US Open: Nadal továbbra is megállíthatatlan, bejutott a döntőbe

KLEIN RON (New York)KLEIN RON (New York)
Vágólapra másolva!
2019.09.07. 07:00
null
Rafael Nadal döntős (Fotó: Getty Images)
Rafael Nadal a papírformának megfelelően legyőzte az olasz Matteo Berrettinit  (7:6, 6:4, 6:1) a US Open pénteki játéknapjának esti programjában, így ő csaphat össze a vasárnapi döntőben az orosz Danyiil Medvegyevvel – de az is megfelelt az előzetes várakozásoknak, hogy a spanyol kemény küzdelem végén ünnepelhetett.

 

Berrettini fantasztikus formában jutott a legjobb négy közé, viszont ő 20 játszmát töltött a pályán a mérkőzést megelőzően – közte a negyeddöntőbeli öt szet a francia Gaël Monfils ellen –, míg Nadal csupán 13-at, mert a második fordulóból játék nélkül lépett tovább, ami egy kéthetes verseny alatt óriási előny.

Ennek ellenére a 2019-es budapesti ATP-tornát megnyerő olaszt veszélyes riválisnak tartotta Nadal csapata, hiszen remekül szervál, elképesztően erősek és pontosak a tenyeresei, ráadásul az eddigi sikereknek hála az önbizalma is az egekben volt. A New York-i esős időjárás miatt behúzták a tetőt az Arthur Ashe Stadionban, amit a spanyol általában nem szeret, mert az egyébként is hangos amerikai közönség ilyenkor néha elviselhetetlenül zajos…

Berrettini sok szép pontot nyert meg, a bréklabdákat is sorban hárította – az első játszmában hatból hatot –, ám fogadóként szinte reménytelen helyzetben volt. Viszont így is eljutott a rövidítésig, azon belül a 6–4-es vezetésig, tehát két szettlabdája volt az olasznak – innentől viszont már pontot sem nyert a játszmában… Nadal rutinosan használta ki ellenfele hibáit, 1 óra 16 perc után ő ülhetett le pihenni boldogan (7:6).

A háromszoros US Open-bajnok adogatóként továbbra is hibátlan maradt, fogadóként pedig egyre nagyobb nyomás alatt tartotta Berrettinit, aki a 10. bréklabdát már nem is tudta hárítani, és bár később hozta a szerváit, ez nem volt elég az egyenlítéshez, egyre lehetetlenebb helyzetbe került (7:6, 6:4).

Sőt, a harmadik játszma elején minden kétséget kizáróan el is dőlt a mérkőzés: Nadal elvette Berrettini adogatójátékát, s innentől már csak az volt a kérdés, mikor fognak kezet a hálónál: 2 óra 34 perc játék után, 7:6, 6:4, 6:1-es végeredménynél. A spanyol elképesztő teljesítményét mutatja, hogy az első adogatásai után csupán négy pontot veszített el az egész mérkőzésen – megérdemelten készülhet pályafutása 27. Grand Slam-döntőjére.

Nadal és Medvegyev eddig egyszer találkoztak egymással, nem is olyan rég: a torontói finálét Nadal 6:3, 6:0-ra nyerte meg.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Klein Ron

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Nadal (spanyol, 2.)–Berrettini (olasz, 24.) 7:6, 6:4, 6:1
KORÁBBAN
Medvegyev (orosz, 5.)–Dimitrov (bolgár) 7:6, 6:4, 6:3

A DÖNTŐBEN
Nadal (spanyol, 2.)–Medvegyev (orosz, 5.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik