán ismerheti az Arthur Ashe Stadionban uralkodó körülményeket, mégis úgy tűnik, hogy eddig nem tud csak a mérkőzésre koncentrálni. A nappal legalább már nem lesz problémája, az árnyék ugyanis gyorsan végignyújtózkodott a pályán.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 1:2, Williams adogat

Azarenka egészen precíz elütésével kezdődött a játék, és bár a fehérorosz 30:30-ig eljutott, ezúttal nem tudta brékelni ellenfelét.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 2:2, Azarenka adogat

Williams nyerő tenyeresére Azarenka egy még szebb fonákkal válaszolt. Az amerikai agresszívan játszik, de továbbra is rengeteget ront. Sorozatban négy labdamenetet megnyerve Azarenka újra vezetéshez jut.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 2:3, Williams adogat

Egy sarkot eltaláló Azarenka-ütésen kívül semmi sem okozott ezúttal gondot Williamsnek, aki a szél alábbhagyásával megnyugodott.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 3:3, Azarenka adogat

Szélcsendről azért még nem beszélhetünk, az egyik ütésnél Williamsre fújta rá a levegőmozgás a labdát, amely ezután a hálóban kötött ki. A fehérorosz egy pazar ponttal zárta le sima adogatójátékát: egy rövidítéssel becsalta a hálóhoz ellenfelét, akit aztán egy röptével átemelt.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 3:4, Williams adogat

Williams egy ügyetlen röpte után négy remek szervával javított, háromszor vissza sem ment a labda a térfelére. Újra egyenlít a világelső.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 4:4, Azarenka adogat

Az első pont Williamsé lett, ezután viszont a meccs eddigi legszebb labdamenetét Azarenka nyerte meg: előbb a vonalra ütött egy átemelést, majd eltalálta egy tenyeressel a sarkot. Ezután sem vett vissza, egy ászt majd egy újabb nyerőt ütött, végül Williams hibájával zárult a gém.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 4:5, Williams adogat

Williams kettős hibával kezdett, majd 30:15-re fordított, de aztán rosszul találta el a labdát (30:30). Egy jó szerva után újabb kettős hibát üt (40:40). Lábhibát láttak nála, de hidegvérét megőrizve gyönyörű fonákkal jutott előnyhöz. Azarenka sem idegeskedik, tökéletes rövidítéssel marad gémben. Kiélezett helyzetben újra ellövi a vonala(ka)t Williams, de aztán Azarenka is így tesz. Hiába, mert a csaknem tízperces játékot Serena nyerte meg.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 5:5, Azarenka adogat

Williams jó returnje után 40:15-re fordított Azarenka, ám a következő három labdamenetet elbukta. A bréklabdánál ismét nagyszerűen fogadta a szervát az amerikai, ezzel közel került az első szett megnyeréséhez.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 6:5, Williams adogat

Élt a lehetőséggel Williams, semmire hozta az adogatását, és 58 perc alatt megnyerte a nyitó játszmát. A világelső 15 ki nem kényszerített hiba mellett 15 nyerőt jegyzett a szett során, Azarenka ugyanezen mutatói: 7:9

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 0:0, Azarenka adogat

A fehérorosz két hibával kezdte a második felvonást, és bár 15:40 után hárította az egyik bréklabdát, a másodikat nem tudta, így egyből brékhátrányba került.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 1:0, Williams adogat

Williams erődemonstrációval realizálta brékelőnyét, semmire hozta az adogatását – két ászt is ütve –, így sorozatban az ötödik játék lett az övé.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 2:0, Azarenka adogat

Azarenkának össze kell szednie magát, ha nem akarja gyorsan elveszíteni a döntőt. 30:0-ről visszaengedte ellenfelét, de aztán egy jó rövidítést mutatott be, Williams hiába csúszott. A címvédő ezután a hálóba ütött egy fonákot, így a második kiemelt szépített.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 2:1, Williams adogat

Azarenka érzi, hogy neki kell irányítania, és ezt megvalósítva két bréklabdához jutott. 15:40-nél azonban előtt kapott egy hatalmas szervát, majd hosszúra ütötte a labdát (40:40). Williams újabb jó adogatásokkal végül hozta a gémet.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 3:1, Azarenka adogat

30:0 után Azarenka elköveti első kettős hibáját a meccsen, majd közelről nézi a Williams bombafonákja után a térfelére vágódó labdát. Könnyű adogatójátéknak indult, ám két újabb kettős hibával (!) Azarenka ismét elbukta a szerváját, így rettentő nehéz helyzetbe került.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 4:1, Williams adogat

Williams végleg megnyugodhatott volna, ehelyett három hibával helyzetbe hozta Azarenkát (15:40). Egy bréklabdát hárított, a következőnél azonban a fehérorosz ütése elcsípte a vonalat. Az amerikai közönségnek azonban ez sem szegte kedvét, főleg azok után, hogy a kivetítőn megjelent az exelnök Bill Clinton.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 4:2, Azarenka adogat

Azarenka lendülete a következő gémre is kitartott, egy kettős hiba ugyan megint becsúszott, ám ezzel együtt is hozta a szerváját, így hirtelen szorossá tette az állást.

Bill Clinton (balra) jól érzi magát
Bill Clinton (balra) jól érzi magát

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 4:3, Williams adogat

Nem mondhatjuk, hogy Williams megzavarodott volna, rendkívül magabiztos játékkal nyerte meg semmire a gémet, egy bődületes ásszal fűszerezve. Egy lépésre került a címvédéstől.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 5:3, Azarenka adogat

Nem remegett meg Azarenka keze a szakadék szélén, egy pontot bukott csak, így Williamsnek szerválnia kell a győzelemért.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 5:4, Williams adogat

Fonák nyerő után kettős hibával, majd egy túl hosszú tenyeressel fokozza a feszültséget Serena (15:30). Az amerikai újabb rontásával két bréklabdához jut Azarenka. Az elsőt tanári játékkal hárítja Williams. A másodiknál viszont hosszúra üt egy fonákot, Azarenka ezzel egyenlít!

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 5:5, Azarenka adogat

Azarenka hiába kéri a sólyomszem segítségét a kettős hibájánál, utána pedig Serena üt egy nyerő returnt, 0:40. Ezután a fehérorosz ütését kint látja az egyik vonalbíró, de a sólyomszem ezúttal Azarenkának adott igazat, bent volt a labda. Két bréklabdát hárít ezután, de a harmadikat nem tudja, Serena így újra szerválhat a címvédésért.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:5, Williams adogat

Ásszal kezd Williams, Azarenka jó fogadással és egy még jobb tenyeressel válaszol, 15:15. A fehérorosz sikeres challenge-e után második szervára kényszerül Serena, majd fonákot ront. Azarenka is hibázik, 30:30. Újabb rossz fonák az amerikaitól, nincs meccslabda egyelőre. Rövidítés viszont lesz, ugyanis Williams kettős hibát üt!

Az a fránya szél
Az a fránya szél

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:6, rövidítés

Azarenka második szervából nyer pontot (0–1), aztán tenyerest, majd fonákot ront (2–1). Óriási szögben kapott egy fonák keresztet Azarenka, csak nézni tudta (3–1). A következő pontnál már jóval aktívabb volt, a vonalakat püfölve szépített (3–2). Serena a hálóba röptézik, elveszti a minibrékelőnyét (3–3). Egy sikollyal kísért elcsúszás Azarenkától, lényegesebb azonban, hogy hosszú a tenyerese (4–3). Aztán Serena szitkozódik, ugyanis ellenfele fordít (4–5). Hálóban a labda Williams fonákját követően, két szettlabdához jut Azarenka (4–6). Egy jó szervával az első hárítva (5–6). Hosszú labdamenet után a másodikat Azarenka maga rontja el, hálóban a labda (6–6).
Nem megy pályára Serena fogadása, újabb szettlabda (6–7). Az amerikai hosszúra üti a labdát, jöhet a döntő szett! (6–8).

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 0:0, Williams adogat

Williams 0:30-ról simán megfordította az adogatógémet. A második szettben mindketten 12 ki nem kényszerített hibát követtek el, nyerőből Williams jóval többet ütött (15:6), hiába.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 1:0, Azarenka adogat

Williams három hibával segítette ki Azarenkát, aki 30-ra nyerte meg a gémet.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 1:1, Williams adogat

A világelső is két labdamenetet vesztett az adogatásánál, egyelőre nincs brék a döntő játszmában.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 2:1, Azarenka adogat

Williams ziccerig játszott egy pontot, de az utolsó ütést elméretezte, 30:0. Egy jó szerva mellett két rontás Azarenkától, 40:30. Még egy hiba, mégpedig egy kettős, 40:40. Előnybe került a fehérorosz, de aztán addig mozgatta Serena, hogy újra egyenlő lett az állás. Bréklabdához jutott az amerikai, de Azarenka egy ejtés utáni röptecsatával hárította. A következő bréklabdánál Azarenka hatalmas kettős hibát üt, ismét brékhátrányba kerül.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 3:1, Williams adogat

Két jó szerva (Azarenka az elsőnél hiába kért challenge-et), és egy precíz átemelés Serenától, 40:0. Egy ásszal 4:1-re vezet Williams. Ismerős helyzet.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 4:1, Azarenka adogat

Azarenka megállhatott volna a lejtőn, ám 30:15-ről elbukta a szerváját, így minden eddiginél nagyobb bajban van.

Serena Williams–Viktorija Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 5:1, Williams adogat

Harmadszor adogathat a győzelemért Williams. 15:15-nél pocsék ejtést mutat be Williams, de Azarenka rossz oldalra ütötte a labdát, amelyet aztán átemelt rajta az amerikai, mégpedig pontosan. Egy jó szerva után két meccslabda, 40:15. Azarenka nagy játékkal hárította az elsőt. A másodiknál azonban nem jó a fogadás, Serena Williams megvédte címét, egyéniben a 17. Grand Slam-címét gyűjtötte be.


US OPEN, NEW YORK (34 300 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Serena Williams (amerikai, 1.)–Viktorija Azarenka (fehérorosz, 2.) 7:5, 6:7 (6–8), 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik