H. Á. 2020.09.05 22:09 Frissítve: 2020.09.06 01:41

Ennyi volt – Fucsovics Márton búcsúzott a US Opentől

A New Yorkban zajló US Open férfi egyesének 3. fordulójában a világranglistán a 66. helyet elfoglaló Fucsovics Márton három szettben, 104 perc alatt kikapott a 82. helyen álló amerikai Frances Tiafoe-tól.

 

Ez most nem sikerült (Fotó: AFP)

US OPEN, NEW YORK 
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)
Fucsovics Márton–Frances Tiafoe (amerikai) 2:6, 3:6, 2:6

Szögezzük le, ez nem Fucsovics Márton napja volt.

Noha a kezdés nem alakult rosszul – legalábbis a magyar teniszező szempontjából –, hiszen miután amerikai ellenfele alig másfél perc alatt hozta első adogatójátékát, ő is megtette ugyanezt, ám a folytatásban hamar beütött a krach: Tiafoe magabiztosan szervált, majd elvette Fucsovics következő adogatójátékát, 1:3.

 

US OPEN 2020
Az év második Grand Slam-tornájának párosításai és eredményei.

FÉRFI EGYESNŐI EGYES

Az amerikai rendkívül összeszedetten játszott, legnagyobb fegyvere az volt, hogy a sikeres első szerváiból az első szettben minden alkalommal pontot csinált. Míg Fucsovicsnak az adogatójátéka mellett még a fogadóként nyert pontjai sem igazán jöttek, miközben előző két meccsén fogadóként is jól teljesített, s ennek – is – köszönhette, hogy idáig eljutott.

Most azonban nagyon nem akart összeállni a játéka, s miután az amerikai brékelőnybe került, 5:2-es vezetésekor megint elvette ellenfele adogatását, így bő 30 perc alatt vitte az első szettet is. Már ekkor sejthető volt, hogy mi lesz a vége, ha csak nem áll be gyökeres fordulat a mérkőzésen.

A fordulat azonban a második játszmában sem igazán óhajtott megjelenni a Louis Armstrongról elnevezett stadionban. Fucsovicsnak fel-felvillanásai voltak, egy-egy szép pontot azonban újabb rontás és hiba követett, miközben Tiafoe-nak minden sikerült. Többek között az is, hogy amikor a második szett közepén már a tizedik ki nem kényszerített hibáját ütötte Fucsovics, megint elvegye az adogatását. Sokat elárul a második játszmáról, hogy ez volt a szett egyetlen bréklabdája...

Miután Fucsovics a folytatásban sem jutott még fogadóelőnyhöz, így tulajdonképpen ezzel az egy darab kihasznált lehetőséggel Tiafoe a második szettet meg is nyerte, mégpedig 34 perc alatt 6:3-ra.

A harmadik játszmát aztán kimondottan biztatóan kezdte a magyar éljátékos,majdnem úgy tűnt, hogy a meccsen először sikerül semmire hozni az adogatását, majd Tiafoe szervájánál az első bréklabdája is összejött – más kérdés, hogy nem tudott élni a lehetőséggel. A 22 éves amerikai viszont élt az övével és nehezen megemészthető módon alig másfél perc alatt, semmire vette el Fucsovics következő adogatójátékát. Ez volt az a pont, ahol talán végleg eldőlt a mérkőzés, és hogy – ha már a világhírű jazz-zenészről, trombitásról nevezték el a stadiont – ezt bizony fújhatja Fucsovics...

Innentől kezdve ugyanis már egyszer sem sikerült hoznia a saját adogatását, igaz, a végén legalább ő is elvette egyszer ellenfelétől. Ja, és azt se felejtsük, hogy 3:1-es hátrányban, az ötödik játék elején minden bizonnyal összehozta a nap legszebb pontját, amikor a hálónál zajló ütésváltás végén az oldalra kitett labdát a hálótartó oszlop mellett kívülről ütötte be a sarokba. Alább a pont és Tiafoe reakciója, ami mindent visz.


 

Sovány vigasz, a továbbjutástól ezen a napon Fucsovics nagyon messze volt, mert a tényleg remekül játszó Frances Tiafoe végül a harmadik szettet is könnyedén 6:2-re nyerte. Ezzel pedig ő jutott a legjobb 16 közé és játszhat a 3. kiemelt Danyiil Medvegyevvel.

Fucsovics ezzel együtt nem lehet elégedetlen, hiszen a US Openen ilyen jól még egyszer sem szerepelt karrierje során, a korábbi öt próbálkozása során, még nem jutott túl az első fordulón, most rögtön a harmadikig ment. Ráadásul, a legjobb 32 közé kerülésért járó 163 ezer dollárral az eddigi keresete átlépte a hárommillió dollárt.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig!

 

Még több
2020.10.13 12:07:25

Tenisz KLEIN RON

A sportág érdeke, hogy a három zseni minél több emlékezetes párharcot vívjon egymással.

2020.10.10 10:18:49

Tenisz T. D.

Djokovics próbálkozott, de nem volt ellenszere • A salakkirály a 20. GS-tornáját nyerte, beérte Federert.

2020.10.11 10:38:41

Tenisz HATÁR DÁVID

Akadozott a gépezet, de a magyar, francia páros a negyedik GS-győzelmét is megszerezte.

2020.10.11 10:02:40

Tenisz KLEIN RON

Iga Swiatek nyáron érettségizett le, sokszor edzett hajnalban, agresszív taktikájával pályafutása első GS-trófeáját emelhette a magasba.

2020.10.10 13:51:44

Tenisz B. L.

Iga Swiatek két szettben verte meg Kenint, így hazája első egyéni Grand Slam-torna-győztese lett.