US Open: Másképpen gondolkozom a teniszről – Babos Tímea

Vágólapra másolva!
2019.08.28. 06:37
null
Babos Tímea következő ellenfele Cori Gauff lesz
Babos Tímea edzője sokat segített abban, hogy a magyar teniszező bátrabban játszik fontosabb helyzetekben, és a US Open selejtezőjében, illetve 1. fordulójában Carla Suárez Navarro ellen aratott győzelme az önbizalmát is meghozta.

– Ez a négy győztes mérkőzés lehet az áttörés, amit régóta várt – vagy csak a kezdet?
– Nem mondanám áttörésnek. Ez inkább a folyamatos munka eredménye, hétről hétre egyre jobban játszom. Másképpen lépek pályára, másképpen gondolkozom a teniszről, ami sokat segít abban, hogy javuljon a teljesítményem – felelte Babos Tímea a Carla Suárez Navarro ellen megnyert mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

– Mi jelentette a legnagyobb változást az elmúlt három hónapban mondjuk a tavaszhoz képest?
– Fontos, hogy jó csapat áll mögöttem. Edzőm, Michael Joyce rengeteget tesz hozzá, pozitív energiát ad, sokat segít, minden nap tanulok tőle, rettentően hiszek a közös munkánkban. Próbálunk a játékomon is alakítani, de a mentalitásom változott leginkább, ez eredményezheti azt, hogy a fontosabb helyzetekben is bátrabb vagyok.

– Fejben vagy játékban kellett leginkább visszabillenteni önt oda, ahol már járt korábban?
– Is-is.

– Két olyan játékost győzött le az elmúlt napokban, akiktől korábban négyből négyszer kikapott. Ezek a sikerek segítenek az önbizalmán?
– Igen, bár nem ez az egy verseny hozza meg a változást. Az elmúlt napokban jó eredményeket értem el magammal szemben is. Sajnálom Carlát, kedvelem, jóban vagyunk, remélem, minél előbb rendbe jön a háta, de ettől függetlenül úgy játszottam ellene, ahogyan kell. Örülök a játékomnak – ez az egy játszma is érdekes volt, tele fordulattal.

– Az amerikai médiában is megnőtt az érdeklődés ön iránt, hiszen az új kedvencük, Cori Gauff ellen folytatja. Mit vár a találkozótól?
– Először Wimbledonban láttam játszani, szerintem jó meccs lesz, nagy pályán, kiváló közönség előtt, ez engem mindig feldob. Ettől függetlenül ez ugyanolyan összecsapás lesz, mint a többi, megteszek a győzelemért mindent, amit tudok, de a legfontosabb, hogy lépésről lépésre haladjak, és visszaküzdjem magam a legjobbak közé.

– Egy fontos lépés ezek közül már megvan – visszatért a legjobb száz közé a világranglistán.
– Az volt a célom, hogy ez legyen az utolsó selejtező, amit játszanom kellett Grand Slam-tornán. Ezt a verseny előtt elmondtam az edzőmnek, aki a Lara Arruabarrena elleni második fordulóbeli meccset megelőzően kijelentette, hogy bármi is lesz a végeredmény, én többet nem fogok kvalizni. Remélem, ez csak a kezdet, de nyilván értékelni kell az elmúlt heteket. Visszamentem a kisebb versenyekre, jól szerepeltem, ami remélem, azt mutatja, hogy a WTA mezőnyébe tartozom. Ez sok áldozatot követel fizikailag, szellemileg és anyagilag is: az idei évem pénzügyileg nem volt olyan, mint az előző néhány szezon, mégis komoly csapattal utazom, ami jelentős anyagi terhet jelent.

– Azt mindig is tudtuk, hogy a támadótenisz az ön hazai pályája. Mostanában jó helyen érnek célba az agresszív ütései – ennyit jelent a megfelelő stáb?
– Biztos, hogy ez is számít. Érdekes volt a selejtező, hiszen a szabályok értelmében ott lehet kommunikálni az edzővel, megbeszéltünk jó és rossz dolgokat, ami sokat segített. A főtáblán már más a szabály, de mégis ugyanúgy tudtam játszani.

– Tehát nem hiányzott a „coaching”?
– Jó, bevallom őszintén, 4:2-nél picit hiányzott, elkezdtem izgulni, remegett a kezem. De összeszedtem magam, előhúztam négy jó szervát, megnyugodtam és jó döntéseket hoztam magamtól is, amire büszke vagyok.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, 1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért)
Babos Tímea–Carla Suárez Navarro (spanyol, 28.) 6:2 – a második játszma előtt Suárez Navarro sérülés miatt feladta

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik